Combinatul sirderurgic din Galati se pregateste pentru o restrangere temporara a activitatii, pe fondul crizei economice mondiale, care a afectat si piata otelului, a declarat
George Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, citand surse din administratia companiei siderurgice, potrivit NewsIn.
Cererea de produse siderurgice a scazut, multe comenzi fiind deja anulate, astfel ca productia de otel, fonta si laminate va fi redusa la jumatate, a mentionat Tiber.
„Productia la anumite produse, in special la cele de fonta, de otel si de laminate, va fi redusa cam cu 50% pentru o perioada, pentru ca a scazut cererea si nu se produce pe stoc”, a spus Gheorghe Tiber.
Masurile de reducere a productiei includ inchiderea temporara a mai multor sectii din combinatul galatean, in discutii find cele din Uzina de Otelarii Refractare, Uzina Aglomerare Furnale si Uzina de Laminate Plate.
Conform aceleiasi surse, simultan cu restrangerea activitatii, ArcelorMittal Galati pregateste suspendarea contractelor cu majoritatea subcontractorilor. „Ca masura de preintampinare a acestui soc, se preconizeaza ca 75-80% dintre firmele terte sa fie scoase in afara”, a declarat liderul sindical.
In acest caz, lucrarile subcontractorilor ar putea fi preluate de angajatii ArcelorMittal Galati, ale caror sectii vor fi inchise temporar.
„Daca se va reduce productia, vor fi oameni de-ai nostri disponibili si ca sa nu ii dam afara, ii folosim pentru reparatiile si reviziile de care avem nevoie. Atunci nu mai avem nevoie de terti, care si-asa nu fac decat sa consume bani multi, nejustificat si pentru lucrari de proasta calitate”, a explicat Gheorghe Tiber.
Potrivit acestuia, solutia redistribuirii personalului va fi aplicata si in interiorul combinatului, nu doar in relatiile cu firmele terte, astfel incat muncitorii sa fie platiti in continuare.
Totusi, varianta aplicarii unei noi scheme de plecari voluntare nu este exclusa. Presedintele Solidaritatea a afirmat ca din informatiile culese de liderii de uzine, in combinat ar fi in jur de 3.000 de oameni dispusi sa paraseasca unitatea, in schimbul recompenselor financiare. Discutiile purtate de Tiber cu administratia companiei au indicat, insa, ca aceasta nu doreste sa renunte la atat de multi angajati, ci la un grup de trei ori mai mic.
„Eu am intrebat pe cineva din conducerea combinatului de ce nu da o ordonanta sa plece vreo 3.000 de oameni, ca stiam ca sunt oameni multi care preseaza. Raspunsul a fost nu, pentru ca trebuie sa reluam productia”, a afirmat Gheorghe Tiber.
„Patronatul nu a luat inca o decizie, dar, daca va aproba un nou val de autodisponibilizari in acest an, vor fi in jur de 800-1.000 de oameni. Se vor face criterii de selectie a personalului, rationari, adica daca sunt doi soti sa plece cel cu salariul mai mic. Asta daca va fi cazul, dar nu se discuta nimic oficial. Oricum, salariatii care vor pleca vor primi 20.000, 18.000 sau 16.000 de lei, in functie de vechime, conform contractului colectiv de munca”, a adaugat liderul sindical.
Pana atunci, sindicatul va urmari daca masuri de reducere a productiei vor fi aplicate si in alte unitati ale grupului ArcelorMittal. Tiber si-a exprimat teama ca pretextul crizei mondiale sa nu fie doar o strategie a patronatului de la Galati de a oferi cresteri salariale nesemnificative in aceasta perioada, cand se negociaza contractul colectiv de munca al unitatii pentru anul 2009.
In 2007, combinatul siderurgic de la Galati a realizat o productie de 4,4 milioane de tone de otel lichid, iar proznoza pentru anul in curs era de 4,6 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de conducerea companiei in luna mai a acestui an.
Augustine Kochuparampil, CEO Arcelor Mittal Galati, a declarat atunci ca intentia grupului este ca unitatea din sudul Moldovei sa ajunga la o productie de 8 milioane de otel lichid pana in 2014. Acelasi dead-line a fost impus si pentru reducerea numarului de angajati la 10.000-11.000, fata de 13.650 de salariati, cati sunt acum, si fata de 27.000, cati erau in 2001, in momentul privatizarii SIDEX Galati.
ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.