Legea holdingului, pusa in dezbatere publica de ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii pe site-ul institututiei va genera o adevarata „reforma” in economia romaneasca, urmand sa contribuie, pe de o parte, la coagularea si consolidarea mediului de afaceri si capitalului romanesc si, pe de alta parte, la atragerea investitorilor straini. Cel putin asa spera unii dintre expertii in fiscalitate.
De la impozitarea pe ansamblu a grupului, la imprumuturile intra-grup, tranzactiile in sistem barter si folosirea in comun a fortei de munca, specialistii spun ca avantajele sunt multiple, iar pe acest fond, mare parte dintre business-urile aflate acum la limita supravietuirii ar putea fi salvate.
[quote=Marius Stancescu, presedinte Riff Holding]Este o lege asteptata, dar care trebuie sa fie insotita si de alte masuri de ordin fiscal, pentru a fi eficienta[/quote]
„Odata cu aparitia legii, veti vedea multi oameni de afaceri ce vor infiinta astfel de structuri pentru a face business impreuna. Scaderea semnificativa a costurilor este principalul argument„, spune Marius Stancescu, presedintele companiei de consultanta Riff Holding.
„Vorbesc de aceasta lege de ani de zile”, declara Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.
„Este una dintre legile ce va ajuta enorm economia romaneasca. Numai privind la ce se intampla in tarile care au adoptat-o, precum Cipru sau Olanda, tari care au cunoscut o o dezvoltare puternica a serviciilor profesionale – consultanti sau avocati, putem anticipa efectele pe termen mediu si lung”, a declarat Biris.
Potrivit statisticilor guvernamentale, in Romania exista circa 100 de grupuri de firme, care reprezinta potentiale holdinguri romanesti.
Holding in Romania sau offshore in Cipru?
Autoritatile spera ca legea, dincolo de reglementarea mediului romanesc de afaceri, sa aduca inapoi in tara o parte din business-urile cu capital autohton ce functioneaza acum in offshore-uri din Cipru, Olanda etc.
„Am infiintat un holding in Cipru pentru ca, in Romania, trebuia sa platesc zeci de impozite pentru a face afaceri intre firmele mele”, declara, recent, Radu Georgescu, de la Gecad, ultimul pe lista marilor business-uri scoase „la export”.
Inaintea lui, alti zeci de oameni de afaceri, de la Dinu Patriciu la Gabriel Popoviciu sau Lorand Szarvadi, au recurs la infiintarea unor holdinguri in tari exotice, nemultumiti de faptul ca legea romaneasca nu ii stimuleaza sa isi consolideze business-urile.
„Daca, de pilda, vroiam sa fac o investitie intr-una dintre companiile mele, trebuia sa platesc o mie de impozite, cu toate ca investitia era intra-grup, practic investeam in dezvoltarea afacerii mele”, a declarat Radu Timis, presedintele grupului Cris-Tim, ce a infiintat impreuna cu fratele sau o companie in Cipru, Rangeglow Limited.
[quote=Constantin Nita, ministrul IMM-urilor]Prin aceasta lege speram sa aducem in tara capitalul romanesc care s-a dus in off-shore-uri[/quote]
Potrivit expertilor, sansele ca astfel de business-uri sa fie repatriate sunt insa destul de reduse, in conditiile in care cadrul fiscal din Romania ramane unul dintre cele mai stufoase din UE.
„Legea holdingului a facut un pas inainte, insa mai trebuie facuti multi altii. Din pacate, pe fondul crizei, noi in loc sa relaxam conditiile fiscale, le-am inasprit. De la cresterea contributiilor pentru munca la majorarea accizelor si introducerea impozitul minim, statul a dat dovada ca este un simplu contabil, fara viziune„, a declarat Marius Stancescu, de la Riff Holding.
„Mai intai trebuie sa ne punem la punct cadrul fiscal, sa incercam sa avem un Cod Fiscal predictibil, sa oferim mediului de afaceri stimulentele pentru dezvoltarea business-ului. Legea holdingului ajuta, dar este ca o tichie de margaritar„, a adaugat expertul.
„Este nevoie de o strategie fiscala coerenta, care sa avantajeze mediul de afaceri romani in competitia cu tarile din jur. Din pacate, suntem inca destul de in urma cu masurile fiscale necesare atragerii investitorilor”, a declarat Angela Rosca, managing partner TaxHouse.
Mihaela Mitroi, partener in cadrul PwC Romania, vede insa partea plina a paharului.
Expertul a declarat ca intrarea in vigoare a legislatiei privind holdingurile este un pas inainte ce ar putea determina multe dintre grupurile de companii din Europa Centrala si de Est sa isi mute centrele de afaceri in Romania, in conditiile in care tarile din jur, precum Bulgaria, Cehia sau Polonia, nu au o astfel de legislatie.
Iar efectele s-ar simti in intreaga economie, de la transporturi, la constructii, servicii de contabilitate si turism.
Care sunt principalele avantaje?
Legea aflata in dezbatere publica si care urmeaza sa intre in Parlament la inceputul lunii octombrie prevede in primul rand faptul ca grupul de firme va fi tratat, in fata organului fiscal, drept o entitate economica unica, a carei activitate este integrata.
Astfel, impozitul pe profit se va aplica asupra rezultatului financiar consolidat, prin insumarea rezultatelor financiare individuale ale societatilor membre si nu asupra rezultatului financiar realizat de fiecare firma in parte. De asemenea, impozitul pe dividende se va datora si plati o singura data, de catre holding.
Pe de alta parte, tot ce inseamna tranzactie in cadrul grupului nu va necesita plata TVA-ului si nici a accizelor. TVA-ul de recuperat de catre o firma din grup se va putea compensa cu TVA de platit de catre o alta firma din grup, iar pierderile firmelor din grup nu vor fi reportate in urmatorul exercitiu fiscal la nivel individual sau la nivel consolidat, in masura in care sunt consumate prin consolidare, in cadrul unui exercitiu fiscal.
Impozitul pe profitul obtinut prin consolidare se va datora, respectiv se va plati, de catre firmele grupului, in cote proportionale, stabilite de holding prin raportare la rezultatul financiar al fiecareia dintre ele.
Pe de alta parte, firmele membre ale grupului vor fi obligate sa intocmeasca si sa depuna atat situatii financiare anuale individuale, cat si situatii financiare anuale consolidate, dupa caz, incheiate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile grupurilor de societati.
Legea privind holdingurile, alaturi de cele privind reglementarea activitatii de lobby si introducerea Registrului Unic, se afla in prezent in dezbatere publica. In cazul in care vor intra in Parlament la inceputul lunii octombrie, se estimeaza ca intrarea lor in vigoare va avea loc, cel mai probabil, la 1 ianuarie 2010.