Marti, actiunile BVB au crescut cu 5,39%, iar ieri cu nu mai putin de 8,63%. Castigul adus de acest titlu in aceasta saptamana este de peste 20%, pana la 34,8 lei/actiune.
Aproape toate companiile si-au inceput ziua cu cresteri, dar titlurile BVB au fost printre putinele care si-au mentinut tendinta, dupa ce mai multe au trecut pe teritoriul negativ. Desi a fosrt multa vreme cea mai mare din piata, lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) actiunilor BVB era de putin peste 100.000 de euro, ceea ce lasa loc de indoiala privind durabilitatea cresterilor din aceste trei zile.
Cresterea actiunilor BVB a fost explicata, pana acum, cu agenda adunarii generale a actionarilor de luna viitoare si pe planurile de restructurare, potrivit declaratiilor brokerilor, date pentru DailyBusiness.ro zilele trecute. Conducerea Bursei si-a propus reducerea costurilor inclusiv prin concedieri si externalizari de servicii.
Totodata, actionarilor li se va propune reducerea de 10 ori a valorii nominale a actiunilor BVB, astfel incat ele vor deveni mult mai accesibile si mai atractive pentru micii investitori. Astfel vor creste sansele realizarii unor lichiditati mai mari.
Alti brokeri cred ca unii actionari incearca sa castige cat mai multe drepturi de vot pentru adunarea generala, sau chiar ca un investitori straini acumuleaza incet actiunile.
Totusi, „o crestere atat de violenta in numai trei zile ridica niste semne de intrebare. Nu cred ca este cineva atat de interesat sa cumpere incat sa lase sa se produca o astfel de crestere, pe o lichiditate atat de scazuta”, a declarat Nicolae Ghergus, directorul general al casei de brokeraj Confident Invest, pentru DailyBusiness.ro.
„Mai degraba este vorba cineva interesat sa vanda! Pe de alta parte, ideile de restructurare erau cunoscute de cateva saptamani si cotatiile crescusera deja, mai incet si mai temeinic din aceasta cauza”, a mai spus Ghergus.
Actiunile BVB impreuna cu cele ale OMV Petrom si Antiobiotice erau printre putinele care mentineau pe crestere indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile).
Dupa un debut entuziast al tuturor indicilor, stimulat de inchiderea pozitiva a pietei americane si de deschiderea in crestere a celor europene, indicii romani au virat imediat ce actiunile europene au trecut pe rosu. Indicele BET FI, al societatilor de investitii financiare (SIF), a reactionat, ca de obicei, cel dintai.
Lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) ar fi fost la fel de redusa ca de obicei in aceasta vara, daca nu s-ar fi dublat pana la 1,2 milioane euro, cu doar patru tranzactii pe Azomures. Au fost probabil niste tranzactii ocazionale.
BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), scade cu 0,64%, si trece din nou sub pragul de 23.000 de puncte.
Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), pierde 0,02%, pana la 479 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), adauga 0,32% la valoarea de inchidere de ieri, mentinandu-se sub pragul de 3.100 de puncte.
In fine, Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), creste cu 0,21% pana la 5.244 puncte.