Whitmore este business-coach-ul nr. 1 potrivit publicatiei britanice The Independent, si considerat de Asociatia Britanica de Coaching personalitatea cea mai influenta in acest domeniu.
Sir John Whitmore s-a remarcat in aria de leadership si schimbare organizationala, unde colaboreaza cu multinationale din intreaga lume. Whitmore este autorul a cinci carti despre sport, leadership si coaching, cea mai cunoscuta lucrare a sa fiind „Coaching for Performance”, tradusa in 17 limbi si vanduta in peste 500.000 de exemplare.
DailyBusiness : Care este diferenta intre a te numi lider si a fi lider?
John Whitmore : Sunt foarte multi care se autointituleaza astfel, dar foarte putini sunt lideri veritabili. Si spun asta in special pentru ca cerintele pentru leadership se schimba, si responsabilitatile sunt mult mai mari astazi decat acum 10-15 ani. Asta s-a intamplat pentru ca si lumea se schimba foarte repede. De exemplu, Internetul – cu posibilitatile de comunicare instant pe care le ofera, dar si globalizarea sau problemele care tin de mediu, de securitate, terorism.
[quote]Singurul lucru care ma dezamageste in Romania este lipsa de interes fata de mediul inconjurator[/quote]
DB: Ce aspecte trebuie sa ia in calcul, in fiecare zi, un lider real?
JW: Sunt foarte multe aspecte diferite pe care liderii veritabili le iau in considerare. Inainte, priveau doar in interiorul companiei, dar acum trebuie priveasca global. Si foarte multi lideri gasesc acest aspect extrem de dificil. Sunt atat de concentrati pe rezultatele financiare pe o luna, incat nu-si mai ridica privirea din PC-ul din fata lor, sa vada ce se intampla langa ei.
DB: Ce impact are liderul asupra oamenilor dintr-o organizatie?
JW: Impactul liderului in orice organizatie este imens. In opinia mea, leadershipul este mai important decat orice altceva. De exemplu, o companie care vrea sa-si schimbe cultura organizationala, in una mai democrata, inclinata spre coaching si pregatirea angajatilor, are nevoie de lideri care sa reflecte ei insisi aceasta schimbare. Altfel nu vor schimba nimic.Ceea ce conteaza pentru un lider real este sa-si traiasca principiile, nu doar sa vorbeasca despre ele. Cand vorbesc despre ele, dar nu le aplica, fac mult mai mult rau decat daca nu ar fi vorbit deloc.
DB: Care este scopul principal al unui lider?
JW: Evident, de a-i inspira pe cei din jurul lui, sa „calatoreasca” alaturi de ei, acolo unde vor sa se indrepte, acesta ar fi scopul principal, dar si sa-si asume responsabilitatea pentru directia in care se indreapta. Ce vreau sa spun este ca un lider are si o responsabilitate sociala, el trebuie sa-si asume si sa recunoasca ceea ce face, si sa se asigure ca oamenii care lucreaza pentru el respecta ce face compania.
DB: Credeti ca o companiei poate avea succes fara coaching?
JW: O companie poate rezista deocamdata pe piata in multe circumstante, insa cred ca aceasta situatie se va schimba din ce in ce mai mult in viitor, pentru ca angajatii vor parasi astfel de business-uri. Tinerii, care abia se alatura unei organizatii, se asteapta sa fie tratati altfel. Si dau aici ca exemplu o discutie pe care am avut-o la un moment dat cu o doamna din aria de HR, care imi spunea despre tinerii care se prezentau la interviuri de angajare „acum 5 ani eu ii intervievam pe ei, acum ei ma intervieveaza pe mine” (tinerii tind sa puna mai multe intrebari despre companie inainte de angajare, decat le pun lor reprezentantii departamentelor de HR – n.r.).
DB: Ce credeti ca ar trebui sa schimbe sau sa imbunatateasca liderii din Romania, pentru a excela nu numai pe piata locala, dar si in afara, unde intra in competitie cu economii mult mai dezvoltate, ca Marea Britanie sau SUA?
JW: Din pacate nu am avut prea multe contacte si nu am lucrat cu companii din Romania, insa impresia pe care o am este ca sunt serioase si isi doresc sa faca treaba buna. Singurul lucru care ma dezamageste in Romania este lipsa de interes fata de mediul inconjurator. Companiile romanesti trebuie sa invete sa fie responsabile si in fata acestor probleme.
[quote]Sunt atat de concentrati pe rezultatele financiare pe o luna (unii manageri – n.r.), incat nu-si mai ridica privirea din PC-ul din fata lor, sa vada ce se intampla langa ei[/quote]
DB: Ce risca sa piarda cei care nu vor acorda atentia necesara problemelor de mediu?
JW:Daca jucatorii romani incearca sa faca comert in anumite parti ale Europei, dar nu sunt responsabili in fata mediului, risca sa nu incheie afacerea. Este important ca Romania sa se trezeasca si sa reactioneze in fata acestor cerinte. Inteleg ca atunci cand ai fost dominat de regimul comunist atat de mult timp, esti foarte tentat sa cumperi o masina mare si puternica, pentru ca n-o puteai gasi inainte. Dar acesta este un lux pe care nu ni-l mai putem permite, intreaga omenire nu si-o mai permite, trebuie sa fim responsabili.
DB: In Romania exista o mare diferenta intre companiile locale si multinationale, in privinta intelegerii nevoiilor pentru coaching, a politicilor de HR. Care credeti ca sunt efectele acestei situatii si cum ar putea fi rezolvata aceasta problema?
JW: E greu de rezolvat, pentru ca tot multinationalele inteleg mai bine importanta pregatirii angajatilor. Companiile locale spun in continuare ca nu au nevoie de asa ceva, se simt bine si fara. Dar aceasta problema exista si in afara Romaniei, as spune ca si Marea Britanie se confrunta cu aceeasi situatie. Nu multe companii mici recunosc ca au nevoie de o schimbare a modului de conducere, dar cei care indraznesc s-o faca, ii observa si succesul.
DB: De obicei managerii straini recunosc faptul ca cei din Romania sunt mai creativi, insa mai putin organizati decat colegii lor vest-europeni. Care e combinatia pentru un manager perfect?
JW: Un lider poate fi foarte creativ, dar nu foarte organizat. Atata timp cat recunoaste acest lucru, si aduce alti oameni care sa se ocupe de organizare, e perfect. Un lider nu trebuie sa cumuleze toate calitatile, si e foarte greu sa gasesti un astfel de om. Si in plus, liderul trebuie sa desemneze si alti oameni in functii de decizie. In concluzie, un lider lipsit de unele calitati este, intr-un fel, un lucru bun.
DB: Ce sfat le-ati da managerilor romani in prezent?
JW: Sa aiba o minte foarte deschisa in fata schimbarilor, care au loc atat in Romania, dar si in restul lumii. Viitorul depinde de cat de vizionar esti, pentru ca totul se schimba, din ce in ce mai repede.