- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\’\’Apocalipsa\’\’ dupa expertul Piperea: Daca nu se iau masuri urgente, economia explodeaza in februarie

27 Nov, 15:11 • razvan.codorean
Bancile ar putea intra in faliment sau se vor retrage din Romania, economia va intra in colaps, iar somajul si inflatia vor atinge cote fara precedent. Sunt estimarile pentru 2010 ale expertului Gheorghe Piperea, considerat ''parintele'' legislatiei insolventei in Romania. El avertizeaza ca ''apocalipsa''' ar putea veni in februarie, atunci cand bancile vor incepe sa execute silit peste 1 milion de rau-platnici.
\'\'Apocalipsa\'\' dupa expertul Piperea: Daca nu se iau masuri urgente, economia explodeaza in februarie

Gheorghe Piperea este considerat un adevarat ”guru” in materie de insolventa, legislatia societatilor comerciale, piata de capital, dreptul transporturilor si dreptul bancar. Este cel care a pus bazele profesiei de practician in insolventa, co-autor al statutului profesiei de avocat, a modificarii legii societatilor comerciale (mai multe detalii).

Dupa 20 de ani de capitalism, spune Piperea, economia romaneasca a ajuns pe marginea prapastiei. Bazata aproape in exclusivitate pe consum, economia va trece in prima parte a anului viitor prin cea mai puternica incercare. ”Va trebui sa isi scoata de sub pres gunoiul ascuns in toti acesti ani””.

”In februarie 2010 va expira termenul legal, de cel mult 240 de zile, in care creditele neperformante pot fi amanate, urmand ca bancile sa treaca la executarea silita. Va fi un moment al adevarului in care vom vedea, cu adevarat, cat de grava este criza in care se afla economia”, a declarat Piperea, pentru DailyBusiness.ro.

Vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) nu se sfieste sa compare momentul cu o apocalipsa financiara, avand in vedere situatia bancilor. ”Acum toate si-au ascuns creditele neperformante sub pres, sau le-au externalizat unor firme din grup. In conditiile in care vorbim de peste 1 milion de datornici care trebuie executati, vom asista la un adevarat dezastru. Provizioanele nu vor fi de ajuns. Ganditi-va la ce valori au fost evaluate, de pilda, activele din domeniul imobiliar”, spune expertul, adaugand ca, in prezent, rapoartele prezentate de banci sunt „cel putin cosmetizate”.

Expertul spune ca nu este exclus ca multe dintre bancile straine sa incerce sa evite momentul printr-un exit din Romania. In opinia expertului, situatia este dificila pentru multe banci mari, printre care BCR, BRD, Unicredit, Raiffeisen si altele. ”Pana acum, bancile straine prezente in Romania au avut tot interesul de a cauta sa ascunda adevarul. Uitati-va, spre exemplu, ce s-a intamplat cu marile banci straine, de la RBS, la Lloyds etc. care, desi ajutate masiv de stat, se zbat sa scape de activele toxice”, a spus Piperea.
[quote=Gheorghe Piperea, expert in insolventa]Bancile si-au ascuns pierderile pana acum, sperand ca va trece criza. Cand vor trage linie, vor simti pe pielea lor fiorii reci ai falimentului[/quote]
Efectele curateniei de primavara din sistemul bancar se vor resfrange in mod direct in economie. Fara banii bancilor si in contextul anticipatei cresteri a inflatiei la nivel mondial, ce se va simti si in Romania, economia ar putea intra, cu adevarat in colaps.

”Romania a trait in acesti ani din consum, care era alimentat de imprumuturile de la banci. Cand bancile straine vor stopa finantarile, in absenta unei economii productive, consumul se va prabusi, iar sutele de mii de IMM-uri care traiesc din asta vor intra in faliment. Statul, care si-a construit bugetul in acesti ani in mare parte din impozitul pe profit si taxele pe consum, ar putea intra in incapacitate de plata, daca nu ne va salva FMI-ul”, a explicat Piperea.

Expertul spune ca nota de plata a crizei s-a cerut deja in domenii considerate altadata inexpugnabile si care se chinuie acum sa supravietuiasca – constructiile, retailul si sectorul farmaceutic.

”Primul impact a fost in constructii, apoi a venit domeniul farmaceutic, iar mai nou se vad efectele crizei si in retail”, spune vicepresedintele UNPIR.

Aproape 75% din farmaciile independente din Romania ori sunt in insolventa ori sunt pe cale de a intra in insolventa, sustine Piperea, care are mai multi clienti din domeniul farmaceutic. Expertul conduce si firma „Piperea & Asociatii”.

In retail, criza este si mai grava. ”Marile lanturi de retail se imprumuta masiv de la firmele mama. Carrefour Romania a luat zilele trecute 100 de milioane de euro de la Carrefour Belgia”, sustine avocatul. Oficialii lantului de retail nu au dorit sa comenteze informatia.

”Sunt la capatul lantului de consum. Pana acum au reusit sa se salveze. De acum incolo, va fi foarte greu”. Mai multe despre criza din retail puteti citi intr-o alta analiza DailyBusiness.ro intitulata ”Criza a ajuns si in retail: Carrefour vinde operatiuni din Romania, PIC da faliment, Metro trece pe low-cost”.

Cum scapam de faliment?

Piperea spune ca solutiile pentru iesirea din criza stau, acum mai mult ca oricand, in mainile autoritatilor. Reducerea fiscalitatii este considerata esentiala, pentru a da o gura de oxigen investitorilor din economie.

In plus, statul trebuie sa investeasca masiv, sa sprijine productia prin orice mijloace, in conditiile in care spargerea bulei speculative din sistemul bancar este amenintatoare.

”Solutiile anti-criza sunt foarte multe, insa trebuie vointa politica pentru a fi puse in practica. Pana acum, am pierdut vremea in campanii electorale, in alegeri, fara sa ne uitam ca peretii casei se surpa, iar casa (Romania-n.r.) e pe cale sa se prabuseasca”, a declarat expertul.

Vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa propune doua legi pe care le considera esentiale pentru salvarea de la faliment – cea privind falimentul personal si cea care instituie concordatul preventiv.

Prima instituie o procedura de insolventa in cazul persoanelor fizice, similara firmelor, care protejeaza atat creditorii (bancile in principal) cat si datornicii. O astfel de lege ar permite romanilor care nu-si mai pot plati datoriile la banci, din cauza ca au ramas fara serviciu, sa intre sub protectia tribunalului. Bancile nu vor mai putea astfel sa ii execute silit, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de cativa ani. Legea este contestata insa de Asociatia Romana a Bancilor.

Concordatul preventiv, aplicabil firmelor, reprezinta un mecanism de evitare a insolventei si consta intr-o intelegere intre debitor si creditori cu privire la modul in care debitorul aflat in dificultate financiara isi va plati datoriile. Astfel se doreste evitarea situatiilor in care se ajunge la executare silita si faliment.

”Legea concordatului a trecut de Parlament si se afla la promulgare, insa cea privind falimentul personal zace in sertarele parlamentarilor, desi a primit avizele. Sunt legi fundamentale, care pot salva, macar in parte, economia de spargerea bulei speculative din mediul bancar”, spune Piperea, cel care a propus cele doua proiecte de lege in Parlament.
[quote=Gheorghe Piperea, expert in insolventa]Fara masuri anti-criza, economia romaneasca nu va ateriza fortat. Va intra cu totul in pamant[/quote]
Ambele legi propuse de Piperea sunt aplicate in majoritatea tarilor europene si, spune expertul, au rezolvat in aceasta perioada de criza, mare parte din probleme, evitandu-se inclusiv blocajul financiar. La noi insa, in absenta lor, rezolvarea litigiilor este practic inghetata.

”Bancile evita acum sa ajunga la executari silite, tocmai pentru ca isi dau seama cat de grava este situatia. Aceste legi, daca vor fi aplicate, le vor ajuta si pe ele sa isi esaloneze pierderile, sa isi reevalueze portofoliile si sa evite colapsul”, a mai spus presedintele „Piperea & Asociatii”.

Legea concordatului, daca va fi promulgata de noul presedinte, ar trebui aplicata de la 1 ianuarie 2010, insa cea privind falimentul personal ar urma sa intre in dezbatere abia in februarie, cand va incepe sesiunea parlamentara. ”Ideal ar fi ca aceasta lege sa fie votata in procedura de urgenta. Nu ma astept insa ca politicienii sa realizeze adevarata dimensiune a crizei in care ne aflam”, a mai declarat Piperea.

Alte solutii propuse de Gheorghe Piperea sunt detaliate aici.

Urmărește Daily Business pe Google News