- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Gordon Gekko de Romania: Dan Ivan de la Zentiva (VIDEO)

18 Mar, 14:13 • stefan.neacsu
Zentiva a reusit ca in 2010 sa scoata un profit frumos, din care sa dea dividende actionarilor. Ba chiar mai mult, actionarii vor incasa dividende si din rezervele financiare ale companiei. O mutare nemaiintalnita pe Bursa de la Bucuresti, mai ales dupa un an de criza. Totul se datoreaza lui Dan Ivan (foto), seful companiei, un veritabil Gordon Gekko de Romania.
Gordon Gekko de Romania: Dan Ivan de la Zentiva (VIDEO)

Vedetele sezonului de anuntare a propunerilor de dividende sunt pana acum VAE Apcarom (BVB: APC) si Zentiva (BVB: SCD). Pe masura ce timpul trece, apar anunturi si mai interesante. Dupa procentul imens al randamentului anuntat de VAE Apcarom, Zentiva anunta ca vrea sa dea dividende si din rezerve.

Zentiva a anuntat ca va da doua dividende:
* 0,1376 lei/actiune din profitul net
* 0,1622 lei/actiune din rezerve

In total, dividendul brut este de 0,2998 lei/actiune si are (la ultima cotatie de 1,1390 lei/actiune) un randament de 26,32%. Adica, investitorul care cumpara o actiune acum, incaseaza banii din dividende care ii aduc un profit de 26,32% din suma investita in achizitionarea actiunii.

Procentul randamentului este unul imens, chiar si pentru un an de crestere. Dupa un an de criza, cand investitorii se uita si la dividende de 3%, anuntarea unor dividende cu un randament de peste 26,32% este o mina de aur. Totusi, nu trebuie uitat ca dupa acordarea de dividende, pretul actiunilor scade, de regula.

Din situatiile de pe site-ul Bursei, reiese ca profitul net preliminar pe 2010 este de 53,1 milioane lei. Suma totala ce va fi distribuita actionarilor din profitul net ar fi de 57,3 milioane lei. Potrivit raspunsului companiei la intrebarile noastre, aceasta este valoarea finala care va fi prezentata AGA. Asta inseamna ca procentul din profitul net care va fi distribuit actionarilor va fi de 100%.

Suma din rezerve care va fi data actionarilor este de 67,6 milioane lei. Potrivit companiei, rezervele sunt constituite din profiturile nete distribuite la rezerve din anii 1997-2003. Daca propunerea CA va fi aprobata de AGA, Zentiva va ramane cu rezerve consistente, de 32 milioane lei.

Investitorii s-au aruncat asupra titlurilor Zentiva, pretul urcand cu +14,93%, la aproape maximul permis de regulamentul bursei (15%). O situatie similara s-a intamplat recent, cand VAE Apcarom a anuntat un dividend la fel de mare.

Potrivit lui Sergiu Maznic, broker la Intercapital, „valoarea dividendelor este o chestiune care tine strict de companie. Sa nu uitam ca este vorba doar de o propunere. Este esential sa vedem care va fi hotararea AGA”. Maznic apreciaza ca „este interesant sa vedem cum va evolua compania pe viitor. Oscilatiile pe dividende au creat presiuni in piata”.

„Lenin” in varianta capitalista: Profitati, profitati si iar profitati

In filmul „Wall Street” din 1987, personajul Gordon Gekko, jucat de Michael Douglas, a devenit emblematic pentru capitalistul feroce, care obtine profit cu orice pret. In film, el este personajul negativ, mai mult ca urmare a atitudinii sale si a modului de a se folosi de oameni. Strategia sa din film era de a obtine profit rapid, prin achizitionarea de actiuni la companii despre care detinea informatii, iar apoi desfiinta compania vanzand activele.

Replica ramasa memorabila este „Greed is good” (lacomia este buna). Gekko demonstreaza cum lacomia, atat de blamata si avand doar considerente negative, este de fapt un lucru bun.

Astfel, indemnul comunist al lui Lenin („invatati, invatati si iar invatati”) ar suna, in varianta capitalista, „profitati, profitati si iar profitati”.

[dbvideo=603]
Anul 2010 a fost un an de regandire a tacticii. Potrivit unei declaratii a lui Dan Ivan, presedinte al Zentiva Romania si country head al Sanofi Aventis Romania, facuta Ziarului Financiar in februarie, rezultatele bune din 2010 au fost obtinute ca urmare a reducerii cu 25% a costurilor de productie.

Atent cu profiturile si crearea de valoare pentru actionari si mai ales dupa propunerea avansata AGA potrivit careia se vor distribui dividende din rezerve, Dan Ivan poate fi considerat un Gordon Gekko de Romania. Nu ne referim la latura negativa a personajului, ci la indemanarea de a produce profit. De companii care sa dea dividende cat mai mari, chiar sa apeleze la rezerve pentru a multumi actionarii, nu s-a mai auzit pe bursa de la Bucuresti.

Anul trecut, la SIF Oltenia (BVB: SIF5) a avut loc o sedinta a AGA destul de efervescenta, o parte a actionarilor solicitand un dividend mai mare, iar conducerea companiei dorind sa pastreze banii pentru investitii. In final, actionarii au avut de castigat.

Dividende sau investitii?

De regula, o companie da dividende din profitul net. A produs niste bani anul trecut, si-a platit darile catre stat si a ramas cu niste bani. O parte se da actionarilor sub forma de dividende (fiecare actionar incaseaza proportional cu numarul actiunilor pe care le detine), iar o parte se considera rezerva, din care vor fi eventual finantate investitii ulterioare sau vor fi achitate diverse datorii.

In cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor, conducerea companiei si actionarii se afla pe parti opuse ale baricadei. Actionarii (in frunte cu speculatorii) vor sa puna mana pe banii din casieria companiei. Vor distribuirea ca dividende a unui procent cat mai mare din profitul net.

Doar actionarii care investesc pe termen lung vor ca banii sa ramana la dispozitia conducerii pentru a se face investitii care sa aduca profituri pe termen lung. Ei vizeaza dezvoltarea companiei pentru profituri ulterioare mai mari. Restul actionarilor vor tot profit, dar imediat. Doar avem pe masa gramada de bani numita profit net.

Nici conducerea companiei nu are atitudine de casa de intrajutorare. Tot profit vizeaza, deoarece acesta este scopul existentei unei companii. Ei vizeaza profitul lor, in multe cazuri acesta depinzand de rezultatele pe care le vor obtine.

Este mai bine sa aiba niste bani la indemana, pentru a face investitii care sa dezvolte compania, urmand sa mai primeasca inca un mandat, sau chiar un bonus, din partea actionarilor la sedinta AGA din anul urmator.

Nu profitul net este singura sursa de bani. Compania poate apela la un credit bancar. Dar pentru credit, va plati dobanda. Pentru finantarea din banii proveniti din profitul net nu se vor plati dobanzi, deoarece sunt banii proprii.

Mai multe detalii despre filmul „Wall Street”, din 1987, puteti citi pe cinemagia.ro.

[dbvideo=605]

Urmărește Daily Business pe Google News