Statul roman a scos la vanzare, pe 11 iulie, 9,84% din actiunile Petrom. O oferta de pe urma careia spera sa obtina peste 600 de milioane de euro, bani cu care urma sa achite o parte din datoria publica.
Premierul Emil Boc s-a batut atunci cu pumnul in piept, afirmand sus si tare ca va obtine pe cele 5,57 miliarde de actiuni mai multi bani decat a incasat fostul premier Adrian Nastase pe pachetul de 33,34% din actiunile Petrom, vandut in 2004 austriecilor de la OMV pentru 699 milioane de euro.
Trecand peste faptul ca, la pretul maxim stabilit prin oferta (0,46 lei/titlu), Guvernul ar fi adunat oricum numai 610 milioane de euro, premierul Boc s-a trezit, vineri, in ipostaza de a nu incasa niciun ban pentru simplul motiv ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/e-oficial-cea-mai-mare-oferta-din-istoria-bursei-a-esuat-65658/]oferta a esuat[/url].
De ce? Motivele sunt foarte simple. “In primul rand [b]pretul a fost mult prea mare[/b]”, spune consultantul Ionel Blanculescu.
“Sa vii sa ceri investitorilor sa plateasca minim 0,3708 lei/actiune, in conditiile in care oricine putea cumpara la 0,38 de lei de pe bursa e de-a dreptul stupid”, afirma acesta.
“In mod normal, atunci cand vrei sa vinzi un asemenea pachet, oferi pietei un discount de 10-15% ( reducere de pret) pentru a-i determina pe investitori sa cumpere. Trebuia sa scoata la 0,28 – 0,29 lei, daca vroia sa vanda. Guvernul a tinut insa de pret si a ramas cu marfa nevanduta. E ca la piata”, a mai explicat consultantul.
[quote=Ionel Blanculescu, consultant financiar]Era ilogic sa fie cineva care sa cumpere un pachet de 9,84% la un pret similar cu cel de pe bursa[/quote]
In al doilea rand, statul a ales cel mai prost moment sa iasa cu “marfa” la vanzare. „A fost un moment nepotrivit. Pe de o parte avem criza internationala, iar pe de alta, sa nu uitam, suntem intr-o perioada de vacante, in care apetitul investitorilor este foarte redus”, a explicat Dumitru Popescu, profesor la ASE Bucuresti.
O alta gafa, considera analistii, a reprezentat-o alegerea consultantului. Consortiul care s-a ocupat de derularea ofertei, condus de rusii de la Renaissance Capital, a obtinut contractul doar pentru ca a venit cu [b]cel mai mic cost de administrare[/b]. Guvernul, in loc sa se gandeasca sa aleaga un consultant de prestigiu la nivel international, care ar fi asigurat credibilitatea ofertei, a ales cea mai ieftina oferta.
„Consortiul care deruleaza oferta a castigat licitatia cu un comision de 0,38% in conditiile in care media internationala este de 3,5%. Sa speram ca grupurile mari se vor intoarce in Romania pentru ofertele viitoare. Sa speram ca se va merge pe calitate nu pe pret „, a declarat consultantul Andrei Pogonaru.
[url=http://www.renaissancecapital.com/IPOHome/Underwriter/urankings.aspx?list=proceeds&nav=f]Renaissance Capital nu se afla nici macar in topul primilor 35 de consultanti ai lumii[/url]. Fara relatii, fara contacte si influenta, cum sa atragi investitorii?
Brokerul Adrian Simionescu mai semnaleaza o gafa. „[b]Oferta a fost dedicata aproape exclusiv marilor investitori[/b], carora le-a fost alocata in proportie de 85%. Micii investitori practic au fost ignorati, dovada ca nu s-a facut nicio campanie de informare. In mod normal, daca tot vroiam sa stimulam bursa, trebuia o oferta mai transparenta, cu un discount de 15-20%”, a declarat expertul.
[b]Esecul ofertei, vazut drept succes?[/b]
In aceste conditii, era normal ca oferta Petrom sa nu stranga oferte pentru 80% din actiuni.
[b]Ministerul Economiei a incercat, vineri, printr-un comunicat, sa isi spele putin imaginea[/b]. „Faptul ca gradul de subscriere la pachetul de actiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu inseamna ca anumite tinte nu au fost atinse. Credem ca semnalul dat investitorilor, acela ca Guvernul Romaniei isi respecta programul si privatizeaza transparent si pe bursa, dar nu la orice pret, a fost unul foarte important si receptionat pozitiv », se spune in comunicat.
Si consultantii de la Renaissance Capital au incercat sa explice situatia, dand vina pe contextul international. „Conditiile dificile de pe pietele internationale si inrautatirea lor pe parcursul procesului de marketing al ofertei Petrom au facut extrem de dificila incheierea tranzactiei”, a spus John Porter, managing director la Renaissance Capital.
„In acest context, apetitul la risc al investitorilor, mai ales pentru piete de capital cu care nu sunt familiarizati, este destul de limitat. Vom continua sa colaboram cu guvernul si suntem increzatori ca oferta Petrom va putea fi incheiata cu success cand conditiile de piata se vor stabiliza”, a adaugat Porter.
La randul sau, premierul Boc a incercat sa priveasca partea plina a paharului, daca exista asa ceva.
[quote=Emil Boc, premier]Romania nu este disperata la acest moment pentru a vinde actiunile listate la Petrom la orice pret si in orice conditii[/quote]
Autoritatile au anuntat ca vor relua oferta Petrom in primavara anului viitor.
[b]Ce trebuie invatat din gafa de la Petrom?[/b]
Potrivit analistilor, esecul ofertei Petrom trebuie sa constituie o lectie pentru autoritati. „Sper ca toata lumea sa invete din aceasta asa-zisa privatizare prin intermediul bursei. [b]Sa lasam la o parte ochelarii de cal si sa ne uitam mai atent la cum fac altii oferte[/b]”, a declarat fostul premier Victor Ciorbea.
„Ceea ce pentru noi este un activ valoros, pentru altii s-ar putea sa nu conteze”, explica Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers. „Trebuie sa intelegem ca traim intr-un mediu dificil, concurential, in care cumparatorii sunt putini si vanzatorii tot mai multi. Sa cautam momentul optim de vanzare si sa venim cu un pret realist”, a declarat acesta.
Consultantul Doru Lionachescu spera ca autoritatile sa inteleaga de ce a esuat oferta Petrom.
„Daca noi nu am fost capabili sa vindem un pachet minoritar la o firma de o importanta strategica, atractiva, cum este Petrom, va dati seama ce esec de proportii vom inregistra cand vom incerca sa vindem alte pachete pe bursa. Autoritatile trebuie sa renunte la ipocrizie si sa ia decizii clare. Vrem sa privatizam? Atunci sa ne adaptam ofertele la conditiile pietei, nu sa mai umblam dupa cai verzi pe pereti», a declarat consultantul.
Impins de la spate de FMI, Guvernul si-a asumat privatizarea prin intermediul bursei a unor pachete de 15% din Transelectrica si Transgaz pana la finele anului, si listarea Romgaz si Hidroelectrica, in urmatorii ani.