- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

De la teoria conspiratiei la realitate. A inceput „Al Treilea Razboi Mondial”?

26 Sep, 00:07 • razvan.codorean
Criza datoriilor suverane, tensiunile economice dintre marile puteri SUA, Germania, Marea Britanie, Franta si tarile emergente, in special China, Brazilia si Rusia, revolutiile si escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea fi interpretate drept primele semnale ale unui Al Treilea Razboi Mondial, unul economic, in care banii au luat locul armelor, afirma specialistii citati de DailyBusiness.ro.
De la teoria conspiratiei la realitate. A inceput Al Treilea Razboi Mondial?

„Ceea ce se intampla acum cu economia globala nu s-a mai intamplat niciodata in istoria omenirii. Slabiciunea factorilor de decizie, inclusiv a celor din Vest, a condus la aceste derapaje. Trebuie sa ne pregatim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trai pe Pamant”, a declarat, vineri, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu pentru Gandul.

La ce se refera, de fapt, Tanasescu? “Recesiunea in acest moment este inevitabila si ar putea fi mai rau decat in 2008”, ne lamureste Nouriel Roubini, „profetul crizei”.

“Europa si Statele Unite sunt ‘efectiv in recesiune’, iar factorii de decizie politica nu mai pot face nimic pentru a le salva. Orice ar face FED (Banca Centrala a SUA) acum, este prea tarziu”, comenteaza acesta in una dintre postarile sale de pe Twitter.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ce se intampla acum in economia mondiala poate fi privit drept premisa de la care ar putea izbucni un nou razboi, unul economic.
[quote=Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR]S-ar putea sa vedem un Al Treilea Razboi Mondial, care va fi unul pur economic[/quote]
„S-ar putea sa avem un vartej mare, un razboi economic. S-ar putea sa vedem constituite blocuri noi, cu spatiul american, spatiul asiatic, poate Statele Unite ale Europei… Dar pana sa se faca aceste aranjamente, foarte multi se tem de razboi”, a declarat Vasilescu, la Realitatea Tv.

El si-a explicat afirmatiile dand drept exemplu cartea lui Alan Greenspan, fostul sef al Rezervei Federale, banca centrala americana. „Indiferent cat de vinovat sau nevinovat este Greenspan in evenimentele care s-au produs, cartea ‘Era turbulentelor’ ramane de referinta pentru ca de-aici incolo noi am intrat intr-o era de vartejuri”, a explicat Vasilescu.

[b]Europa, leaganul razboiului[/b]

Ideea unui alt razboi, de aceasta data pur economic, nu este noua. A fost prezentata in diverse “profetii” de-a lungul ultimilor 30-40 de ani, insa abia acum isi gaseste si valentele efective.

Potrivit ministrului polonez de Finante, Jan Vincent-Rostowski, a carui tara detine in prezent presedintia semestriala a UE, Europa ar putea fi locul de unde ar izbucni conflictul.

“Criza din zona euro nu se amelioreaza, chiar se inrautateste si vedem ca este greu sa garatam stabilitatea”, a avertizat acesta pe 14 septembrie. „Ne confruntam cu o provocare in Europa, nu doar economica, dar si politica. Daca ne uitam la amenintarea care sta deasupra UE si care afecteaza toate statele Uniunii si nu numai cele din zona euro, este clar ca trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a iesi din aceasta criza. Acum este momentul, daca nu acum, atunci cand?”
[quote=Jan Vincent-Rostowski, ministrul polonez de Finante]Trebuie sa salvam Europa cu price pret. Pericolul unui potential razboi, in urmatorii 10 ani, desi acum nu facem planuri pentru urmatorii 10 ani, este un scenariu la care ar trebui sa ne gandim[/quote]
“Daca termenul ‘zona euro’ ar disparea, daca ar exploda, atunci exista riscul ca UE sa nu supravietuiasca. Daca UE nu va putea sa indure acest soc, atunci tot proiectul european ar fi in mare pericol, ceea ce ar duce la situatia in care, peste cativa ani buni, vom avea de infruntat un alt foarte mare pericol. Am folosit aceasta comparatie pentru a arata politicienilor cu care am vorbit cat de grava este situatia”, a precizat Jan Vincent-Rostowski, ministrul polonez de Finante.

Nu numai zona euro se afla in prim-planul atentiei specialistilor. Multi se uita si la tensiunile in crestere dintre marile puteri si cele emergente, precum China, India sau Brazilia.

Chinezii au ajuns sa preia rolul de salvator de serviciu al lumii, rol care deranjeaza in multe capitale occidentale”, spune analistul Cristian Dinulescu.

“China e cel mai mare creditor al SUA, a cumparat active in toata lumea. Ma intreb ce se va intampla in cazul in care occidentalii vor incerca sa saboteze interesele Beijingului. Vor uita chinezii de comunismul cu fata umana si vor actiona pentru a-si apara interesele? Pana una alta se inarmeaza intr-un ritm accelerat”, a declarat acesta.

[b]De la razboiul economic la cel armat[/b]

Directorul Centrului pentru Studii Est-Europene si Asiatice, Mihail E. Ionescu spune, la randul sau, ca nu exclude ipoteza unui al treilea razboi mondial si argumenteaza aceasta supozitie pornind de la schimbarile care au loc pe plan global.

“Nu vreau sa formulez ipoteze extravagante, dar sistemul actual de state este intemeiat pe o lege a anarhiei pe competitie intre puteri si pe schimbarea ierarhiei puterilor. Acest lucru creeaza prin chiar esenta acestui sistem posibilitatea unei astfel de confruntari de tipul razboiului mondial”, a declarat  Mihail E. Ionescu, [url=http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/al-treilea-razboi-mondial-e-posibil-226732.html]intr-un interviu in Romania Libera[/url]

“Cresterea extraordinara a Chinei si declinul SUA ridica in fata specialistilor relatiilor internationale problema cine ocupa primul loc, ceea ce in ultimii 200 de ani s-a facut intotdeauna prin razboi. Aplicarea mecanica a teoriei internationale ne arata ca poate avea loc un astfel de razboi mondial, pentru ca asa s-a intamplat pana acum”, a mentionat Ionescu, profesor de relatii internationale la Scoala
Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti si director
la Institutul de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara.

In opinia acestuia, aceeasi teorie ne arata ca putem gasi solutii pentru a evita o astfel de catastrofa, care ar putea distruge civilizatia. „Statele pot insa actiona ca intr-un joc cu suma pozitiva si creeaza o ipoteza optimista, de evitare a razboiului general, pentru hegemonie sistemica”, spune Ionescu.

De asemenea, posibile puncte de conflict care ar putea aprinde fitilul razboiului sunt relatia Rusia-SUA, destul de tensionata mai ales dupa ce Romania a acceptat sa gazduiasca scutul anti-racheta, si Orientul Mijlociu, acolo unde palestinienii fac presiuni la ONU pentru a fi recunoscuti ca stat independent, iar Turcia si Israelul s-au angajat intr-un conflict diplomatic incins, in care premierul turc Erdogan pare sa fi preluat stindardul “coalitiei arabe” .

Potrivit analistului american John Stanton, citat de publicatia Pravda, un alt „fitil” ar fi relatia incordata dintre SUA si Iran. Intr-o analiza a unui specialist american in aparare, se avanseaza ideea ca SUA ar cauta cu orice pret izbucnirea celui de-Al Treilea Razboi Mondial si ca un conflict cu Iranul ar fi factorul declansator.

In opinia acestuia, presedintele american Barack Obama este gata se urmeze exemplul predecesorului sau George W. Bush si sa porneasca invazia unei alte tari, Iranul. Un astfel de razboi care ar putea distrage atentia generala de la criza, mai ales ca urmeaza alegerile prezindentiale, iar liderul de la Casa Alba n-ar mai avea popularitatea din trecut.

[b]Foametea impinge la revolte[/b]

Potrivit unui studiu efectuat de New England Complex Systems Institute (NECSI) un posibil conflict global ar putea fi generat de accentuarea saraciei, ca urmare a crizei economice mondiale.

In opinia analistilor, „primavara araba” este strans legata de fluctuatiile preturilor pe piata alimentara, iar acestea se situeaza in prezent si in urmatorii doi ani peste cota considerata generatoare de conflicte. Iar majorarea preturilor la alimente si schimbarile extreme de clima pot conduce in linie directa la revolutii si la razboi.

Indicele risc conflictual stabilit de Organizatia pentru Alimente si Agricultura a Natiunilor Unite a ajuns in prezent la 234 de puncte, fata de 210 cat este normal. Indicele se refera la preturile alimentelor si este cel care duce la razboi daca nu se iau masuri de restabilire a acestuia la cote sub cea de risc.

„Problemele legate de alimentarea populatiei transced crizele economice nationale, riscand sa devina o problema globala”, se relateaza in raportul NECSI.

Gerald Celente, un celebru specialist american in prognoze de trenduri economice si sociale, cel care a prevazut “primavara araba”, a declarat ca revoltele din Africa de Nord constituie inceputul unui nou razboi mondial, declansat de preturile prea mari ale alimentelor, de somaj si de inegalitate sociala. Celente crede ca „aceste revolutii se vor raspandi la nivel global”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci