- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum se poate scoate profit din scumpirea petrolului

09 Mar, 14:36 • stefan.neacsu
Cresterea pretului petrolului poate sa fie profitabila pentru romanii care stiu sa foloseasca instrumentele aflate la dispozitie pe bursa. Pana acum, fenomenul a adus numai pierderi, atat direct, prin scumpirea carburantilor, cat si indirect, prin scumpirea celorlalte produse, din cauza costurilor de transport.
Cum se poate scoate profit din scumpirea petrolului

Asadar, romanii au avut pana acum pierderi. Atat la pompa, cat si la modul in care se calculeaza preturile produselor de consum, preturile au crescut ca urmare a acestor fluctuatii de pret.

Diferenta intre +17% la titei brut (intervenita in perioada 18 februarie – 8 martie) si fluctuatiile de 4-5% la carburanti (in aceeasi perioada) se explica prin faptul ca in pretul de la pompa, circa 80% din pret este format din taxe, si un procent destul de mic din materie prima. In plus, pretul carburantilor este ajustat dupa fluctuatiile de pe piata internationala Platts.

Actiuni la companii petroliere

Romanii pot insa avea si castiguri, daca investesc pe piata locala in companii sau instrumente de piata. Pe piata principala, prima privire a investitorului se indreapta catre indicele companiilor energetice: BET-NG. In cadrul acestuia, companiile cu activitate in domeniul petrolului sunt:

Dafora (BVB: DAFR) +7,28% – servicii de foraj si mentenanta sonde
Petrolimportexport (BVB: PEI) +7,05% – tranzactionarea de produse petroliere
OMV Petrom (BVB: SNP) +5,43% – extractie, rafinare, distributie
Oil Terminal Constanta (BVB: OIL) +2,51% – terminal petrolier al portului Constanta

Condmag (BVB: COMI) -2,38%, produce conducte de petrol
Rompetrol Well Services (BVB: PTR) -2,52% – servicii la sonda
Rompetrol Rafinare (BVB: RRC) -11,50% – rafinaria cunoscuta ca Petromidia, detinuta de grupul Rompetrol

La o privire in ponderea acestor titluri in indicele BET-NG, se constata ca 55,85% este acoperit de companii expuse pe petrol. Trebuie mentionat ca acest indice, din 18 februarie pana pe 8 martie (inchiderile) a crescut cu +1,88%. Un castig sub evolutia carburantilor si mult sub cea a petrolului.

Pe piata secundara Rasdaq, in afara de cateva titluri cu un rulaj minimal, iese in fata doar compania de transport prin conducte Conpet Ploiesti (Rasdaq: COTE) care a crescut cu +17,19%.

Investitia directa in petrol

In afara de actiuni, pe BVB se tranzactioneaza si produse mai complexe, precum certificatele. Acestea sunt de doua tipuri:
* certificate index
* certificate turbo

Certificatele index urmaresc pretul activului suport (pretul petrolului). Creste pretul petrolului, creste si valoarea certificatului. Scade pretul petrolului, scade si valoarea certificatului. Practic, investitorul isi expune direct pe petrol banii cu care a achizitionat aceste certificate.

Pe scurt, certificatul turbo este ca un pariu, prin care investitorul mizeaza pe cum crede el ca va evolua activul suport (petrolul, in cazul de fata). Un certificat turbo long este cumparat de cel care crede ca petrolul va creste. Daca creste, el incaseaza mai multi bani decat cresterea propriu-zisa a petrolului. Acest premiu se numeste „efectul de levier” (leverage).

Daca scade, investitorul pierde tot. Un certificat turbo short este acelasi lucru, doar ca in sens invers. Investitorul mizeaza pe o scadere a pretului petrolului. Daca pretul scade, investitorul care s-a protejat cu un certificat turbo short castiga. Daca petrolul creste, investitorul pierde tot.

Certificate index:
EBWTI, emis de Erste Group Bank, activ suport: petrol WTI (SUA)
RCBRE, emis de Raiffeisen Centrobank, activ suport: petrol Brent (Marea Britanie)
RCSBRE, emis de Raiffeisen Centrobank, activ suport: petrol Brent (Marea Britanie), dar short (pe cotatie inversa)

Certificate turbo:
EBWTITL1, emis de Erste Group Bank, activ suport: petrol WTI (SUA), long
EBWTITS2, emis de Erste Group Bank, activ suport: petrol WTI (SUA), short
EBWTITS3, emis de Erste Group Bank, activ suport: petrol WTI (SUA), short

Certificatele de acest gen sunt produse mai complexe, avand si alte coordonate, precum pretul limita. Considerate prea complexe pentru investitorii locali, aceste produse au avut totusi un rulaj consistent pe piata de la Bucuresti.

La Sibex

Pe Bursa de la Sibiu, investitorii au la dispozitie doua produse futures si un CFD:

futures
* DESNP – activ suport: SNP
* DERRC – activ suport: RRC

CFD
* SNP CFD – activ suport SNP

Spre deosebire de futures, CFD nu au un termen scadent.

Panait, KTD: Investitorii sunt interesati de lichiditate

Potrivit lui Iulian Panait de la KTD Invest, daca ar avea de ales intre domeniul de activitate si lichiditate, ei aleg lichiditatea

„Investitorii romani sunt mai interesati de lichiditate, se axeaza mai mult pe companiile cu rulaj, rulajul avand prioritate in fata domeniului. Dar petrolul este totusi un domeniu atractiv. In principal, atentia se indreapta catre Petrom (BVB: SNP), compania cu rulajul cel mai mare. Petrom eclipseaza astfel companiile mai mici”, spune el.

Desi pietele romanesti ofera destule instrumente de investit, romanii prefera actiunile, certificatele nu sunt inca „gustate” de multi investitori. In opinia lui Panait, „cele index sunt destinate investitorilor ce vizeaza castiguri pe termen scurt sau mediu, fara a tinti castiguri fabuloase. Cele turbo sunt destinate speculatorilor, care sunt atrasi de efectul de levier si pot obtine castiguri mari daca aproximeaza corect trendul petrolului”.

In ceea ce-i priveste pe investitorii straini, acestia sunt interesati doar de actiuni, cu precadere de titlurile Petrom. „Certificate sau alte instrumente gasesc si pe pietele lor de origine. Petrom este un exemplu bun deoarece are in actionariat companii mari si investitori institutionali”.

Cine va avea de castigat

Asadar, cresterea pretului petrolului poate avea si o componenta profitabila, pentru cei care pot sa riste mai mult si sa joace pe bursa. Pentru speculatorii cu apetit de risc ridicat, certificatele turbo achizitionate la inceputul conflictului au adus castiguri mari.

Totusi, momentul este unul de rascruce pentru piata petrolului. Cresterea fulminanta a inceput odata cu revolta din Libia. Acum, ca situatia se va clarifica, petrolul poate ramane fie la un nivel ridicat fie se va intoarce la cotatiile de acum o luna.

De la primul protest din Libia pana in prezent petrolul a avut urmatoarea evolutie:
* pe 18 februarie: 89,81 dolari
* pe 8 martie: 104,93 dolari
Evolutie: +16,84%

Efectul de pana acum, la pompa, a fost urmatorul:
Pe 18 februarie
Benzina
* Petrom, Premium 95: 4,90 lei
* Rompetrol, Efix 95: 5,07 lei
Motorina
* Petrom, Euro Diesel 5: 4,91 lei
* Rompetrol, Efix Diesel: 5,11 lei

Pe 9 martie
Benzina
* Petrom, Premium 95: 5,16 lei / +5,31%
* Rompetrol, Efix 95: 5,30 lei / +4,54%
Motorina
* Petrom, Euro Diesel 5: 5,15 lei / +4,89%
* Rompetrol, Efix Diesel: 5,32 lei / +4,11%

Au fost luate in calcul sortimentele cele mai ieftine ale companiilor cu cea mai mare cota de piata.

Urmărește Daily Business pe Google News