Cresterile de la Bucuresti imita atmosfera relaxata de pe marile piete ale lumii, care au inregistrat cresteri ale indicilor, mai toate, din America si pana in Germania. Doar la Frankfurt, indicele DAX s-a incapatanat, o vreme, sa arate o circumspectie justificata, in fapt, pentru ca „verdele” generalizat al cotatiilor din lume nu are fundament prea solid.
Din America au venit noi stiri negative, care ar fi trebuit sa inroseasca pietele. Cu toate astea, fara nici un alt motiv relevant, preturile actiunilor lumii cresc. Situatia paradoxala se vede cel mai bine in cresterea simultana a cotatiilor aurului.
Aurul se scumpeste, de obicei, doar atunci cand este folosit ca activ de refugiu al investitorilor care se tem de scaderi la bursele de actiuni.
Confuzia pare totala: se scumpeste si titeiul, ceea ce ar trebui sa arate o cerere mai mare, deci o revenire pe crestere a economiilor lumii.
Explicatia confuziei si a paradoxului este mult mai simpla decat pare la prima vedere.
„Azi piata refuza sa mai reactioneze la stiri negative. Acestea au fost prea mult asteptate, si preturile au scazut, in consecinta”, a declarat Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest, pentru DailyBusiness.ro.
„Stirile rele au fost si destul de multe si preturile au scazut prea mult. Asa ca, indiferent ce vesti proaste de ultima ora au mai venit, operatorii simt ca este momentul sa faca o corectie pozitiva, de aceasta data”, a mai spus Panait.
Lichiditatea pietei (valoara tranzactiilor) este la fel de redusa ca in toata aceasta vara. Inainte de a trece o ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare, rulajul pietei nu ajunsese la 200.000 de euro.
Societatile de investitii financiare (SIF)] care anticipeaza, de obicei, directia intregii piete, cresc cel mai mult, operatorii incercand sa aduca media preturilor deasupra nivelului sub care urmeaza „scufundarea”.
BET FI, indicele dedicat societatilor de investitii financiare (SIF), creste cu 1,02%, pana la 21.749 de puncte. Nivelul de la 22.000 de puncte este considerat o ultima piedica in fata declansarii unor scaderi de amplitudine mai mare. Daca BET Fi nu revine repede peste 22.000 am putea avea parte de scaderi accelerate in curand.
Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 0,8 %, pana la 464 puncte.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), adauga 0,34% la valoarea de inchidere de ieri, si ajunge la 2.991 puncte.
Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile) , creste cu 0,93% pana la 5.128 puncte.
In fine, mai ales din cauza actiunilor Dafora, dadea semne de crestere chiar si Indicele BET NG, al companiilor din domeniul energetic, care era de 737 puncte, mai mare cu 0,01% decat la sfarsitul zilei de ieri.