Proiectul de lege vizeaza societatile din industria berii care au declarat pana in 15 ianuarie 2009 ca au o capacitate de productie mai mica de 200 mii hectolitri pe an, nu s-au aflat in procedura de faliment si sunt firme in dificultate. Scutirea de la plata obligatiilor se face incepand de la 31 decembrie 2008, potrivit Mediafax.
Dupa vot, deputatul PDL Daniel Oajdea a precizat ca a votat impotriva acestui proiect deoarece este „incorect si nedrept sa se acorde facilitati fiscale producatorilor de bauturi alcoolice si altor producatori nu”.
Proiectul de lege se afla in Parlament inca din 2006. El a suscitat critici din partea partidelor, dar si a presedintelui Traian Basescu. Proiectul a fost respins, initial, in 2007, apoi a fost repus pe ordinea de zi si adoptat.
Plenul Camerei Deputatilor a decis, la sfarsitul lunii iunie 2009, la propunerea PSD, sa retrimita Legea berii la Comisia de buget-finante, actul normativ fiind trimis Parlamentului in 2007 spre reexaminare de catre seful statului.
Legea berii a fost trimisa spre promulgare la 30 noiembrie 2006 si prevede ca se scutesc la plata obligatiile fiscale restante la 31 decembrie 2003 si dobanzile aferente, reprezentand accize, impozit pe profit si TVA, datorate de IMM-urile din industria berii care au o capacitate de productie mai mica de 200.000 hl/an si care sunt, conform standardelor definte de legislatie, „in dificultate”. Exceptie fac obligatiile cu retinere la sursa si TVA datorat in vama.
Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului legea, la inceputul lunii februarie 2007.
Plenul Senatului a adoptat, la sfarsitul lunii martie 2007, raportul favorabil la Legea berii, reexaminata la solicitarea presedintelui Traian Basescu, insa senatorii nu au modificat aspectele sesizate de seful statului in cererea de reexaminare.
In 12 iunie 2007, deputatii au respins Legea privind aprobarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii.
Ulterior, actul normativ a fost inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru reluarea dezbaterilor si vot final, dar a fost retrimis pentru raport suplimentar la Comisia de buget-finante. Camera Deputatilor are competenta decizionala.