Potrivit ultimului memorandum de intelegere cu Fondul Monetar International, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), actionarul majoritar al Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare in aceste companii cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investitii in sectorul energetic.
Fondul Proprietatea sustine cu tarie organizarea pentru aceste doua companii de Oferte Publice Initiale (IPO), care ar aduce beneficii tuturor actorilor implicati: companiilor insele, Guvernului Romaniei, Bursei de Valori Bucuresti, Fondului Proprietatea si actionarilor acestuia, precum si economiei Romaniei in general, se mentioneaza in comunicatul fondului.
„Credem cu tarie ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt pregatite sa iasa pe piata si ca acest proces trebuie sa inceapa cat mai repede posibil. Companiile au nevoie de finantare, de mai multa transparenta si deschidere, de guvernanta corporativa imbunatatita si eficienta crescuta. Suntem increzatori ca Ofertele Publice Initiale ale Hidroelectrica si Nuclearelectrica pot avea succes, ceea ce va atrage mai multi investitori pe piata si va creste valoarea portofoliului Fondului Proprietatea”, a declarat Greg Konieczny, manager de fond, Fondul Proprietatea.
Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor Hidroelectrica, respectiv Nuclearelectrica, ar trebui sa aiba loc in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea inaintata de Fondul Proprietatea.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,77 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.
Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.