Avem nevoie de un an agricol bun pentru a sustine exporturile, spun reprezentantii Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR). Pe fondul cresterii exporturilor de automobile, odata cu dezvoltarea la Dacia a modelului Sandero si inceperii productiei la Ford Craiova, balanta comerciala ar putea inregistra un trend pozitiv, ale carui prime semnale se simt deja, iar datele Institutului National de Statistica (INS) confirma acest lucru.
„Balanta comerciala a inregistrat in primele patru luni un deficit de 6,9 miliarde de euro, in crestere cu 14,3%. Dincolo de cifre, semnalele sunt incurajatoare pentru economie, ritmul de crestere a exporturilor depasindu-l pe cel al importurilor, fapt ce indica un trend promitator pe termen lung”, a declarat pentru DailyBusiness Mihai Ionescu, presedintele ANEIR.
„Daca vom reusi sa crestem exporturile industriei auto si vom avea si un an agricol bun, cred ca vom inregistra un record din punct de vedere al exporturilor in acest an”, a mai spus Ionescu.
Conform datelor INS, vanzarile Logan in strainatate au reprezentat, pentru a patra luna consecutiv, principalul motor al cresterii exporturilor Romaniei. Romania a realizat, in ianuarie-aprilie 2008, exporturi de autovehicule in crestere cu 15,7%, la 44.439 de unitati.
[quote=Mihai Ionescu, ANEIR] Cresterea economica trebuie sa insemne mai mult productie, exporturi, decat cladiri si bani veniti de la muncitorii romani[/quote]
Conform estimarilor preliminare ale INS, in primele 4 luni din 2008, exporturile s-au cifrat la 39,53 miliarde lei (10,74 miliarde euro), in crestere cu 27,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi interval, importurile s-au ridicat la 64,91 miliarde lei (17,65 miliarde euro), in crestere cu 26,2% la valori exprimate in lei.
In ianuarie-aprilie 2008, ponderea principala in structura pe grupe de produse a exporturilor si importurilor o detin masinile si echipamentele de transport (34,0% la export si respectiv 37,5% la import) si alte produse manufacturate (40,9% la export si respectiv 30,4% la import).
Leca, Patronat: Avem nevoie de o strategie clara pe exporturi
Oamenii de afaceri considera ca exporturile trebuie sa reprezinte un obiectiv de prioritate nationala si ca, din acest punct de vedere, avem nevoie de o strategie care sa stabileasca in mod clar domeniile pe care economia romaneasca trebuie sa se axeze.
„Nu putem sa ne mintim singuri si sa speram ca vom reusi sa concuram la export cu prea multe produse”, spune Aurelian Leca, presedintele onorific al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman.
„Avem nevoie de domenii clare, care cu legi speciale sa fie incurajate sa faca export, exporturi care vor contribui in mod real si mai ales sanatos la cresterea economica a Romaniei. Agricultura, industria energetica, IT-ul si industria auto ar trebui sa fie principalele ramuri ce ar trebui incurajate”, mai spune Leca.
El vede un potential ridicat si in industria textila, chiar daca aceasta a intrat intr-un con de umbra dupa „invazia” produselor din Orient care au facut lohn-ul romanesc sa devina mai putin competitiv.
Opinia lui Leca este impartasita si de Liviu Rogojinaru, reprezentant al Consiliului National al IMM-urilor.
„Anul acesta vom avea, din cate se pare, un an agricol bun. Daca vom sti sa iesim cu productia de grau, de porumb etc. la export, in actualele conditii externe in care preturile au explodat practic, exporturile ar putea creste la cifre semnificative”, a spus Rogojinaru, pentru DailyBusiness.
Leca estimeaza ca, in conditiile in care noul guvern isi va trece pe lista de prioritati adoptarea unor legi care sa stimuleze exporturile, primele semnale vor fi vazute inca din 2010.
„Avem nevoie de legi speciale care sa stimuleze domeniile prioritare. In domeniul energetic, de pilda, trebuie sa fortam intr-un fel reducerea consumului de energie si sa crestem capacitatile de productie. O noua centrala nucleara, o crestere a capacitatii de rafinare a petrolului adus, de pilda, de KazMunaiGas si o dezvoltare sustinuta a industriei energetice alternative, de la productia de energie eoliana la cea de carburant alternativ, ne-ar putea asigura un loc destul de bun la masa exportatorilor”, a mai spus Leca.
Dependenta de importuri, o problema de zeci de ani
Deficitul comercial a ajuns dupa patru luni din 2008, conform datelor INS, la 6,9 miliarde de euro, importurile fiind in continuare mai mari decat exporturile, trend care, estimeaza Ionescu, ar urma sa continue si pe viitor, indiferent de modul in care va evolua economia.
„Suntem depedenti de importuri. Am ajuns sa fim dependenti pentru ca, la momentul care trebuie, nu am luat masurile necesare pentru a dezvolta o oferta nationala performanta”, a declarat presedintele ANEIR.
„Cauzele sunt multiple, de la dezinteresul politic, la lipsa de resurse si pana la interesele externe. Chiar si daca vom dezvolta exporturile, un echilibru al balantei comerciale este o chestiune ale carei beneficii le-ar putea trai generatia urmatoare”, a mai spus Ionescu.
Liviu Rogojinaru, reprezentant al Consiliului National al IMM-urilor, este ceva mai optimist. El considera ca, in cazul in care vom reusi sa punem agricultura pe picioare, iar industriile auto, navala, cea prelucratoare si IT-ul vor inregistra cresteri in urmatorii ani, primele efecte benefice le-am putea vedea in orizontul 2013-2015.
„Cu un export de automobile de 1 milion de exemplare anual, cu o productie agricola ecologica, cu produse IT ieftine si performante, dar mai ales cu o industrie prelucratoare construita pe cererea europeana, in special, ar trebui sa avem o sensibila echilibrare a balantei comerciale pana in 2015”, a declarat Rogojinaru.
„Semnalele sunt, in mare, pozitive. Economia romaneasca a urcat in primul trimestru al anului cu 8,2%, a doua crestere economica din UE, dupa Slovacia. Nu stiu cat insa din aceasta crestere este cu adevarat sanatoasa, adica bazata pe productie”, spune Mihai Ionescu.
„A urcat piata imobiliara, au venit banii capsunarilor, am raportat mai mult la capitolul incasari. Cresterea economica insa, cred ca trebuie sa insemne mai mult productie, exporturi, decat cladiri si bani veniti de la muncitorii romani”, a mai spus Ionescu.
Conform datelor INS, Romania exporta in prezent produse manufacturiere in proportie de 40,9%, masini si echipamente de transport (34%), combustibili (10,3%), materii prime (5,8%), produse chimice (5,8%) si produse alimentare (3,2%).
Importurile inseamna, in principal, masini si echipamente de transport (37,5%), alte produse manufacturiere (30,4%) combustibili (12,3%), produse chimice (10,7%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (6,1%) si materii prime si materiale (3%)
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza, pentru acest an, o crestere a exporturilor cu 18,4%, la 34,5 miliarde euro.
Deficitul comercial ar urma sa fie in 2008 de 19,48 miliarde euro (FOB/FOB) in acest an, mai mic cu 300 milioane euro decat cel estimat in prognoza anterioara.
Romania a inregistrat anul trecut un deficit comercial de 21,6 miliarde euro, al cincilea ca marime din Uniunea Europeana, dupa Marea Britanie, Spania, Franta si Grecia.
Anul trecut, tara noastra a exportat de 29,4 miliarde euro, cu 14% mai mult fata de anul 2006. Pe de alta parte, importurile Romaniei, in 2007, au crescut cu 25% fata de anul anterior, de la 40,7 miliarde euro, la 51 miliarde euro. Astfel, deficitul comercial s-a adancit de la 14,9 miliarde euro in 2006, la 21,6 miliarde euro anul trecut, conform datelor Eurostat.