„Nimic nu este prea putin, cand vine vorba despre Michael Jackson„, scria recent revista Rolling Stones.
O viata presarata cu recorduri de tot felul era normal sa se incheie cu un nou record, unul de audienta. Spectacolul din Staples Center se anunta a fi unul dintre cele mai importante evenimente din istoria muzicii.
[img=283][/img]
In sala se vor afla 8.750 de fani, selectati la loterie din cei peste 1 milion care s-au inscris pe site-ul salii de spectacole. In fata ecranelor gigant din Teatrul Kodak, in fata televizoarelor si calculatoarelor, alte sute de milioane de telespectatori vor fi conectati la un eveniment construit in jurul unui fenomen – Michael Jackson.
[img=282]Staples Center, locul unde va avea loc ceremonia de comemorare[/img]
Un spectacol care, dincolo de cantecele, de amintirile, de momentele speciale dedicate regelui muzicii pop, va insemna un urias eveniment comercial, ce va genera venituri de ordinul miliardelor de dolari.
Pentru California, altadata unul dintre cele mai bogate state ale lumii, evenimentul de astazi vine ca o adevarata „mana cereasca„. In conditiile in care guvernatorul Arnold Schwarzenegger a anuntat ca statul nu mai are bani pentru plata utilitatilor si salariilor si a decretat starea de urgenta financiara, decesul lui „Jacko” vine sa ajute la salvarea unei economii aflate in agonie.
Potrivit cotidianului britanic The Times, cei peste 1,6 milioane de fani veniti in aceste zile in „orasul ingerilor” pentru a asista la funeraliile lui Michael Jackson ar putea relansa, prin cheltuielile lor, afacerile din domeniul turismului si comertului, veniturile generate fiind evaluate la cateva sute de milioane de dolari.
Iar americanii au profitat de ocazie si s-au lansat in afaceri dedicate, de la productia si vanzarea de t-shirt-uri si ale articole omagiale, la organizarea de tururi speciale cu autobuzele si chiar constructia unui muzeu dedicat marelui cantaret.
Moartea „ultimului mare rege al muzicii pop”, cum l-a numit Rolling Stones, a generat si va continua sa realizeze venituri importante in intreaga lume, de la vanzarile muzicale, la publicitate si pana la … sistemul de pensii.
Moartea lui Jacko a adus casei de productie Sony, ce detine drepturile de difuzare pentru majoritatea pieselor artistului, peste 2,6 milioane de melodii vandute. Un record istoric, in conditiile in care niciun artist nu a vandut mai mult de un milion de copii ale cantecelor in format digital intr-o singura saptamana. Iar Jackson vindea, cu o saptamana inainte de deces, 48.000 de melodii saptamanal.
„Este aproape sigur ca moartea lui Michael Jackson va avea un impact pozitiv asupra vanzarilor Sony, ca urmare a comercializarii de editii memoriale”, a declarat Kazumasa Kubota, analist la Okasan Securities, in contextul in care Sony a anuntat punerea in vanzare, de pe 8 iulie, a unor pachete de CD-uri care includ „Thriller” si „Bad”, printre cele mai bine vandute albume din istorie.
In multitudinea de afaceri spectaculoase generate de moartea „regelui muzicii pop”, pot fi inscrise vanzarea unui bilet la concertul memorial de astazi pentru 100.000 de dolari, sau a unui pulover care a apartinut cantaretului pentru 36.000 de lire, ambele prin intermediul site-ului e-bay.
De remarcat este si succesul fulminant al unui fond de pensii din Olanda, ABP, care a inregistrat venituri de cateva milioane de euro in aceasta saptamana, de pe urma drepturilor de difuzare pentru doua cataloage muzicale (in care se regasesc si cantece ale lui Michael Jackson, cum ar fi „You are not alone”), cumparate anul trecut cu 140 milioane de euro.
[img=281][/img]
In piata de media, veniturile generate de „Decesul Secolului” au depasit sume de ordinul sutelor de milioane de euro, relateaza LA Times. „Valul” a trecut pe la Google, al carui trafic a crescut cu 50% dupa decesul lui Michael, pe la companiile de telefonie mobila precum AT&T Wireless, ce a raportat 65.000 de sms-uri pe secunda – cel mai mare varf de trafic SMS din istoria companiei, astfel ca moartea lui Michael pare sa fi fost extrem de profitabila, mai ales acum, in conditiile crizei economice. S-a ajuns pana acolo incat, in premiera, site-urile AOL, CBS, CNN, MSNBC si Yahoo au raportat simultan erori din cauza numarului mare de accesari, la fel ca si serviciul de microblogging Twitter sau enciclopedia online Wikipedia.
Si in Romania, televiziunile au raportat cresteri de audienta, iar presa scrisa, in special tabloidele, au raportat vanzari mai mari, in conditiile in care stirile legate de moartea „regelui pop” au fost cele mai urmarite.
Moartea lui Michael Jackson a fost, de altfel, cea mai importanta stire in 148 de tari din lume, potrivit unui studiu al Influence Communication, o agentie canadiana de monitorizare media.
Aneta Bogdan, managing partner Brandient, a explicat in presa fenomenul prin faptul ca Michael Jackson face parte din categoria cult-brands, acele branduri capabile sa creeze fenomene mai presus de categoria in care sunt.
„Brandul Michael Jackson nu s-a limitat la muzica, ci la un intreg curent de comportament”, a declarat Aneta Bogdan.
[img=280][/img]
Fenomenul Michael Jackson, un business „ever-green”
Expertii in industria muzicii spun ca decesul lui Michael nu va insemna finalul industriei create in jurul sau. Dimpotriva.
Cel mai de succes showman al tuturor timpurilor, conform Cartii Recordurilor, cu 13 premii Grammy la activ, 13 single-uri pe clasate locul intai in topuri si vanzari de peste 750 de milioane de albume in intreaga lume, Jackson ar putea depasi, in cativa ani granita miliardului de albume vandute, mai cu seama ca a lasat celor trei copii ai sai mostenire nu mai putin de 200 de piese nedifuzate, multe dintre ele cu mare potential de hituri, potrivit oficialilor Sony.
Minunile tehnicii ar putea face ca Jackson, chiar si dupa moarte, sa isi poata continua activitatea pe scena. Potrivit saptamanalului britanic News of the World, in 2010, Michael ar putea sa apara pe scena sub forma unei holograme alaturi de fratii sai, intr-un turneu omagial.
Moartea lui Michael nu ar reprezenta o pierdere nici pentru organizatorii celor 50 de concerte pe care statul urma sa le sustina de pe 8 iulie la Londra, acestia urmand sa isi recupereze banii si chiar sa faca profit din editarea si vanzarea inregistrarilor audio si video de la repetitiile starului.
Jackson a facut o ultima repetitie inaintea seriei de concerte de la Londra, cu 2 zile inainte de moartea sa
[dbvideo=271]
Pe de alta parte, cei trei copii ai mega-starului nu ar ramane nici ei pe drumuri, asa cum ii compatimea presa internationala care relata imediat dupa moartea artistului, ca Jackson ar fi lasat in urma o gaura financiara de 500 de milioane de dolari.
Potrivit presedintelui Platinum Rye, Ryan Schinman, cel mai mare achizitor de drepturi de autor din muzica, numai catalogul de titluri muzicale ce contine 250 de cantece Beatles si alte sute de mii de titluri, detinut in coproprietate cu Sony (50%) ar putea aduce venituri de 750 de milioane de dolari. In plus, vanzarea Neverland ar putea aduce venituri de cel putin 100 de milioane de dolari, mai multe companii aratandu-si deja disponibilitatea de a cumpara domeniul si a-l transforma intr-un parc memorial in stilul „Graceland-ului”lui Elvis Presley.
Beneficiarii din punct de vedere financiar de pe urma decesului lui Jackson nu au fost inca decisi. Odata incheiata ceremonia de astazi, ar putea incepe insa un adevarat razboi intre membri familiei Jackson, fostele sotii ale megastarului, creditori si alte persoane si companii interesate.
Judecatorii au decis ieri sa ii numeasca pe avocatul John Branca si producatorul John McClain drept executori ai testamentului pe care Jackson l-a lasat in 2002 si prin care isi incredinteaza averea, pe atunci evaluata la peste 500 de milioane de dolari, celor trei copii ai lui, mamei sale si fundatiilor caritabile pe care le patrona. Tatal mega-starului si mama primilor sai doi copii, Debbie Rowe, si-au anuntat deja public nemultumirea.
Potrivit presei care citeaza avocatii specializati din Los Angeles, procesul ar putea dura cativa ani, evaluarea proprietatilor de la celebrul Neverland si colectia sa de masini de lux, la obiectele personale, fiind o operatiune extrem de dificila, mai acum, in contextul crizei economice si prabusirii valorilor patrimoniale.