Managerii de corporatii care au angajati ce lucreaza de acasa isi fac griji in legatura cu posibilii „lenesi”, iar multi manageri le monitorizeaza accesul la servicii precum cele de instant messaging.
De asemenea, companiile de tip call-center mentin o legatura stransa cu angajatii de acasa prin sisteme de monitorizare a apelurilor precum Arise.com, Miramar, sau Fla. Prin intermediul acestora, angajatorii pot mentine sub observatie circa 8.000 de angajati de acasa.
Acestia sunt atat de strict controlati incat trebuie sa-si programeze pauze fara plata pentru a putea folosi toaleta. Angajatorii din call centere tin cont de zgomotul de fundal precum caini care latra sau copii care plang, multi avand politica de toleranta-zero fata de zgomotul de fundal.
Multi experti in HR considera astfel de metode ca fiind invazive, in timp ce companiile maresc ponderea sistemelor de monitorizare electronica in randul a mii de angajati. Acestea fac capturi aleatorii cu ceea ce este afisat pe ecranelor angajatilor, urmaresc ritmul in care se tasteaza la tastatura, numarul de click-uri efectuate pe mouse sau le fac poze angajatilor in fata computerelor.
Acest tip de tehnologie afecteaza, deocamdata, angajati din domenii precum tehnologia informatiei, scriitori, artisti grafici sau operatori call-center.
Unul din serviciile de monitorizare a angajatilor este odesk.com, care are o retea de 90.000 de angajati monitorizati – programatori IT, administratori de retea, designeri grafici.
Munca de acasa devine tot mai raspandita in lume pe masura ce costurile de administrare a sediilor si cele cu transportul continua sa creasca.