- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum face rost guvernul de bani ieftini? Uita sa isi plateasca datoriile la firme

18 Feb, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul a gasit metoda ideala de a face rost de bani fara efort si aproape gratis. Uita sa isi plateasca datoriile catre firme, spun specialistii in fiscalitate, pentru DailyBusiness.ro. In paralel, tot statul extinde la maxim controalele fiscale.
Cum face rost guvernul de bani ieftini? Uita sa isi plateasca datoriile la firme

Jumatate dintre cererile de rambursare de TVA depuse anul trecut au fost onorate cu intarziere sau deloc, afirma consultantii fiscali. Odata cu inchiderea robinetului de bani de la FMI, situatia s-a inrautatit si mai mult si s-a ajuns astfel ca, la nivelul lunii noiembrie 2009, din aproape 100.000 de deconturi inregistrate la ANAF, 25% dintre acestea sa aiba intarzieri mai mari de 6 luni. Si asta in conditiile in care termenul legal de rambursare a TVA este de 45 de zile.

Daniel Anghel, seful departamentului Impozite si Taxe Indirecte la PricewaterhouseCoopers, spune ca intarzierile in rambursarea TVA au ajuns sa varieze intre 6 luni si 1 an.
[quote=Daniel Anghel, partener PricewaterhouseCoopers]Rambursarea TVA-ului a ajuns sa reprezinte un cosmar birocratic pentru companii[/quote]
Expertul fiscal spune ca, in ultimele luni, situatia s-a inrautatit si mai mult. Controalele fiscale, prevazute de lege, au ajuns sa dureze peste jumatate de an timp in care, bineinteles, statul nu mai plateste niciun ban.

Expertul Gabriel Biris, de la compania de consultanta fiscala Biris Goran, afirma ca exista zeci daca nu sute de firme care au blocate milioane de euro in conturile statului. El da drept exemplu situatia unui dezvoltator imobiliar care a ajuns in blocaj financiar din cauza ca asteapta de peste 6 luni sa isi primeasca TVA-ul de la stat.

”Firma are o linie de finantare pentru dezvoltare si o alta de finantare pentru TVA. Banca a refuzat sa i-o prelungeasca sau sa i-o extinda si dezvoltatorul a ajuns in blocaj, tocmai pentru ca nu a mai putut sa isi plateasca constructorii deoarece statul nu-i rambursase TVA-ul”, a precizat expertul, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Gabriel Biris, consultant fiscal]Prin astfel de metode, statul reuseste cu brio sa ingroape si mai adanc economia romaneasca[/quote]
Potrivit consultantului Daniel Anghel, de la PwC, pentru ca statul are mare nevoie de bani, iar TVA-ul reprezinta o sursa importanta de fonduri, inspectorii fiscali au ajuns sa caute nod in papura firmelor. ”Inspectiile de fond sunt realizate mai nou dupa principiul -ce ati facut in ultimii cinci ani?. Se verifica inclusiv indeplinirea conditiilor de autorizare”, afirma expertul care spune ca TVA-ul ar trebui rebotezat din taxa pe valoarea adaugata in taxa pe valoare…amanata.

Expertii spun ca situatia se datoreaza legislatiei interpretabile, care lasa loc statului sa judece asa cum doreste dreptul de deducere, regimul juridic al impozitarii operatiunilor din antrepozitele fiscale, evitarea dublei impuneri etc.

Potrivit ANAF, la finalul anului trecut, din 8.455 de deconturi de TVA, in valoare de 3,73 de miliarde de lei, 3167, in valoare de 1,91 miliarde de lei erau intarziate. La finalul lunii ianuarie 2010, din 2.428 de cereri de deconturi intarziate, in valoare de 1,58 de miliarde de lei, peste 600 aveau deja 30 pana 60 de zile si peste 450 aveau intarzieri intre 3 si 6 luni. Peste 160 de deconturi asteptau deja de peste 9 luni sa isi primeasca banii de la stat.

Specialistii de la ANAF spun ca, in cele mai multe cazuri, rambursarea TVA-ului a fost intarziata pentru ca firmele nu au depus la timp actele cerute in timpul inspectiilor fiscale.

”Legea si regulamentele sunt foarte clare, insa exista inca probleme cu unii agenti economici care nu se informeaza atent si, de aceea, desfasurarea si finalizarea controalelor fiscale este intarziata. Pentru cei care prezinta toate documentele la timp, deciziile vin in timpul cel mai scurt, iar rambursarea este efectuata”, a declarat Dragos Doros, director Directia Legislatie Impozite Directe in Ministerul Finantelor.

Plata anticipata a impozitului pe profit, un nou mod de a scoate bani de la firme

Potrivit expertilor, dincolo de ”cosmarul rambursarilor de TVA”, statul a inventat in 2010 si o alta metoda la fel de eficace pentru a scoate mai multi bani de la firme. Introducerea de la 1 ianuarie 2010 a platii anticipate a impozitului pe profit inseamna practic ca firmele vor credita statul fara nicio dobanda.

Nicolae Done, partener KPMG, a declarat ca se asteapta ca statul sa foloseasca aceeasi metoda – controlul fiscal – pentru a intarzia la maxim reglarile pe impozitul pe profit. ”Exista societati care au de recuperat zeci de milioane de euro de la statul roman”, spune Done.
[quote=Nicolae Done, partener KPMG]Controlul fiscal dureaza in functie de ceea ce urmareste statul, sa dea banii sau nu[/quote]
Consultantul Gabriel Biris spune ca introducerea anticipata a platii impozitului pe profit este complet inutila in vreme de criza. ”Daca introduceau aceasta decizie in 2007, puteam vedea efecte, pentru ca in 2008 majoritatea firmelor a inregistrat profituri in crestere. Bine ca nu l-au introdus anul trecut, ca era un dezastru”, a declarat consultantul.

Dragos Doros, directorul Directiei Generala de Legislatie, Impozite Directe din Ministerul Finantelor Publice, spune ca platile anticipate pe impozitul pe profit au fost formulate ca principiu inca din 2007. In opinia sa, decizia va contribui la cresterea predictibilitatii veniturilor bugetare.

”O astfel de masura nu o iei intr-un an de criza, indiferent ce motiv ai avea”, spune Gabriel Biris.
El spune ca statul ar mai putea pregati si alte surprize de acest gen, in materie de impozitare, in conditiile in care viziunea fiscala a guvernului Boc este una extrem de ingusta.

”In loc sa largeasca baza de impozitare, sa ofere posibilitatea celor care lucreaza la negru sa iasa la lumina, sa rezolve problema blocajului financiar, sa isi plateasca la timp datoriile la firme, guvernul vine cu masuri generale, penalizatoare, la nivelul intregii economii”, a explicat Biris.

In opinia sa, faptul ca ANAF s-a angrenat intr-o cursa inconstienta si ineficienta in a aduna mai multi bani la buget va genera victime in economie, multe dintre firme riscand sa ajunga in faliment.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Nu exista in prezent control fiscal fara amenda. Fiscul a primit ordin sa adune bani, iar cel mai simplu e sa dea amenzi[/quote]

Solutiile, in opinia expertilor, vizeaza relaxarea fiscala. Dan Manolescu, vicepresedintele Camerei Consultantilor Fiscali, afirma recent ca una dintre solutiile inteligente pe care statul le-ar putea pune in aplicare pentru a aduce mai multi bani la buget ar fi reducerea cu 5% a impozitului pe dividende. ”O astfel de masura ar stimula firmele sa isi distribuie dividende nedistribuite de ani de zile. Ca au bani, ca n-au bani, vor plati impozitul pe dividende. Acum, daca nu le distribuie, nu datoreaza impozit”, spune expertul.

Potrivit omului de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, rambursarea la timp a TVA-ului si reducerea fiscalitatii ar fi trebuit sa fie principalele metode prin care statul sa ajute mediul de afaceri in aceasta perioada de criza.

”Din pacate, statul a actionat cu ochii inchisi si ma tem ca o va face la fel si de acum incolo. In loc sa relaxeze fiscalitatea, masura ce ar putea creste baza de impozitare prin scoaterea la lumina a unei parti din economia subterana, a declansat o campanie fara precedent de controale si executari silite pe principiul – niciun control fara amenda!”, a spus Parvan.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav răniți în noaptea de Crăciun
Un bolid de lux a intrat frontal într-o mașină de poliție, în Maramureș. Trei agenți au fost grav ...
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...