- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce-i mai rau, urmeaza: Valul somajului va lovi Romania in primavara lui 2010

11 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Chiar daca economia romaneasca va reveni, in acest an, pe crestere economica, consecintele sociale ale crizei, disponibilizarile si somajul, abia in 2010 vor atinge punctul maxim, estimeaza expertii chestionati de catre DailyBusiness.ro. La fel ca si in cazul recesiunii, Romania va resimti impactul major al crizei sociale cu o intarziere de 6 pana la 8 luni fata de tarile vest-europene, adica in primavara.
Ce-i mai rau, urmeaza: Valul somajului va lovi Romania in primavara lui 2010

Rata somajului din Uniunea Europeana a urcat in noiembrie la 9,5%, cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani si 10 luni, a anuntat, vineri, biroul european de statistica Eurostat. Acesta a calculat ca numarul somerilor din UE a crescut cu 4,9 milioane de persoane fata de noiembrie 2008, pana la 22,9 milioane de persoane in noiembrie. Practic, 1 din 10 salariati din Uniune si-a pierdut slujba pe fondul crizei. Cea mai mare rata a somajului a fost raportata in Letonia (22,3%) si Spania (19,4%), in timp ce Olanda (3,9%) si Austria (5,5%) s-au situat la polul opus.

Romania a inregistrat, in noiembrie, o rata a somajului de 7,5% si a incheiat anul cu un somaj de 7,8%. Daca in aparenta, situatia somajului din Romania nu pare la fel de grava ca, de exemplu, in tarile din zona euro, acolo unde somajul a trecut deja de 10%, analizand ritmul de crestere, reiese ca acesta a fost in Romania de trei ori mai mare decat media UE (22%).

In Romania, rata somajului a avansat in primele 11 luni din 2009 cu 70,5%, la 7,5%, fapt ce situeaza Romania pe locul cinci in Uniunea Europeana dupa dinamica somajului, intr-un top dominat de cele trei state baltice si Danemarca.

Potrivit expertilor, aceasta situatie era de asteptat, in conditiile in care teoria economica suna foarte clar. Orice criza economica este urmata de cea sociala. Cum la noi, criza a ajuns mai tarziu decat in Occident, in Romania somajul nu a ajuns inca la nivelul maxim.
[quote=Catalin Zamfir, presedintele Institutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii]S-a observat ca efectele crizei au un decalaj de circa un an in raport cu cresterea economica. Altfel spus, chiar daca in 2010 se va inregistra crestere economica, procesul de saracire a populatiei va continua[/quote]
Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, varianta ca in acest an numarul somerilor sa treaca de 1 milion, iar rata somajului sa depaseasca nivelul de 10% este aproape o certitudine, dovada statisticile oficiale ale ANOFM si Eurostat.

”Somajul este cea mai mare amenintare pentru o economie bazata in mare parte pe consum”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. ”In conditiile in care guvernul nu va lua masuri active de stimulare a companiilor care angajeaza someri, bulgarele somajului va creste”.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Cresterea somajului va insemna o scadere a consumului, iar cresterea economica de 1,5 % visata de guvernanti va ramane la stadiul aspirational. Romania se va adanci si mai mult in recesiune[/quote]
Potrivit datelor ANOFM, rata somajului a depasit deja 10% in Mehedinti (14,1%), Vaslui (14%), Alba (12,6 %), Teleorman (11,9%), Ialomita (11,6 %), Dolj (11,2 %), Galati si Covasna (cate 11,1%) si Gorj (10,9%).

Estimarile expertilor si oamenilor de afaceri sunt infirmate, cum era de asteptat, de reprezentantii guvernului. Chiar daca la finele anului trecut, Mihai Seitan recunostea, din calitatea de secretar de stat in Ministerul Muncii, ca rata somajului ar putea depasi 10% in 2010, odata cu preluarea mandatului de ministru in guvernul Boc, discursul sau s-a schimbat.

„Mi-e greu sa cred ca la un moment dat o sa ajungem la acel 10% de care se vorbeste. Evolutia fireasca anul acesta si evolutia pe baza careia s-a creat si proiectul de buget se refera la o crestere eventuala a somajului pana la 8 – 8,5% in primul trimestru al anului, urmand ca din trimestrul doi sa existe o absorbtie a somajului, prin inceputul de crestere economica, prin masurile de recalificare, astfel incat la sfarsitul anului sa ajungem la 7,3%, adica in jur de 645.000 de someri„, spune Mihai Seitan. Romania a incheiat anul 2009 cu 709.383 someri.

Specialistii spun ca, daca vrem sa intelegem mai mult despre ce ne asteapta, trebuie sa ne uitam la tarile din jur. In Cehia, de exemplu, potrivit publicatiei cehe iHNed.cz, s-a ajuns in situatia ca pentru un loc de munca nou creat sa candideze 13 persoane. Piata muncii s-a intors la nivelul de acum 10 ani, iar de la inceputul anului trecut peste 100.000 de cehi si-au pierdut locul de munca.

La fel si in Ungaria, unde rata somajului a urcat la nivelul record de 10,5% in perioada septembrie-noiembrie, slabind rezervele statului, in conditiile in care cea mai indatorata membra est-europeana a UE si-a majorat platile sociale, scrie Bloomberg.

In ambele tari, autoritatile au recunoscut, spre deosebire de cele de la Bucuresti, ca situatia va deveni si mai dificila, lansand masuri de sustinere a firmelor care angajeaza someri. Pana si Polonia, singura tara europeana care a marcat crestere economica in 2009, a incheiat luna noiembrie cu o rata a somajului de 8,8%.
[quote=Zdenek Tuma, directorul Bancii Nationale a Cehiei]Chiar daca economia va intra pe o panta ascendenta, repercusiunile crizei vor mai fi simtite, atat in privinta falimentelor, cat si in ceea ce priveste nivelul somajului[/quote]

Guvernul trebuie sa stimuleze firmele sa pastreze personalul si sa angajeze someri

Potrivit Mariei Grapini, presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS), nivelul ratei somajului va depinde, in mare masura, de ce va face statul in acest domeniu. ”Autoritatile nu au facut pana acum nimic concret pentru a incerca sa reduca numarul somerilor”, spune Grapini.

Autoritatile dau vina pe absenta bugetului pe 2010. Odata aprobat, ar urma sa fie luate si primele masuri de combatere a somajului. Pana atunci, sunt la capitolul intentii.

„Incercam sa lansam o masura similara cu cea pe care o foloseam anul trecut si probabil ca o s-o prelungim si anul acesta pentru somajul tehnic si anume faptul ca intreprinderile care-si pastreaza oamenii si nu-i scot in somaj sa aiba un avantaj pentru o anumita perioada de timp, evident limitata, de evitare a platii contributiilor sociale. Deci costurile cu forta de munca sa fie mai mici, in sensul acesta”, a spus ministrul Seitan.

Presedintele Federatiei Patronatelor din Industria Usoara nu crede insa in promisiuni. ”Este clar ca nu vor fi locuri de munca pentru toti cei care urmeaza sa fie disponibilizati. Nu vad nici un domeniu care sa se dezvolte in acest an, iar reconversia profesionala, despre care vorbesc autoritatile, se face greu”, a declarat Maria Grapini.

Ce se va intampla cu sutele de mii de someri? Greu de spus. Expertii considera ca, in conditiile in care piata muncii ofera un numar scazut de locuri de munca, iar programele de conversie profesionala sunt ca si inexistente, multi vor alege sa munceasca la negru, punand umarul la cresterea economiei subterane.

”Programul de ocupare si formare profesionala straluceste prin absenta”, spune fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru. ”Desi planul pentru 2009 prevedea pregatirea profesionala a 42.000 de persoane, pana in prezent doar 25.000 au beneficiat de acesta”, a spus specialistul.

Faptul ca sansele ca cei peste 700.000 de someri existenti in prezenti sa isi gaseasca un loc de munca sunt infime este confirmat si de ultimul raport al ANOFM privind situatia locurilor de munca vacante.

Astfel, in perioada 7 – 14 ianuarie, numarul joburilor disponibile a scazut cu 40% fata de inceputul lunii decembrie 2009, la 3.810. Cele mai multe joburi disponibile sunt in judetele Iasi (445), Bucuresti (330) si Satu Mare (252), iar cele mai putine se afla in Galati (7), Buzau si Mehedinti (cate 10), sar si Ilfov (11).

Ce meserii se cauta in 2010?

Potrivit ANOFM, in perioada 7-14 ianuarie, cele mai multe joburi pentru cei cu studii superiore erau pentru ingineri si subingineri, respectiv 36 de posturi, asistent medical generalist, cu 27 de joburi, consilier economist in management (11) si contabil (10).

Pentru cei cu studii medii erau disponibile 3.682 locuri de munca, de la operator confectioner industria imbracaminte-tesaturi, tricotaje, materiale sintetice, agent vanzari, agent securitate, sofer si pana la curier sau secretara. Lista completa poate fi consultata aici

Specialistii in resurse umane spun ca 2010 nu va aduce mai multe locuri de munca pe piata. Dimpotriva. Potrivit unui studiu al companiei de resurse umane Manpower, doar 15% dintre cei 754 de angajatori romani chestionati se asteapta ca volumul angajarilor sa creasca in primele trei luni ale anului.

Aceasta in timp ce 26% anticipeaza o scadere a activitatii de angajare, iar 58% sunt de parere ca nu va interveni nici o schimbare in ceea ce priveste reluarea angajarilor.

„Avand in vedere ca cererea pentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada, angajatorii vor ramane in continuare foarte selectivi in procesul de angajare.”, considera Camelia Stanculescu, general manager Manpower Romania.
[quote=Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umane PayLogic]Precautia va fi principala caracteristica a inceputului de an, angajarile fiind facute doar daca va fi absolut necesar[/quote]
Florin Ochiana, HR operation manager al firmei de resurse umane Lugera&Makler, considera ca piata muncii va da semne de revenire abia in a doua jumatate a lui 2010.

„In a doua parte a anului 2010 situatia economica se va stabiliza si in Romania, ceea ce inseamna ca vom asista la o crestere a locurilor de munca, insa fara a se ajunge nici pe departe la nivelul anilor trecuti.”, a spus acesta.

„Indiferent de domeniul in care activeaza, companiile vor cauta personal calificat care sa ocupe pozitii strategice precum finance controller, auditor intern, director financiar, risk manager, angajati care vor avea un rol important in aceasta perioada”, este de parere Alina Anghelescu, recruitment consultant in cadrul TalentStream Romania.

Si cei care lucreaza in vanzari, indiferent de domeniu, vor avea sanse sa isi gaseasca un job. Vor fi cautati, de asemenea, specialisti in IT si ingineri, specialisti in finante si contabilitate.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor pentru Canalul Panama
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor ...
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția Română. Viteză, alcool și droguri, principalele cauze
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția ...
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital și mai multe mașini au fost distruse
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani ...
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, dreapta credinţă, curată ca aurul.”
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, ...
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie