- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Printr-o chichita contractuala, austriecii trec Armatura Cluj pe castig, actiunile cresc brusc cu 15%

01 Mar, 12:45 • stefan.neacsu
Compania Armatura Cluj Napoca (BVB: ARM) a inregistrat astazi la ora 11:30, la Bursa de Valori Bucuresti, o crestere de 15%, maximul permis de regulament.
Printr-o chichita contractuala, austriecii trec Armatura Cluj pe castig, actiunile cresc brusc cu 15%

Cresterea sare in ochi, avand in vedere faptul ca piata este astazi in scadere, indicele BET inregistrand -0,88% la aceeasi ora. O alta situatie bizara este faptul ca Armatura este o companie care a inregistrat pierderi in 2010.

Potrivit datelor publicate, Armatura a avut in primul semestru al lui 2010 o pierdere de 3,7 milioane lei, iar in trimestrul al treilea al anului a avut o pierdere de 4,2 milioane lei, in total un rezultat financiar -7,9 milioane lei pentru primele trei trimestre (rezultatele pe trimestrul patru nu sunt inca disponibile).

Ieri, 28 februarie, dupa inchiderea pietei, Armatura da un comunicat potrivit caruia compania-mama Herz Armaturen Romania (detinuta de austriecii de la Herz Armaturen Viena), ce detine 33% din Armatura Cluj, incheie un contract cu compania din Cluj pentru achizitia unor produse in valoare de 12 milioane lei.

Ca urmare a intrarii de bani in casieria companiei, Armatura Cluj isi acopera pierderile inregistrate in anul precedent. Avand in vedere valoarea medie trimestriala, cu siguranta ca si dupa comunicarea rezultatelor financiare pe trimestrul patru, valoarea pierderilor din 2010 nu va fi mai mare de 12 milioane lei.

Piata este in scadere astazi, iar Armatura Cluj a inregistrat cresterea maxima de 15%, sarind in ochii investitorilor. Detinatorii de actiuni si-au retras ordinele de vanzare, speculand o probabila crestere si mai mare in ziua urmatoare. Ultima tranzactie s-a inregistrat pe valoarea de 0,1265 lei/actiune.

Titlurile Armatura au un rulaj mic, si nu pot influenta vreun indice, avand o pondere de doar 0,02% din BET-C.

Trebuie semnalat faptul ca situatia este una favorabila actionarilor si companiei romanesti. Prin comparatie cu Armaturen , in 2006, compania Petrom proaspat achizitionata (la acea vreme) de OMV, a achizitionat de la OMV pentru 234,4 milioane euro 99,9% din companiile detinute de OMV in Romania, Bulgaria si Serbia-Muntenegru, OMV Austria scotand astfel legal banii din casieria Petrom.