„Saracia” pietei bucurestene face aproape irelevanta cresterea generalizata a indicilor. De obicei tendintele solide fiind confirmate de lichiditati mari. Interesul scazut al investitorilor pentru piata autohtona ii ?mpinge pe brokeri sa-si ofere serviciile de intermediere pentru cei atrasi de pietele externe.
„Ieri rulajul pe actiuni a fost de putin peste un milion de euro. Cu un asemenea maruntis se pune problema supravietuirii pietei. Noi si alte societati mai mari de brokeraj ne-am indreptat deja atentia spre pietele externe”, a declarat Rares Nilas, directorul general al casei de brokeraj BT securities, pentru DailyBusiness.ro.
Lichiditatea extrem de redusa pe actiuni, face vizibila activitatea pe nou lansata piata a produselor structurate. La ora 10.40, aproape un sfert din rulajul general de aproape 430.000 de lei (105.000 euro) fusese dat de acest tip de produse. Ele sunt emise de Erste Bank si dedicate investitorilor care vor sa parieze pe evolutiile indicilor marilor burse occidentale, sau ale preturilor aurului si petrolului.
Au fost realizate un contract pe pretul aurului si cinci pe valoarea indicelui DAX, al Bursei din Frankfurt.
La o ora de la deschidere, produsele structurate inca mai acopereau a sasea parte din lichiditatea generala de de 647.000 de lei (149.000 euro). Ultimele zile au fost marcate de lipsa unei tendinte clare. Se tranzactioneaza in jurul unor aceleasi valori pivot, iar valorile actuale ale indicilor nu sunt indepartate de aceste niveluri.
Toti indicii cresc cu cel mult o jumatate de procent. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), castiga 0,31% pana la 432 puncte. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, creste cu 0,54%, stand cu doar 68 de puncte peste pragul de la 20.000.
Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), castiga 0,33% pana la 2.811 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), creste cu 0,14% pana la 4.768 puncte.