Piata bursiera de la Bucuresti trece printr-o criza acuta. Lichiditatea pietei depaseste doar accidental 10 milioane de euro, numai atunci cand au loc tranzactii speciale. In rest, plecarea investitorilor straini din piata, apatia rezidentilor dar si lipsa unor strategii eficiente care sa aduca mai mult capital autohton au dus piata intr-o criza profunda salutata cu entuziasm de unii investitori, care abia asteapta deprecierea actiunilor pentru a cumpara la pret mic, dar ingrijoratoare pentru altii, care isi vad plasamentele prabusindu-se, fara perspective de revenire.
Specialistii din piata spun ca, dincolo de entuziasmul si depresiile investitorilor, cei care pierd cu siguranta din aceasta situatie sunt societatile de servicii de investitii financiare (SSIF – n.r.) pentru ca lipsa tranzactiilor inseamna mai putine comisioane, deci venituri mai mici.
Presedintele Societatii de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Broker Cluj-Napoca, Petru Prunea crede ca, in actualele conditii, in acest an vom asista la un amplu proces de fuziuni in piata, numarul SSIF-urilor urmand sa se reduca la jumatate.
„In actualele conditii, e clar ca nu vor putea rezista toate. Cred ca din cele 64 de SSIF-uri vor mai ramane circa 30. Restul vor fi absorbite de cei care au portofolii mai atractive, care au in spate actionari dispusi sa suporte pierderile inerente din aceasta perioada”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Petru Prunea.
„Rulajele au scazut la mai mult de jumatate, problemele din piata sunt destul de mari. In aceste conditii e normal sa asistam la o reasezare a pietei, poate mai repede decat estimam, pe fondul crizei internationale care are un impact tot mai puternic asupra investitorilor de pe BVB”, a mai spus Prunea.
Septimiu Stoica, fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, si actual consilier al casei de avocatura Salans, spune ca, dincolo de fuziuni, casele de brokeraj mai au doua variante de exit: pur si simplu sa inchida business-ul sau actionarii sa recapitalizeze companiile.
„Piata de capital este, pana la urma, una ca oricare alta. Rezista cine poate si face profit cine stie sa il faca. Cred ca procesul de fuziune reprezinta, intr-adevar, cea mai posibila varianta, in conditiile pierderilor inregistrate in acest an, dar o alta solutie ar fi ca actionarii sa fie destul de potenti financiar pentru a suporta problemele financiare pana la aplanarea crizei bursiere”, a declarat Stoica, pentru DailyBusiness.ro.
Septimiu Stoica spune ca, dincolo de variantele ipotetice, piata va suferi, cu siguranta, transformari importante.
„Daca privim la situatia din celelalte tari, in Polonia, de pilda, sunt 40 de intermediari in conditiile in care nivelul tranzactiilor este incomparabil mai mare decat la noi. Pe de alta parte, daca luam in calcul ca la BVB, in anii 1997-1998, aveam cam 200 de SSIF-uri si piata mergea destul de bine, e greu de spus ce se va intampla exact pe viitor. Cred, totusi ca in piata vom avea, pe viitor, o medie de 40 de intermediari”, a mai spus Stoica.
Situatia jucatorilor din piata, dupa primul trimestru, este destul de „neagra”, rulajele caselor de brokeraj care tranzactioneaza pe BVB reducandu-se la jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sumele tranzactionate in primul semestru de primele 10 case de brokeraj, conform datelor BVB, au fost de 5,7 miliarde de lei, fata de 11 miliarde de lei in primele sase luni din 2007.
KBC Securities, cea mai activa societate din piata, a inregistrat rulaje de 1,18 miliarde de lei, in scadere insa cu peste 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rulajul ING Bank a scazut cu 48,4%, de la 1,41 mld.lei la 700 mil.lei in primul semestru. O alta companie, Raiffeisen Capital & Investment a inregistrat o scadere de rulaj de 54,2%, de la 1,43 mld.lei la 654 mil.lei. La polul opus, cel mai bun avans l-a inregistat Intercapital Invest, care si-a dublat rulajul la jumatatea anului tocmai datorita transferurilor realizate luna trecuta, 233,2 mil.lei, in special pe fondul tranzactiilor cu Policolor.
Rezultatele financiare pe primul semestru, gura de oxigen pentru BVB
Criza de pe piata de capital de la Bucuresti pare fara sfarsit. In primele sase luni ale anului, lichiditatea pe BVB a coborat cu mai bine de jumatate fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acest interval piata a inregistrat pierderi de peste 30%, iar in cazul societatilor de investitii acestea au depasit 41%. Cand se va incheia criza? Specialistii cred sau mai bine spus spera ca odata cu publicarea rezultatelor financiare pe primele sase luni ale anului.
„Daca rezultatele pe primul semestru pentru companiile listate vor fi pozitive, vom asista la un reviriment al pietei”, spune Oana Iloiu, director de vanzari la SSIF Active International. „O trecere pe verde a bursei va fi influentata insa, in continuare de situatia internationala. Daca bursele straine isi vor reveni, piata de capital autohtona ar putea urma acelasi trend”, a declarat Oana Iloiu.
Broker Cluj a preluat SSIF Transilvania Capital
Procesul de fuziune pe piata de capital autohtona a primit, marti, un semnal elocvent. Societatea de Servicii de Investitii Financiare (SSIF) Broker Cluj-Napoca a anuntat ca va fuziona cu SSIF Transilvania Capital si isi va mari participatiile detinute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).
In urma fuziunii, SSIF Broker va prelua integral activele Transilvania Capital, urmand sa-si majoreze capitalul social cu 8,2 milioane lei, de la 144,7 milioane lei la 153 milioane lei.
Fuziunea se inscrie in strategia conducerii Broker Cluj, demarata inca de anul trecut, de consolidare si extindere a societatii ca efect al perfectarii unor fuziuni cu alte firme de brokeraj, se spune intr-un comunicat al companiei.
Firma de brokeraj a fuzionat in 2007 cu SSIF Investco, iar acest proces a condus la cresterea veniturilor obtinute de societate si a tranzactiilor efectuate in contul unor investititori institutionali mari.
SSIF Broker este in tratative cu alte SSIF-uri din tara pentru realizarea altor fuziuni, ceea ce va avea un impact major in dezvoltarea ulterioara a societatii, se mai spune in comunicat.