- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum sa scoti profit din dezastrul din Japonia si conflictul din Libia

24 Mar, 18:01 • stefan.neacsu
Dictonul "cumpara actiuni cand e sange pe strazi" se potriveste atat in cazul Japoniei, cat si (la propriu) al Libiei. Valoarea de piata a companiilor implicate scade drastic, creand o oportunitate de cumparare pentru investitorii pragmatici.
Cum sa scoti profit din dezastrul din Japonia si conflictul din Libia

Explozia centralei nucleare japoneze afecteaza din plin trei companii implicate. Atacul asupra Libiei aduce comenzi companiilor americane ce furnizeaza echipamente de razboi. Va prezentam lista companiilor afectate de cele doua evenimente.

Japonia

Explozia centralei nucleare de la Fukushima a atras dupa sine caderea actiunilor companiei care o detine. Este vorba despre Tokio Electric Power. Compania este listata la bursa din Tokio, cu simbolul TYO: 9501, dar se poate tranzactiona si pe piata americana over-the-counter, avand acolo simbolul OTC: TKECF.PK. Pretul la Tokio a scazut de la 2.121 yeni/actiune pe 11 martie 2011 pana la 798 yeni pe 17 martie 2011. Odata cu apropierea de final a lucrarilor de refacere a centralei, pretul a luat-o in sus, ultima inchidere fiind la 902 yeni.

Compania principala implicata in reparatiile centralei este Hitachi. Cunoscuta in Romania mai mult pentru electronice, Hitachi are si o divizie care se ocupa de energia nucleara. Inchiderea din 11 martie a cotatiei pentru TYO: 6501 era la 494 yeni/actiune. Compania a scazut o data cu piata japoneza, inchizand pe 15 martie la 362 yeni. Dupa ce Hitachi s-a apucat de lucru la Fukushima, pretul a inceput sa urce, ultima inchidere fiind la 421 yeni si apropiindu-se de valoarea initiala. Asa ca atentie, timpul trece. La bursa new-yorkeza, compania are simbolul NYSE: HIT. Pe piata americana, actiunea a scazut de la 59,12 dolari pe 11 marti pana la 50,01 dolari pe 15 martie. Ultima cotatie a fost de 54,45 dolari, iar trendul este crescator.

Cealalta companie implicata in reparatiile de la Fukushima este Toshiba. Cunoscuta tot pentru electronice, in grupul ce poarta acest brand se afla compania Toshiba Plant Systems and Services a carei divizie Nuclear Power System participa cot la cot cu Hitachi la reparatii. Aceasta companie din grup este tranzactionata la Tokio cu simbolul TYO: 1983. Aceasta companie s-a dus de la 1.068 yeni la 793 yeni intre 11-15 martie, pentr a fi cotata acum la 931 yeni, fiind pe un trend usor descrescator. Compania se mai tranzactioneaza pe piata over-the-counter new-yorkeza cu simbolul OTC: TOISF.PK. Unor investitori li s-ar putea parea mai accesibile titlurile Toshiba de la Frankfurt (FWB: TSE1).

Libia

Prima companie pe care o putem lua in calcul este Raytheon (NYSE: RTN) care fabrica rachetele Tomahawk cu care se trage in Libia. Desi initial nu a fost dezvoltatorul acestor produse militare, acum Raytheon este fabricantul. Practic, fiecare racheta Tomahawk trasa constituie o comanda in plus pentru companie, armata americana fiind interesata sa isi refaca stocul. Raytheon nu este doar un fabricant de rachete, ci este o companie foarte atragatoare pentr investitori deoarece a dat dividende intr-una din 1964, a avut o crestere a veniturilor in perioada crizei si si-a bugetat pentru 2011 o crestere a veniturilor de 4%. Inchiderea de ieri: 50,43 dolari/actiune. La deschiderea de azi, actiunile au urcat cu 1%.

Mai exista si alte companii ale caror produse sunt implicate in conflictul din Libia. Dintre acestea, cea mai importanta este Lockheed Martin (NYSE: LMT). Avioanele, sistemele electronice care coordoneaza lupta si serviciile de logistica ale armatei sunt asigurate de Lockheed. Inchiderea de ieri: 81,18 dolari/actiune.

General Dynamics (NYSE: GD) este o companie implicata cu totul in industria militara. Este impartita in patru divizii (Aerospace, Combat Systems, Marine Systems si INformatics and Technology) si produce avioane, vehicule militare, arme, munitie, nave, submarine, sisteme de comunicarii tactice si de supraveghere. Este principalul furnizor de munitie al armatei americane. Inchiderea de ieri: 76,23 dolari/actiune.

Cu un nume ce inspira o companie linistita, din domeniul aviatiei civile, Boeing (NYSE: BA) are o divizie numita Boeing Military Aircraft care fabrica avioane de lupta, rachete de aparare si sisteme de lansare rachete. Inchiderea de ieri: 72,72 dolari/actiune.

Urmărește Daily Business pe Google News