- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa a inchis cu mari scaderi o saptamana care incepuse cu mari sperante. Ce urmeaza?

30 Jul, 17:39 • marius.balasoiu
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) a fost de nici 12 milioane de lei (2,8 mil. euro) in ultima sesiune de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) din aceasta saptamana. Indicii au inregistrat scaderi considerabile, de pana la 3%, in contrast cu cresterile din primele doua zile ale saptamanii. De saptamana viitoare este asteptata intensificarea activitatii, ca urmare a raportarilor financiare ale companiilor.
Bursa a inchis cu mari scaderi o saptamana care incepuse cu mari sperante. Ce urmeaza?

Inceputul saptamanii a beneficiat de impulsul pozitiv dat pietei vinerea trecuta, cand a fost suspectata prezenta investitorilor straini, iar operatorii aveau sperante ca se va declansa o tendinta pozitiva a cotatiilor.

„Scaderile de astazi nu sunt atat de mari pe cat par. Fac parte din regula jocului volatilitatilor mari (variatii mari de preturi – n.r.) care domina piata in aceasta perioada. De asemenea, in conditii de lichiditate foarte mica, preturile extreme influenteaza mai mult mediile”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operatiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru DailyBusiness.ro.

Indicii au incheiat, totusi, saptamana in crestere fata de vinerea trecuta, lasand loc pentru noi cresteri saptamana viitoare, in cazul in care raportarile financiare ale companiilor vor fi pozitive.

„Este de asteptat ca piata sa fie animata de raportarile de saptamana viitoare, dintre care cele mai asteptate sunt cele ale BRD si Petrom. Totusi, reactiile s-ar putea sa nu fie prea spectaculoase, pentru ca piata este dominata de impresia negativa pe care o lasa indeciziile guvernamentale in fata problemelor legate de relansarea economiei”, a completat Marcel Murgoci.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), a pierdut vineri 2,31%, pana la 466 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, a inregistrat cea mai mare scadere, de 2,96%, si a cazut la 22.371 de puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile) , a pierdut -1,58%, pana la 2.964 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), a scazut cu 1,83% pana la 5.074 puncte.