Statistica Oficiului National al Registrului Comertului arata ca, in numai 20 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se aproba programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (OUG 6/2011), au fost inregistrate 657 microintreprinderi SRL-D, dintre care 518 au fost rezervate, 91 inmatriculate, iar 48 se afla in procesul de avizare.
Cele mai multe business-uri demarate de tinerii intreprinzatori de pana in 35 de ani sunt cele in domeniul serviciilor. Cel mai atractiv domeniul pare sa fie service-ul auto, dovada ca 13 firme au fost infiintate cu acest obiect de activitate.
Tinerii aflati la prima afacere au mai deschis 6 firme cu principal obiect de activitate – fabricarea painii, prajiturilor si produselor de patiserie si 5 restaurante.
In top se mai afla cate doua afaceri in domeniul exploatarii forestiere, fabricarea de imbracaminte si accestorii, realizare a soft-ului la comanda, leasing, fabricarea de constructii metalice sau de mobila, tamplarie, comert cu flori, fructe, imbracaminte, paine, piese auto, activitati de consultanta pentru afaceri si management, agentii de publicitate, prelucrarea datelor si activitati web etc.
Alte afaceri au mai fost deschise in domeniile catering, curatenie, asistenta stomatologica. De asemenea, au mai fost inaugurate un centru de fitness, un parc pentru rulote si camping, o firma de confectii, o alta de productie de lenjerie de corp, un atelier de dulgherie, o moara, un serviciu de recuperare a materialelor reciclabile, o baza sportiva dar si un serviciu de pompe funebre.
Cluj si Bihor, in topul judetelor
Statistica ONRC arata, pe de alta parte, ca cei mai multi intreprinzatori aflati la prima afacere sunt in judetele Cluj si Bihor, acolo unde au fost deschise cate 7 firme de tip SRL-D.
In clasament urmeaza Bacau si Satu Mare, cu cate 6 start-up-uri, Galati, Neamt si Vrancea cu cate 4 firme. In Bucuresti, in primele 20 de zile de la intrarea in vigoare a OUG 6/2011 au fost deschise numai 2 afaceri de tip SRL-D.
Potrivit prevederilor ordonantei, cei care isi deschid o microintreprindere de tip SRL-D nu platesc niciun fel de taxe de inregistrare.
Adriana Iacob, directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului a declarat, pentru DailyBusiness.ro ca termenul de infiintare a unei astfel de societati este de 3 zile.
Pentru a putea deschide o astfel de afacere, tinerii oameni de afaceri trebuie sa aiba varsta maxima de 35 de ani si sa nu mai fi avut o firma, sau actiuni la o alta societate.
Toate conditiile de inregistrare si ghidul de infiintare a unei astfel de microintreprinderi il puteti parcurge in materialul anexat.
112 firme viseaza la banii statului
Legislatia permite tinerilor intreprinzatori sa aiba acces la o finantare nerambursabila de la stat daca angajeza cel putin doua persoane si reinvestesc anual 50% din profit.
Chiar daca suma maxima oferita de stat este una mica, de maxim 10.000 de euro, iar firmele trebuie sa aiba confinantare, pana la aceasta data, pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) s-au inscris 112 firme.
Pe baza unei grile de calcul, expertii vor selecta beneficiarii banilor de la stat. Cele mai avantajate sunt firmele care fac productie si afacerile deschise in mediul rural. Avand in vedere ca bugetul alocat este de 10 milioane euro, de fondurile nerambursabile vor putea beneficia cel putin 1.000 de firme.
Inscrierea in program se poate face online, pe site-ul www.aippimm.ro.
Dincolo de fondurile nerambursabile, firmele de tip SRL-D pot beneficia de garantii de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in limita sumei de 80.000 de euro, pentru creditele luate pentru finantarea planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM.
In plus, tinerii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.
Potrivit legii, intreprinzator debutant e acea fima care are mai putin de trei ani de la data inregistrarii firmei pana in momentul in care solicita finantare si daca cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii este mai mica de 500.000 euro.