- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Catedrala Neamului, o afacere de 400 mil. euro pentru cunoscatori

04 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Constructia celei mai mari catedrale ortodoxe din Europa, la Bucuresti, naste tot mai multe controverse. Dincolo de oportunitatea demararii lucrarilor intr-un an de criza, acuzatiile la adresa Bisericii se inmultesc. Arhitectii acuza faptul ca selectia de oferte a fost un simulacru, iar Patriarhia anunta ca firma care va primi cel mai mare contract din ultimii 20 de ani va fi desemnata printr-o licitatie restransa.
Catedrala Neamului, o afacere de 400 mil. euro pentru cunoscatori

Patriarhia Romana vrea sa inceapa in luna august lucrarile de constructie a Catedralei Mantuirii Neamului, un proiect gigantic, de 110 metri inaltime, cat un bloc cu 30 de etaje. Catedrala, in care vor putea intra 5.000 de credinciosi, va fi amplasata in spatele Palatului Parlamentului, pe un teren de 13 hectare, donat Bisericii de catre Guvern.

Constructia, evaluata la 400 milioane de euro, a starnit si continua sa genereze vii controverse. Daca initial, semnele de intrebare au fost legate de pretul giganticei cladiri si amplasamentul acesteia, mai nou, se inmultesc criticile legate de oportunitatea cheltuirii unei asemenea sume intr-o perioada de criza, dar si asupra modului in care Patriarhia va selecta arhitectii si constructorii.

Ne punem bine cu Dumnezeu, poate ne salveaza din criza?

”Daca ar fi inceput constructia in 2008, n-ar fi fost nicio problema. Atunci erau bani. Acum insa, cand se taie salariile si pensiile, sa vii cu un asemenea proiect, sa arunci 400 milioane de euro pe o biserica? E strigator la cer”, spune unul dintre cei peste 4.000 de romani care s-au inscris pe facebook.com, pe un forum intitulat „Nu e momentul pentru Catedrala Neamului de 400 milioane euro”.

„De ce nu cheltuie Biserica acesti bani pentru a ajuta batranii, pentru programe sociale de genul ”O masa calda gratuita”? De ce nu vedem biserica cheltuind acesti bani pentru a ajuta la constructia unor camine sociale pentru cei cu probleme, pentru ajutorarea copiilor aflati in dificultate, a mamicilor care nu au bani de pampersi?”, se intreaba un alt utilizator.
[quote=utilizator Facebook]Ne punem bine cu Dumnezeu, poate ne salveaza din criza? De ce nu face Patriarhia o colectie de fonduri pentru saraci, pentru proiecte sociale, pentru facilitati destinate celor bolnavi? Acolo as da bucuros bani[/quote]
„Degeaba suntem 4.000 de membri daca stam si comentam pe Internet. Ar trebui luate masuri serioase (greve, petitii). Cu noi stand pe un forum virtual… nu se va stopa nimic! O scrisoare deschisa catre ministerul responsabil ar fi o idee de inceput”, spune un alt membru al forumului de pe facebook.com.
[img=718][/img]

Ce raspunde Patriarhia? „Consideram inselatoare opinia conform careia trebuie facute economii, inclusiv prin sistarea lucrarilor la lacasurile de cult aflate in constructie, deoarece prin edificarea unui lacas de cult se intareste solidaritatea si cooperarea dintre credinciosi, inclusiv intarirea vietii spirituale, care permite oamenilor sa depaseasca orice fel de criza, fara sa se autodemoleze, ajungand la deznadejde sau la dezumanizare”, se precizeaza in comunicatul Bisericii Ortodoxe.

”In eventualitatea intreruperii lucrarilor deja incepute sau a amanarii inceperii construirii de noi biserici deja proiectate exista riscul deteriorarii rapide a constructiei aflate in curs de executie, precum si a materialelor de constructie achizitionate”, se mai spune in comunicat.

Patriarhia va construi catedrala printr-un credit bancar

Patriarhia a anuntat, joi, ca jumatate din suma necesara constructiei catedralei va fi asigurata printr-un imprumut bancar. Biserica va incepe in iulie discutiile cu mai multe banci si va pune drept garantie o parte din proprietatile pe care le detine, intre care paduri si imobile. Cine va plati creditul?

Credinciosii, bineinteles. Banii vor fi platiti din donatiile credinciosilor si stransi in baza unei campanii intitulata „10 euro pentru Catedrala”.

”Important este ca nu vom lua bani de la buget, mai ales acum, in perioada de criza”, a declarat, joi, Nicolae Noica, fost ministru al Amenajarii Teritoriului si membru in comisia acestui proiect. Interesant de vazut va fi la ce dobanda se va imprumuta Patriarhia pentru a plati cei 200 milioane euro. Oficialii bisericii au refuzat sa comenteze acest aspect, inclusiv perioada pe care se va intinde creditul.
[img=717]Reprezentantii Bisericii in dialog cu Nicolae Noica, fostul ministru al Amenajarii Teritoriului (centru dreapta) si ceilalti membri din comisia de analiza a proiectului[/img]
Cert este ca Biserica nu pare sa aiba probleme in a lua imprumutul. Biserica Ortodoxa are o avere de aproximativ 3 miliarde de euro si incasari anuale de 90 milioane de euro. Patriarhia detine, printre altele, peste 40.000 de hectare de teren arabil, circa 40.000 de hectare de padure, pachete de actiuni la peste 15 companii din sectorul hotelier, energetic, productia de vase de uz casnic, fabrici de cherestea, constructii, agricultura, firme de transport, edituri, tipografii si circa 27 de licente de radio, conform hotnews.ro.
Imprumutul de 200 milioane de euro va ajunge pentru constructia la rosu a cladirii. Din ce bani va fi asigurat restul investitiei, este inca neclar. Guvernul s-a angajat in trecut sa sustina 50% din cheltuielile legate de constructia catedralei. In bugetul pe 2010 nu a alocat niciun ban pentru acest proiect.

Arhitectii: Concursul pentru proiectul catedralei, un simulacru

Dincolo de oportunitatea constructiei catedralei, mai ales acum, in perioada de criza, semne de intrebare ridica si modul in care Patriarhia a ales sa deruleze afacerea, de la proiectare la selectarea constructorului.

Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, spune ca modul in care au fost selectati arhitectii este cel putin ciudat. ”Catedrala Neamului reprezinta un proiect de interes national. In loc sa lase libertatea oricarui arhitect sa vina cu propuneri, sa prezinte solutii, au ales sa organizeze un simulacru de concurs, in care ofertele au fost, chipurile, selectate pe baza experientei anterioare”, a declarat Sturdza, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Serban Sturdza, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania]Nu exista arhitect in Romania care sa fi realizat, pana acum, un asemenea proiect. Avem de-a face cu un simulacru de concurs[/quote]
Biserica a replicat, afirmand ca, avand in vedere specificul proiectului, avea nevoie de oferte de la arhitecti cu experienta in domeniu. In prezent, analizeaza 7 proiecte arhitectonice, din care, pe 30 iunie, va anunta castigatorul.

„Dupa ce au predat machetele si documentatia, acestea fiind secretizate, urmeaza ca in doua saptamani, patru subcomisii de control sa evalueze din punct de vedere al arhitecturii, al rezistentei, al instalatiilor, dar si economic cele sapte proiecte, urmand ca in 30 iunie sa fie declarat castigatorul”, a declarat episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul.

Initial, in concurs s-au inscris C Mina-M- Com SRL (Bucuresti), SC Proiect Bucuresti SA (Bucuresti), Biroul de Arhitectura ;Drig Bogdan (Arad), SC Vanel Exim SRL (Bacau), SC Exprocons Gosav& Co SRL (Iasi), SC Carpati Proiect SRL (Bucuresti), SC Oldartpro SRL (Suceava), SC West Group Architecture SRL (Bucuresti), SC Criba Design SRL (Bucuresti), SC Proiect Arad SA (Arad).

Avand in vedere ca nu vor fi folositi bani publici, cel putin in prima faza a proiectului, selectarea constructorului catedralei se va face printr-o licitatie internationala restransa, a anuntat Patriarhia, fara insa a prezenta detalii.

„Pentru ca nu este vorba de bani publici, ci de fonduri private, se va efectua in conditiile legii o licitatie restransa internationala”, a explicat Ciprian Campineanul.

Firma castigatoare va obtine unul dintre cele mai mari contracte de constructii din ultimii 20 de ani din Romania. Potrivit arhitectilor, proiectul Catedralei Neamului este al doilea ca marime dupa Casa Poporului.

Catedrala Neamului va fi inaugurata in 2013

Biserica vrea ca aceasta constructie sa fie gata in 2013. Lucrarile vor incepe pe 15 august.

Viitoarea catedrala, realizata in stil bizantin romanesc, va avea 120 metri lungime, 70 metri latime si 120 metri inaltime, cinci etaje, intre care trei subterane si doua deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane si doua spatii de cazare, totalizand 500 de locuri. Catedrala Neamului va avea spatii de conferinta si de intalniri, cat si locuri pentru agapele pelerinilor. Mai tarziu vor fi construite alte doua cladiri anexe ale scolilor teologice din tara.

„Vom amenaja spatii unde pelerinii sa poata manca si sa se poata odihni, pentru ca, in afara de hrana spirituala, au nevoie si de cea fizica”, a declarat Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Catedrala va fi construita astfel incat sa reziste la cutremure de pana la 8,5 grade pe scara Richter.

Biserica va fi o structura de beton armat cu ziduri de caramida, in interiorul careia vor putea intra aproape 5.000 de pelerini, ce vor urmari slujba din cele trei altare si un pridvor. Pe esplanada, vor putea asista la ceremonii circa 125.000 de credinciosi.

„Am ajuns la aceasta cifra dupa ce am hotarat ca toate imaginile din altar vor putea fi urmarite pe ecrane monate pe holuri si in exteriorul Catedralei. Este un spatiu liturgic nu exagerat de mare, dar suficient cat sa cuprinda cat mai multi pelerini. Intregul complex va avea forma unui potir in cupa caruia este biserica”, a declarat Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul BOR.

Catedrala va avea doua hramuri: Inaltarea Domnului (Ziua Eroilor) si Sfantul Apostol Andrei. E posibil ca la subsol sa mai existe un al treilea hram, Sfantul Dionisie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...