- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Explozia de la Fukushima, o oportunitate de intrare pe piata uraniului

23 Mar, 17:40 • stefan.neacsu
Dupa explozia de la Fukushima, pretul uraniului a scazut, tragand dupa el toate companiile de profil. Pe masura ce in Japonia situatia se stabilizeaza, pretul incepe sa isi reia cresterea. Astfel, s-a creat o oportunitate de cumparare pentru cei interesati.
Explozia de la Fukushima, o oportunitate de intrare pe piata uraniului

Pretul uraniului era pe un trend crescator, destul de accelerat in ultimele luni. Dupa cum arata graficele de pe piata americana de marfuri New York Mercantile Exchange (NYMEX, parte a grupului CME), uraniul s-a scumpit de la 44 de dolari/livra (pound) in iunie 2010 pana la 73 dolari/livra in februarie 2011. Explozia de la Fukushima a adus o scadere de pana la 55 dolari. In prezent, pretul uraniului si-a reluat cresterea, fiind acum cotat la 59 dolari/livra.

Potrivit lui Florin Catinas, broker la WBS Romania, „orice scadere extraordinara reprezinta o oportunitate de a cumpara. Expunerea pe piata uraniunului este una pe termen mediu si lung. Centralele nucleare exista si vor fi in continuare exploatate”. Referitor la recenta scadere, el considera ca „este vorba despre o panica emotionala, nu una bazata pe considerente financiare. Este greu de crezut ca cine a pornit o investitie intr-o asemenea centrala, va renunta asa usor”.

In afara de achizitionarea de contracte futures pe uraniu, expunerea pe aceasta piata poate fi realizata prin achizitia de actiuni la companii cu activitate in domeniu. Fie companii miniere, fie companii ce detin centrale nucleare fie unitati la fonduri de investitii (ETF) ce plaseaza banii in domeniul uraniului.

Cea mai mare companie miniera de uraniu din lume este Cameco Corporation (NYSE: CCJ, TMX: CCO), originara din Canada si listata atat la Toronto cat si la New York (pe piata americana are o capitalizare de 12,30 miliarde dolari). Intr-un dialog cu Michael Hainsworth de la site-ul de stiri canadian BNN.ca, Jerry Grandey, CEO al Cameco, se declara increzator in revenirea pretului uraniului. In opinia sa, „actuala situatie este un raspuns pe termen scurt, emotional, pe care politicienii l-au dat cetatenilor pe moment, dar apoi piata isi va reveni”.

Interviul cu Jerry Grandey de la Cameco poate fi urmarit aici.

Investitorii au mirosit oportunitatea si au achizitionat uraniu sau si-au marit expunerea pe piata. Un astfel de exemplu este fondul de investitii Encompass Fund, condus de Malcolm Gissen. Fondul a achizitionat actiuni bazandu-se pe ideea ca piata uraniului isi va reveni.
[dbvideo=612]

Urmărește Daily Business pe Google News