- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Aurul, inflatia si dolarii: De ce a ajuns aurul cea mai spectaculoasa investitie

09 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Recordul istoric marcat de pretul aurului ascunde temerile investitorilor privind cel de-al doilea val al crizei - inflatia, ale carei efecte se vor simti puternic in 2010. Aurul a devenit una dintre cele mai sigure investitii, in vremuri in care dolarul isi pierde importanta globala, iar euro, potrivit expertilor, s-ar putea devaloriza puternic, ca urmare a tiparirii a mii de miliarde fara acoperire.
Aurul, inflatia si dolarii: De ce a ajuns aurul cea mai spectaculoasa investitie

Aurul a ajuns, ieri, sa se tranzactioneze la 1.057 de dolari/uncie, potrivit platformei Nymex (New York Mercantile Exchange), un record istoric. Cei care au investit in aur au motive de satisfactie. In 2001, uncia costa 300 de dolari, iar in 2008, pe vremea asta, in jur de 700 de dolari.

O investitie extrem de profitabila, care confirma clasica invatatura – in vremuri de criza, cea mai buna investitie este cea in metale pretioase, dar in acelasi timp ascunde o veste rea – nu am scapat de criza. Dimpotriva, ne asteapta un al doilea val, unul care ne va lovi in mod direct in buzunare – inflatia.

Potrivit expertilor, ceea ce se intampla acum pe piata aurului reprezinta, dincolo de clasica retragere in investitii mai sigure, o miscare speculativa a unor investitori globali interesati sa castige bani buni de pe urma guvernelor care au dat drumul, in ultimul an, la tiparnita de bani.

Statele Unite au tiparit 1.750 miliarde de dolari pentru a salva bancile si a curata activele toxice, Banca Japoniei 1.800 miliarde de yeni, Banca Angliei 1.750 miliarde de lire, iar Banca Centrala Europeana a acordat bancilor o linie de finantare de 442 miliarde de euro.

Potrivit analistului economic american Gary Dorsch, editor la Global Money Trends, aceste injectii financiare nu aveau o acoperire reala, iar efectele au inceput si se vor simti puternic in viitor.
[quote=Gary Dorsch, editor la Global Money Trends]Statele vor trebui sa isi acopere hemoragia si vor cumpara la un moment dat aur. Iar cine va avea disponibil, va face bani foarte buni[/quote]
Opinie impartasita, de altfel, de multi specialisti in economie. Analistul David Thurtell, de la Citigroup, relata, ieri, pentru Reuters, ca se asteapta ca aurul sa ajunga la 1.200 de dolari/uncie cat de curand, daca se va merge pe aceste trend.

Cunoscutul expert Michael Maloney anticipa recent aceasta evolutie, sustinand ca masa monetara aflata in circulatie este cu mult peste nivelul acoperit de rezerve, iar pretul aurului nu a ajuns nici la 20% din potentialul de crestere.

[dbvideo=343]
Dincolo de interesul vadit al analistului in a propovadui investitia in aur, recunoscut de el insusi, interesante sunt argumentele sale.

Intr-un interviu acordat in urma cu cateva luni, el declara ca pretul aurului va exploda, pur si simplu, pe fondul accentuarii masurilor anti-criza luate de guverne. „Sa arunci cu atatia bani in piata, fara acoperire, este un gest sinucigas. Toate aceste asa-zise masuri se vor resimti intr-o criza si mai puternica, declansata de inflatie”.

La randul sau, Peter Schiff, presedintele companiei Euro Pacific Capital, omul cunoscut peste Ocean ca fiind unul dintre cei care a prezis criza, aprecia ca politica anti-criza din SUA va genera o criza de proportii a dolarului, fapt care, in prezent, isi arata primele semnale.

„Repetam aceleasi greseli care au fost facute in 1930, aceleasi repetate in 1970. Am inundat piata cu bani. La ce ne putem astepta?”, a declarat expertul, intr-o conferinta sustinuta la Austrian Scholars Conference. Discursul in format text, audio si video sunt disponibile aici.

„Cine va intelege cum functioneaza criza, va avea de castigat”, a precizat Peter Schiff.

[dbvideo=344]
Iar asteptarile investitorilor isi vad deja primele confirmari. Presa internationala a relatat, zilele trecute, ca Rusia si China au confirmat ca au cumparat cantitati de aur, Germania ar fi cerut returnarea unei cantitati detinute in New York, iar Hong Kong si-ar fi repatriat aurul detinut la Londra.
[quote=David Thurtell, analist Citigroup]Febra aurului a cuprins toate pietele. Era de asteptat, avand in vedere temerile privind inflatia si speculatiile privind evolutia dolarului[/quote]
Evolutia spectaculoasa a aurului din ultima perioada a fost pusa de specialisti si pe seama speculatiilor pe moneda americana, in conditiile in care dolarul joaca principalul rol in cotatia materiilor prime.

Pe fondul crizei economice din SUA, cea mai puternica din ultimii 70 de ani, dolarul s-a depreciat cu 14% din luna martie pana in prezent, fata de un cos de valute, iar asta a facut ca materiile prime denominate in dolari, precum aurul, sa devina mai accesibile pentru investitorii in alte monede. Un adevarat chilipir pentru investitori, insa un adevarat cosmar pentru tarile producatoare de petrol, de exemplu, sau care isi tin rezervele in dolari.

In aceste conditii, vocile celor care cer o diversificare a monedelor de tranzactionare s-au inmultit. China si-ar dori astfel yuanul ca moneda de rezerva la nivel mondial, iar tari precum Venezuela sau Iran ar vrea tranzactii petroliere si in alte monede, pentru a putea reduce din riscurile deprecierii.

Intr-un articol aparut recent in The Independent, se relateaza ca mai multe tari, printre care China, Rusia, Japonia, Franta si statele din zona Golfului Persic, vor sa renunte la folosirea dolarului in tranzactiile cu petrol, folosind, in schimb, un cos de valute in care sunt incluse euro, yenul japonez, yuanul chinezesc, aurul si o moneda unica pentru tarile arabe.

Pe langa dezmintirile lansate de Franta si alte tari precum Qatarul, Rusia si Kuweitul, cert este ca, potrivit expertilor, corul constestatarilor a crescut, mai ales acum, cand economia americana e slabita, in ciuda semnalelor optimiste transmise de la Washington. SUA a raportat ieri un deficit bugetar in anul fiscal 2009 de 1.400 miliarde de dolari, de 3 ori mai mare decat cel din 2008 si un somaj record al ultimilor 70 de ani.

„Una dintre urmarile crizei ar putea fi o recunoastere a schimbarii raporturilor de putere economica„, a avertizat, in conferinta de la Istanbul, Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale.

La randul sau, expertul Nouriel Roubini, cunoscut si drept Dr. Doom, din cauza opiniilor sale economice negativiste, a scris, in New York Times, ca se asteapta ca acest diferend sa se acutizeze.
[quote=Nouriel Roubini, profesor, expert in economie]Dolarul, fara un sprijin puternic, va cobori din postura de moneda globala, iar noile puteri mondiale, precum China, isi vor impune punctul de vedere[/quote]
„Pana la urma, e si normal. China are o economie mult mai sanatoasa in acest moment. Va profita de slabiciunea SUA si isi va vedea de planurile sale, cu pasi marunti, dar siguri”, a aratat Roubini.

In fata acestor atacuri, americanii au reactionat asa cum, de altfel, se astepta toata lumea.

Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a declarat, zilele trecute, la Istanbul, ca este foarte important ca Statele Unite sa aiba o moneda puternica si ca guvernul american va face „tot ce este necesar” pentru a pastra increderea in dolar. Adica va investi in sustinerea monedei, crescand, probabil, sansele speculantilor de a inregistra castiguri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor pentru Canalul Panama
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor ...
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția Română. Viteză, alcool și droguri, principalele cauze
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția ...
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital și mai multe mașini au fost distruse
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani ...
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, dreapta credinţă, curată ca aurul.”
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, ...
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie