- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

\”Privilegiatii crizei\”: Unde lucreaza top-managerii cu salarii de zeci de mii de euro

16 Jan, 00:01 • andra.gheorghe
Angajatii cel mai bine platiti anul trecut lucreaza in banci, imobiliare, constructii, FMCG, telecom, IT, retail, energie si case de avocatura si au incasat salarii nete lunare de la 10.000 de euro, ajungand si pana la 100.000 euro in cazuri exceptionale. Vor reusi acestia sa evite criza, intr-un 2009 comparat cu 1929, anul "marii depresiuni"?
\Privilegiatii crizei\: Unde lucreaza top-managerii cu salarii de zeci de mii de euro

La capatul de jos al topului celor mai bine platiti manageri se afla cei din telecom, IT&C si consultanta, cu circa 10.000 de euro pe luna, deasupra lor situandu-se cei din consultanta imobiliara, cu peste 15.000 euro lunar. Managerii de top din segmentul dezvoltatorilor imobiliari au incasat peste 20.000 pe luna, iar cei din avocatura peste 30.000 de euro, potrivit informatiilor furnizate DailyBusiness.ro de compania de executive search Beckett Boyle Hron (BBH)

Head hunter-ul George Butunoiu sustine ca au existat in 2008 si salarii fixe de aproape 100.000 euro net/luna in banking, retail si energie.

Cum au ajuns directorii din Romania sa castige aceste sume fabuloase pentru nivelul economiei autohtone?

„Salariile mari sunt legate fie de cifrele de afaceri foarte mari (retail, FMCG, energie etc.), fie de profiturile foarte mari, raportate la cifrele de afaceri”, explica Butunoiu.

Potrivit Andreei Lazarescu, managing partnerul BBH, particularitatea notabila a pietei din 2008, de care se coreleaza si sumele incasate lunar de oamenii din conducerea companiilor, a fost faptul ca anul trecut s-a finalizat o etapa a imbogatirii de tranzitie.

„O multime inchisa de oameni de afaceri, majoritar straini dar si romani, au incasat roadele afacerilor din ultimii ani. O prima perioada a asa numitei perioade de tranzitie a Romaniei se incheie in opinia noastra prin sume imense de bani scosi din Romania de cateva zeci de oameni de afaceri. Cei cativa romani care au inteles jocurile pietei din timp sunt aceia care au vandut business-urile in ultimii si mai ales ultimul an”, a afirmat Lazarescu.

O alta cauza care a propulsat castigurile top managerilor in 2008, este, potrivit Silvianei Boian, head of research in cadrul agentiei de HR Alexander Hughes, deficitul de manageri si specialisti de calitate din Romania.

„Vorbim despre pachete salariale comparative cu cele ale omologilor din Occident, uneori chiar mai mari decat ale acestora. Cauza este acelasi deficit de manageri si specialisti de calitate in Romania. Acestia alcatuiesc un fel de casta restransa si sunt remunerati exagerat de consistent, mai mult in functie de raritatea lor, decat de aportul lor real in cadrul companiei”, a declarat Boian.

Din aceeasi cauza – a adaugat specialistul de la Alexander Hughes – companiile au fost fortate sa isi asume riscul de a promova pe pozitii de management oameni din ce in ce mai tineri, care nu detin toata experienta necesara postului lor, insa prezinta un anumit potential.

„Aceasta practica provoaca un dezechilibru pe piata muncii: astfel, gasim pe piata tineri manageri de top, care au avut o ascensiune fulminanta si sunt retribuiti cu pachete salariale egale cu ale unor colegi cu zeci de ani de experienta profesionala, inaccesibile multor potentiali angajatori”, a continuat Boian.

Potrivit acesteia, tendinta anului trecut a fost apropierea pachetelor salariale ale managerilor de top din Romania de cele practicate in Europa de Vest, iar exemplele in care salariile oferite local le-au depasit pe cele propuse pe pietele vestice sunt din ce in ce mai numeroase.

Manageri cu salarii mai mari decat directorii generali

Conform Silvianei Boian, directorii generali, financiari, directorii de vanzari, de marketing si consilierii legali au fost cel mai bine platiti specialisti din Romania ai anului trecut, deseori intalnindu-se pachete salariale spectaculoase si pentru specialistii de nisa, asa cum este cazul IT-ului si avocaturii.

In ciuda structurii ierarhizate a managementului din marile companii romanesti, s-au intalnit – ce-i drept destul de rar – si situatii in care subordonatii au castigat mai mult decat directorii generali.

„Este o situatie rara, cel mai des intalnita in cazul expatilor adusi pe pozitii strategice. Vorbim aici mai ales de companiile multinationale care trimit in Romania un manager strain din interiorul companiei sau recruteaza un expat pentru un post care cere expertiza neintalnita la managerii locali”, a precizat specialistul de la Alexander Hughes, adaugand ca aceeasi situatie este intalnita si in cazul directorilor de vanzari, la al caror salariu se adauga un procent din afacerile incheiate sau chiar din profitul companiei.

Cum va arata topul celor mai bine platiti manageri de top in 2009?

„Va pastra aceeasi structura, poate si avocatii vor veni puternic din urma pentru ca vor fi multe afaceri pentru ei: falimente, fuziuni, achizitii, dispute etc”, este de parere George Butunoiu, managing partnerul agentiei de executive search care-i poarta numele.

Care vor fi domeniile care se vor dispensa cu usurinta de angajati, fie ei chiar si top manageri?

„Toate domeniile care nu au produse si servicii de baza (pharma, food etc.) si care vand produse de care oamenii se pot dispensa mai usor sau pentru care pot amana cumpararile: turism, auto, white & brown goods, lux de orice fel”, a indicat Butunoiu.

Potrivit Andreei Lazarescu, sefa BBH, imobiliarele si domeniile conexe real-estate-ului vor cunoaste o scadere a veniturilor si profiturilor in ansamblul lor.

„In celelalte sectoare de activitate ne asteptam sa intalnim mai degraba o stagnare a investitiilor in dezvoltare si o diminuare a bonusurilor pentru pozitiile executive”, a adaugat Lazarescu.

Potrivit acesteia, efectele crizei vor fi resimtite cel mai puternic de care profesionistii in pozitii de middle management si de pozitiile inferioare acestora, zone care se vor confrunta si cu disponibilizari.

„Cei mai afectati de criza din 2009 vor fi profesionistii in pozitii middle management ca si normal level employees adica cei mici si multi”, a precizat Lazarescu.

Silviana Boian, specialistul in HR de la Alexander Hughes, impartaseste opinia lui Lazarescu.

„Victimele adevarate ale crizei nu sunt chiar managerii, ci ocupantii unor pozitii mai mici in ierarhia organizationala. Cei mai afectati manageri vor fi cei din domeniile lovite in plin de criza: real estate si constructii, publicitate, industrie. Efectele merg de la scaderea bonusurilor si somaj tehnic pana la concediere”, a afirmat Boian.

Ce se va intampla cu acesti manageri? „Unii dintre ei vor alege orientarea spre alte domenii de activitate. Este insa clar ca din aceasta perioada vor iesi teferi bunii strategi, cei care stiu sa se adapteze din mers, care reusesc sa faca fata imprevizibilului si unei presiuni imense. Unul dintre avantajele crizei este ca va determina un fel de epurare la nivel managerial, iar calitatile si aptitudinile fiecarui manager vor avea acum un grad mult mai mare de vizibilitate”, a conchis Silviana Boian.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Cum să cumperi bilete ieftine de avion. Google Flights aduce vești bune pentru români
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!