- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Tata bogat, tata sarac

10 Feb, 10:56 • Redactia DailyBusiness
Autor: Robert T. Kiyosaki
Tata bogat, tata sarac

Editura Curtea Veche
Colectia: Seria Kiyosaki

Pret 25 lei

Titlu original: Rich Dad, Poor Dad. What the Rich Teach Their Kids about Money – that the Poor and MiddleClass Do Not!

Cartea intr-un minut:
Daca vrei sa fii bogat trebuie sa stii alfabetul financiar. Orice dolar pe care il investesti in active devine angajatul tau, care te va ajuta sa nu muncesti toata viata.

Cronica DailyBusiness.ro

O educatie solida si notele mari au fost sfaturile pe care parintii le-au dat copiilor lor, de-a lungul multor generatii, pentru a avea o slujba sigura si a reusi in viata. Aceste sfaturi nu mai merg in epoca in care nu te mai poti bizui pe o pensie garantata si pe asigurarile sociale. Daca vei asculta de aceste sfaturi vei intra in „cursa sobolanului” in care muncesti pentru patron, pentru a plati taxele statului, ipotecile si cartile de credit.

Educatia sta la baza reusitei, dar la fel de importante sunt si formarea financiara si cea legata de comunicare. Banii vin si se duc, dar daca stii cum actioneaza banii, poti sa incepi sa-ti construiesti averea. Oamenii saraci si cei din clasa de mijloc muncesc pentru bani. Cei bogati pun banii sa munceasca pentru ei.

Teama de a ramane fara bani ii motiveaza pe oameni sa munceasca din greu, iar odata ce primesc salariul se gandesc la tot felul de lucruri pe care le-ar putea cumpara. Atfel se creeaza un tipar dupa care traiesc angajatii. Fara a stapani frica de a ramane fara bani si dorinta de a cheltui cat mai multi bani, oamenii nu vor fi mai mult decat sclavi platiti.

Desi ocaziile de a face afaceri prospere sunt sub ochii oamenilor, majoritatea traiesc fara a le vedea niciodata pentru ca, de fapt, cauta bani si siguranta.

Regula numarul 1 pentru a avea afaceri prospere este sa distingi activele de pasive si sa cumperi active. Activele sunt cele care iti baga bani in buzunar, pasivele sunt cele care iti scot bani din buzunar.

O casa noua, o masina noua, o aparatura noua sunt pasive care presupun irosirea timpului in care investirea banilor in active le-ar fi putut spori valoarea, pierderi de capital suplimentar sau irosirea unei potentiale educatii. Un om incepe sa devina bogat pe masura ce veniturile generate de active acopera cheltuielile lui lunare.

De obicei, oamenii se ocupa de afacerile altora si ii imbogatesc in loc sa aiba o afacere proprie. Activele ar trebui sa se imparta in mai multe categorii: afaceri care nu presupun prezenta investitorului, actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, venituri generate de proprietati imobiliare, depuneri, drepturi de autor si orice altceva produce venit, ii creste valoarea si poate fi oricand vandabil.