- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Activele nete ale SIF-urilor s-au redus in iulie

17 Aug, 14:06 • Redactia DailyBusiness
Nivelul cumulat al activelor nete SIF a fost de 5,8 miliarde de lei la finele lunii iulie 2012, ceea ce reprezinta o scadere cu 4,5% fata de luna iunie si de 8,4% fata de finele anului anterior, conform datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF).
Activele nete ale SIF-urilor s-au redus in iulie

Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finele lunii iulie a fost de 1,27 mld. euro, cu 7,0% sub nivelul atins la finele lunii anterioare.

Urmarind evolutia activelor nete in luna iulie, se constata ca toate cele cinci SIF au inregistrat corectii in raport cu activele nete din luna anterioara. Aceste corectii pornesc de la -10,0% la SIF Muntenia si coboara pana la -0,8% la SIF Moldova.

Pe ansamblul anului 2012, nivelul activelor nete comparativ cu finele anului 2011 inregistreaza o crestere cu 2,9% la SIF Oltenia, celelalte SIF avand diminuari care pornesc de la -17,7% la SIF Transilvania si pana la -4,4% la SIF Banat – Crisana.

Privind evolutia valorii unitare a activului net in luna raportata, observam ca aceasta se suprapune pe linia trasata de evolutia activelor nete la toate cele cinci SIF.

[b]Nivelul preturilor de inchidere[/b] inregistrat la finele lunii iulie, este pe acelasi trend inregistrat in luna anterioara. Astfel ca si in luna iulie, acelasi patru SIF ca si luna trecuta, inregistreaza aprecieri ale preturilor de inchidere, care pornesc de la 2,4% la SIF Moldova si se cresc pana la 11,1% la SIF Banat – Crisana. Singurul SIF care a inregistrat corectie si in luna raportata, a fost SIF Muntenia cu -9,1% Analizata pe anul 2012, evolutia preturilor de inchidere ne arata ca pe minus este doar SIF Transilvania cu -16,0%.

Analizand in [b]structura[/b] activele, se poate observa ca in luna raportata, investitiile pe termen scurt au inregistrat corectii la patru din cele cinci SIF si cum era si firesc in astfel de situatie si cresterea medie inregistrata pe ansamblul SIF a fost negativa si anume -2,3%. Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt pe ansamblul SIF, era la finele lunii iulie de 94,4 % (96,9% luna anterioara), iar ponderea acestor actiuni in total active SIF, a coborat la 60,9% fata de 61,7% la finele lunii anterioare.

[img=3222][/img]
Urmarita pe fiecare SIF, [b]evolutia investitiilor financiare pe termen scurt[/b] in luna raportata, comparativ cu luna anterioara, se prezinta astfel: -0,3% la SIF Banat-Crisana, -2,8% la SIF Moldova, -5,5% la SIF Transilvania, -3,0% la SIF Muntenia si 0,1% la SIF Oltenia.

SIF Moldova avea la finele lunii iulie cea mai mare [b]expunere pe actiuni[/b] cotate din categoria investitii pe termen scurt cu 66,5%,(75,3% luna anterioara), urmata de SIF Muntenia cu 66,3% (67,1% ant.), apoi de SIF Banat-Crisana cu 65,6% (63,7% ant.), SIF Oltenia cu 55,0% (53,3% ant.) si SIF Transilvania cu 53,7% (54,0% ant.) comparativ cu media de 60,9% (61,7% ant.) inregistrata pe anasamblul celor cinci SIF la finele lunii raportate.
 
Actiunile cotate care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii anterioare in valoare [b]4,5 mld.lei[/b] si reprezentau 66,6% din total active, datorita corectiilor inregistrate nivelul acestora coboara cu 4,4% pana la 4,3 mld.lei, ceea ce corespunde unei ponderi de 64,8% in total active.

Analizata pe fiecare SIF in parte, ponderea actiunilor cotate din portofoliu in total active la finele lunii iulie se prezinta astfel: SIF Moldova 73,1% (76,7% luna anterioara), SIF Banat- Banat-Crisana cu 68,8% (72,7% ant.), SIF Muntenia 68,0% (68,9% ant.), SIF Oltenia 55,0% (56,4% ant.) si SIF Transilvania 53,7% (62,4% ant.).

In acelasi timp, actiunile necotate pe ansamblul SIF, care aveau la finele lunii anterioare valoarea de 1,2 mld.lei, si reprezentau 18,2% din total active, inregistreaza la finele lunii raportate tot 1,2 mld.lei, insa cu o pondere de 18,8% in total active SIF.

Investitiile in industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii raportate pe ansamblul SIF de 239,1 mil.lei, cu 78,3% mai mult decat in luna anterioara si cu o pondere de 3,6% in total active. La finele lunii raportate, SIF Moldova cu 142,5 mil.lei, (13,2% din activ), inregistra cea mai mare detinere de titluri OPCVM/AOPC in portofoliu, urmata de SIF Transilvania cu 51,6 mil.lei (3,9% din activ) si SIF Muntenia cu 33,7 mil.lei si (2,6% din activ), dupa care SIF Banat – Crisana cu detineri cu pondere 0,7% in total active si SIF Oltenia cu detineri cu pondere de 0,1% din total active.

Fata de nivelul de 27,02 mil.lei al investitiilor SIF in titlurile de stat inregistrat in luna anterioara, in luna raportata, nivelul acestor plasamente a scazut 5,5% pana la 25,5 mil.lei. Ponderea acestor instrumente in total active se mentine ca si in luna anterioara, la 0,4%. Dintre toate SIF, doar Banat-Crisana detine astfel de titluri in portofoliu.

Comparativ cu 679,7 mil.lei, cat era  [b]volumul depozitelor bancare[/b] pe ansamblu SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate, volumul depozitelor a fost de 591,8 mil.lei, cu 14,8% mai putin decat in luna iunie si cu o pondere in total active SIF de 8,9%. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare in activ se regaseste la SIF Transilvania cu 13,3%, urmata de SIF Banat – Crisana cu 11,0% si SIF Moldova cu 9,8% pondere, iar cea mai mica pondere este la SIF Oltenia cu 3,4%.

[b]Obligatiunile municipal[/b] detinute pe ansamblul SIF insumau la finele lunii raportate doar 0,7 mil.lei si aveau 0,01% pondere in total active. Obligatiunile corporative insumau pe ansamblul SIF valoarea de 43,3 mil.lei, (42,6 mil.lei ant.), marcand astfel o crestere cu 1,6%, ceea ce corespunde unei ponderi de 0,6% in total active. Cea mai mare detinere de obligatiuni corporative se regaseste la SIF Muntenia cu 32,2 mil.lei, adica circa 2,5% din totalul activelor sale.

In luna raportata, [b]nivelul de capitalizare[/b] inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 2,9 mld.lei, adica cu 4,2% mai mult decat in luna mai. Exprimata in mondea euro, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,65 mld.euro. 

In luna iulie 2012, SIF Oltenia si SIF Transilvania au avut [b]cea mai mare lichiditate[/b], in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 4,69% si respectiv 4,36% din capitalul lor social, in cuantumul a 3.001 tranzactii realizate pe SIF Oltenia si 5.341 tranzactii pe SIF Transilvania.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Moldova a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc 1.834 tranzactii ce au insumat 2% din capitalul social.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care credeam că suntem invincibili
Ungaria dă o lovitură României. Vecinii de la nord-vest ne depășesc în 2024 la un capitol în care ...
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar 50-60 de milioane!
Criza ciocolatei în România. Piața de 600 de milioane de euro luptă cu o producție internă de doar ...
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Cataloage electronice. Antreprenorul ieșean care câștigă milioane din inovații digitale pentru educație
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Revolut își extinde serviciile. Bancomate proprii, credite ipotecare și un asistent AI
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2024. Votul românilor din Diaspora
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
Românii din Diaspora votează! Rareș Bogdan: „Mă aștept să sărim de 500.000 de oameni”
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Hipermarketul care promite românilor că nu vor mai sta la coadă
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Taxă nouă pe facturile românilor. Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Banii de pensie pentru decembrie. Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante ...
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii fascinați de Transalpina
Cel mai înalt și mai frumos drum din România va fi modernizat. Anunț de la CNAIR pentru turiștii ...
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
55.000 de euro pentru români. Încep înscrierile!
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot
Este complet ilegal în locuințele din România. Poliția intră peste tine și confiscă tot