Cota unica de 16% si TVA-ul de 19% ar putea deveni o „amintire” in 2010, daca incasarile la bugetul de stat vor continua sa scada, spun expertii in fiscalitate. Ei cred ca prima taxa la care guvernul va umbla, in caz de nevoie, va fi cea pe valoarea adaugata, expertii anticipand o majorare de 2-3%.
In privinta cotei unice, cei mai multi experti cred ca majorarea ar putea interveni doar in conditii extreme, in cazul in care Romania se va afunda intr-o recesiune de 2 cifre (de peste 10%).
Marius Stancescu, presedintele firmei de consultanta Riff Holding, a declarat, marti, ca guvernul si-a intins deja antenele pentru a testa piata in privinta majorarii taxelor.
„Este evident faptul ca modificarile aduse prin Ordonanta 34 (privind rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale – n.r) nu vor aduce bugetului resursele necesare. Vor trebui sa umble la impozite”, a spus Stancescu.
[quote=Marius Stancescu, presedinte Riff Holding]TVA-ul ar putea urca, de la 1 ianuarie 2010, cu 2-3 puncte procentuale, iar cota unica de impozitare de la 16 la 18%[/quote]
In opinia consultantului financiar Bogdan Baltazar, in actualul context economic, majorarea TVA-ului la 22% reprezinta cea mai la indemana solutie.
„Eu n-as umbla la cota unica, pentru ca s-a dovedit benefica, dar de TVA m-as atinge. Este o nevoie acuta de fonduri, iar cum alte parghii acest guvern pare sa nu cunoasca, ma astept sa creasca TVA-ul din 2010. Nu din 2009, ca e an electoral”, a explicat, marti, consultantul.
Potrivit expertilor, guvernul va justifica aceasta decizie prin dorinta de a elimina piata neagra, de a scadea evaziunea care, in unele domenii, precum industria alimentara sau cea a alcoolului, atinge 60-70% din piata.
„Un soc de genul asta va amplifica presiunea fiscala, iar economia va intra intr-un proces de coagulare, din care intre 400.000 si 500.000 de firme, in special microintreprinderi, nu vor mai iesi la suprafata. Se va face curatenie, insa consecintele ar putea fi foarte grave. Uitati-va ce s-a intamplat cu impozitul unic (forfetar – n.r.)”, a explicat Stancescu.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a respins, aseara, declaratiile reprezentantilor mediului de afaceri, precizand ca nu au existat discutii privind modificarea sistemului actual de taxe si impozite.
[quote=Gheorghe Pogea, ministrul de Finante]Nu am luat in calcul si nici nu am ridicat problema majorarii TVA si cota unica in discutiile cu mediul de afaceri. Sunt pure speculatii[/quote]
Dincolo de asigurarile lui Pogea, specialistii spun ca, in contextul in care incasarile la buget au scazut, in medie cu 20% fata de anul trecut, guvernul „traieste” acum din sumele imprumutate de la banci (40,6 miliarde de lei atrase in primele sase luni, de peste trei ori mai mult decat in intreg anul 2008), iar in a doua parte a anului, gura de oxigen va fi reprezentata de banii de la CE si FMI.
„In contextul in care gaurile din economie se vor adanci in perioada urmatoare, majorarea taxelor va depinde de modul in care guvernul va reusi sa peticeasca acest buget, si asta in conditiile in care FMI si CE monitorizeaza periodic cheltuielile publice”, au explicat analistii.
De la majorarea taxelor la impozitul diferentiat
Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au reiterat in nenumarate randuri faptul ca, in acest an, nu se va umbla la cota unica si TVA. „In acest an, da, insa la anul va fi altceva”, replica analistul economic Ilie Serbanescu.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]In situatii de criza ai doua variante. Ori strangi cureaua si incerci sa rezisti, ori, dimpotriva, te apuci sa cheltui, chiar si pe datorie, numai sa tii economia in priza. Guvernul Boc a pariat pe strans cureaua, iar aceasta se dovedeste atat de lata, incat il sugruma[/quote]
Promovata ca o „masura anti-criza”, mentinerea taxelor incepe insa sa ridice tot mai multe semne de intrebare, inclusiv in randul coalitiei de guvernare.
Relevanta este declaratia facuta marti de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a relansat in dezbatere tema introducerii impozitului progresiv, vazut ca „un stabilizator automat in conditii de criza”.
„Ceea ce se intampla azi in Romania arata subrezenia politicii fiscale a Guvernelor din ultima perioada. Suntem azi in situatia sa propunem o regandire a modului in care exista un acord politic pe parte de fiscalitate? Inca nu. Dar cred ca e normal sa ne gandim care sunt solutiile de urmat”, a explicat Geoana, sustinand ca, in toate tarile, cota unica a dat rezultate doar pe termen scurt.
Replica venea indirect de la Banca Nationala, acolo unde economistul-sef Valentin Lazea afirma ca nu mai trebuie facute greseli ca in trecut.
[quote=Valentin Lazea, economist sef BNR]Romania inca mai are privilegiul sau luxul sa aleaga sa nu creasca unul din impozitele majore, ca cel pe profit sau TVA[/quote]
„Inca avem luxul sa crestem unul din impozitele mai putin importante”, explica Lazea, avertizand insa ca „s-ar putea ca luxul acesta sa dispara, iar la anul sa discutam in alti termeni”.
In opinia sa, masurile care trebuie luate pentru a reporni economia Romaniei trebuie sa se incadreze in tabloul macroeconomic, fara sa puna presiune pe bugetul de stat ori pe partea de cheltuieli sau venituri.
„Sunt greseli pe care le-am putea face luand masuri fara sa le incadram in tabloul macroeconomic (…). Romania, anul trecut, si-a creat sie insasi probleme privind deficitul bugetar, cand nu avea nevoie, dupa sapte ani cu performante ca la carte. Intr-un an fara nicio apasare a creat o problema pe baza careia agentiile de rating ne-au penalizat grav. A nu recunoaste acest lucru inseamna a aplica politica strutului si apoi ne intrebam de ce ne ocolesc investitorii”, a mai spus economistul-sef al BNR.
Consultantii: Cresterea taxelor, un gest aproape sinucigas
In opinia specialistilor, o majorarea a taxelor, indiferent daca va interveni in acest an sau in 2010, va avea efecte negative pentru bugetul de stat – in contextul blocajului financiar, rata falimentelor va creste, iar incasarile se vor reduce.
Florentina Susnea, vicepresedintele Camerei Consultantilor Fiscali a declarat ca, dincolo de contribuabili, va avea de suferit si imaginea Romaniei, pentru ca investitorii straini se vor gandi de doua ori inainte sa ajunga la noi. Si asta in conditiile in care majoritatea tarilor occidentale si-au relaxat politica fiscala in contextual crizei.
„Aproape toate tarile europene, si nu numai, au adoptat masuri de relaxare fiscala, masuri care sunt menite sa atenueze efectele crizei economice si care sunt benefice, deoarece intr-un context ca acesta, trebuie sa umblam la largirea bazei de impozitare si nu la cresterea fiscalitatii”, a explicat Susnea.
La randul sau, expertul financiar Gabriel Sincu, senior manager la firma de consultanta si servicii financiare Mazars, estima, marti, ca o crestere a fiscalitatii ar insemna un gest aproape sinucigas pentru Romania in actualul context economic.
„Guvernul ar trebui sa se uite mai intai in ograda proprie. Sa isi reduca cheltuielile, sa reformeze aparatul de stat, sa incerce sa devina mai eficient, la fel ca o firma privata si asta chiar daca ar insemna sa renunte la o parte din angajati”, a declarat Sincu.
[quote=Gabriel Sincu, senior manager Mazars]A pune in continuare presiune pe sectorul privat, ar fi o mare greseala, mai ales in contextul in care investitiile sunt tot mai reduse, iar supravietuirea reprezinta cuvantul de ordine in business[/quote]
Expertii considera ca guvernul ar trebui sa faca eforturi pentru a-si largi baza de platitori de impozite, prin eradicarea economiei subterane.
„In conditiile in care, in multe domenii, controlul statului este invers proportional cu nivelul spagii, ar fi cred ca mai profitabil sa iti platesti bine un corp de control cu adevarat profesionist, decat sa iei masuri, asa, in orb, pe principiul – daca nu curge, pica (venituri din taxe si impozite – n.r.)”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Potrivit unui clasament privind competitivitatea economica mondiala, prezentat marti de Institutul pentru Dezvoltarea Managementului din Lausane, Romania a pierdut in acest an 9 locuri, de pe locul 45 pe 54, dintr-un total de 57 de tari analizate. Principalele capitole care au tras punctajul Romaniei in jos sunt infrastructura si eficienta economica.