- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Europa „pe rosu”: Toate bursele au scazut joi dimineata (VIDEO)

10 Mar, 12:15 • stefan.neacsu
Toti indicii principali din Europa au inregistrat scaderi la ora 11:30. Motivele scaderii sunt cresterea petrolului si retrogradarea de catre Moody's a ratingului obligatiunilor spaniole.
Europa pe rosu: Toate bursele au scazut joi dimineata (VIDEO)

Potrivit Marketwatch.com, scaderea burselor europene a fost cauzata de reluarea trendului crescator al petrolului dar si din cauza retrogradarii ratingului Spaniei de catre agentia Moody’s. Dintre cele mai lichide companii pe plan european, cele care s-au miscat cel mai mult astazi sunt:

* Standard Life (LSE: SL.): -4,62% la ora 11:30 (o companie britanica de asigurari)
* Delhaize (BE: DELB): +4,34% la ra 11:30 (un lant de magazine belgian, prezent in Romania prin Mega Image)

[img=1262]Bursele principale din Europa au scazut. Sursa: utrade.ro[/img]

Grupul belgian a inregistrat o crestere deoarece a anuntat rezultate financiare pozitive: un profit in crestere cu 42% pe trimestrul al patrulea si perspective imbucuratoare pentru filiala din SUA.

Petrolul isi reia cresterea

Primul motiv pentru scaderea burselor de azi este reluarea cresterii petrolului. Dupa doua zile de scadere, titeiul la New York a revenit pe crestere dupa ce vestile din Libia referitoare la apropierea finalului conflictului s-au spulberat.

Problema spaniola

Ratingul obligatiunilor de stat spaniole a fost retrogradat de Moody’s de la AA1 la AA2, cu perspectiva de scadere pe viitor, potrivit Marketwatch.com. Potrivit motivatiei, Moody’s se asteapta ca restructurarea domeniului bancar din Spania sa fie mai costisitoare decat se preconizase initial.

Concret, Banca Spaniei (ce are rolul de banca centrala) are misiunea de a recapitaliza bancile comerciale spaniole, pentru a putea finanta economia. Potrivit estimarilor initiale facute de banca centrala spaniola impreuna cu guvernul de la Madrid, costul ar fi fost de 20 miliarde euro. O valoare similara cu imprumutul luat de Romania de la institutile financiare internationale.

Moody’s a apreciat ca de fapt costul ar fi undeva intre 40-50 miliarde euro. Intr-un scenariu profund negativ, acest cost ar fi de circa 110-120 miliarde euro.

Cu toate acestea, pe planul efectuarii de investii, Moody’s considera in continuare Spania drept o regiune cu un grad ridicat de profitabilitate.

In piata, obligatiunile spaniole s-au stabilizat, ca semnal ca investitorii nu considera ca Spania va intra in probleme similare precum Grecia sau Irlanda.

[dbvideo=584]

Urmărește Daily Business pe Google News