El a precizat ca peste 200 mil. euro au investit fondurile de pensii, peste 200 mil. euro fondurile mutuale si peste 50 mil. euro Fondul Proprietatea.
„E nevoie de dezvoltarea universului investitional romanesc pentru a pastra banii aici”, a spus Mihail Ion.
El a mai spus ca Romania are un decalaj mare fata de Polonia. „La noi, problema e economisirea redusa”, a mai spus Ion.
Acesta a spus ca cea mai mare parte din cele 500 mil. euro a fost investita in obligatiuni.
In Cehia, segmentul de obligatiuni e mai lichid decat cel de actiuni.
„Se poate si la noi daca firmele vor intelege ca se pot imprumuta prin obligatiuni pe bursa”, a mentionat Mihail Ion.
„Ritmul de plasare de bani in afara tarii creste. Motiv: lipsa d instrumente in univerul investitional romanesc”, a explicat Ion.
Daca avem in vedere cresterea partii din contributia la pensii care se duce la privat si cresterea importantei fondurilor mutuale, cele 500 de mil. euro vor creste exponential.
?Nu ne permitem sa exportam capital. Daca nu se schimba nimic, vom ajunge la situatia in care fondul de pensii si fonduri mutuale vor cumpara toate actiunile din piata de la companii de utilitati Transgaz si Transelectrica?, a mai spus oficialul Raiffeisen Asset Management.
Din analizele Raiffeisen Asset Management, in Romania 80% din investitii se indreapta catre depozite bancare si numerar si 20% in actiuni, obligatiuni si fonduri mutuale. In alte tari din regiune (Polonia, Cehia, Ungaria) ponderea sumelor plasate in depozite este de 40-50%, iar restul in actiuni, obligatiuni si alte instrumente.