„Dupa doua saptamani de discutii, nu s-a modifcat nimic. Machiajul care s-a dat la ora actuala nu este semnificativ. Am constatat ca incercarile noastre de constructie sunt imposibile cu actualul guvern”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
El a precizat ca fiecare structura sindicala a stabilit un program de actiune impotriva procesului pe care guvernul vrea sa-l urmeze in vederea aprobarii prin asumarea in fata Parlamentului a actului normativ care transpune scrisoare de intentie cu FMI.
Astfel, pe 31 mai vor intra in greva angajatii din Educatie, iar in semn de solidaritate isi vor intrerupe activitate si lucratorii din sanatate, functionarii publici si lucratorii sindicatului Gaz Romania. Profesorii se vor afla in greva pe perioada nedeterminata, potrivit liderilor sindicali.
Pe 1 iunie traficul in Bucuresti va fi paralizat, in conditiile in care angajatii RATB si Metrorex se alatura protestului si isi intrerup timp de o zi activitatea. De asemenea, in aceeasi zi, angajatii CFR opresc trenurile. Protestului li se vor alatura si angajatii din petrochimie, industria constructoare de masini si industria lemnului.
In plus, de marti pana vineri (1-4 iunie), in zece judete din tara se vor organiza actiuni de protest.
Greva generala si asaltul Parlamentului
Liderii sindicali au anuntat ca in ziua in care Parlamentul va vota motiunea de cenzura, depusa in cazul in care Guvernul isi mentine intentia de a-si asuma raspunderea pe legea care transpune scrisoarea de intentie cu FMI, se va declansa greva generala, daca motiunea nu trece.
Sindicalistii promit un lant uman in jurul Parlamentului si ocuparea balcoanelor salii de sedinta „pentru a vedea cum voteaza alesii”. De asemenea, acestia au initiat o actiune prin care sunt stranse semnaturi pentru a putea contesta legea care transpune scrisoarea cu FMI.