Peste 10.000 de dosare
asteapta, in prezent, solutionarea la Registrul Comertului. Sunt dosare ce vizeaza infiintari de firme, inchideri de puncte de lucru, suspendari de activitate, cesiuni de parti sociale, schimbari de sedii sociale etc. Activitati absolut normale si esentiale in activitatea firmelor.
Din pacate, insa, pentru a reusi sa treci de ”furcile caudine” ale Registrului, trebuie sa se inarmezi cu rabdare, calm si nervi cat se poate de tari. Si asta pentru ca majoritatea dosarelor intrate pe rol sunt amanate de la o sedinta la alta. De ce?
”Pentru ca, in conditiile in care au cateva sute de dosare de solutionat pe zi, judecatorii au numai cateva minute la dispozitie pentru fiecare cauza. Pana se citeste, pana se ia o decizie, daca se ia, pentru ca cele mai multe se amana…”, a spus Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
[quote=Bogdan Angheluta, directorul de marketing al firmei de consultanta Reinvent Consulting]Situatia de la Registrul Comertului, cauzata de incalcarea flagranta a legii de catre judecatori, pericliteaza atat climatul economic cat si pe cel social[/quote]
Ingropati in miile de dosare, judecatorii au decis sa nu mai judece mai mult de 150 de dosare pe zi. Si asta in conditiile in care sunt numai trei sedinte pe saptamana.
[img=463][/img]
”Sedintele judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti se desfasoara in fiecare saptamana, in zilele de luni, miercuri si joi, iar din punct de vedere al dosarelor aferente unei sedinte de judecata, un magistrat urmeaza sa analizeze un numar de 50 de dosare avand ca obiect constituire, iar un alt magistrat, un numar de 100 de dosare avand ca obiect inscrieri de mentiuni”, suna decizia luata pe 5 octombrie de Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti.
Efectele? Numarul dosarelor a tot crescut, iar judecatorii au ajuns in situatia de a da termene tocmai in septembrie 2010. Si asta in conditiile in care, in mod normal, ar trebui sa judece cererile in 5-8 zile.
”Legea prevede ca eliberarea documentelor privind inmatricularea societatilor comerciale sau inregistrarea de mentiuni la Registru sa se faca in 3-5 zile lucratoare”, declara Bogdan Angheluta, directorul de marketing al firmei de consultanta Reinvent Consulting.
[img=464][/img]
”Aceste amanari, pe langa faptul ca reprezinta o grava incalcare a legii, genereaza consecinte severe la nivelul a zeci de mii de comercianti care pot avea activitatea blocata, la nivelul angajatilor lor si a societatilor cu care acestia au relatii de afaceri, a companiilor de consultanta in domeniu, precum si la nivelul cetatenilor care in prezent doresc sa demareze o afacere, spune expertul, pentru DailyBusiness.ro.
Parvan: Sa aduca judecatori din provincie!
Potrivit expertilor, situatia de la Registrul Comertului este de natura sa amplifice si mai mult blocajul financiar din economie.
”Este o incalcare flagranta a legii, insa cine poate sa judece? Magistratii fac ce vor, la fel cum au facut si pe timpul grevei, cand au amanat mii de procese. Situatia de la Registrul Comertului reprezinta o noua dovada a faptului ca autoritatilor putin le pasa de mediul de afaceri”, spune Cristian Parvan, secretarul general AOAR.
Cum se poate rezolva problema? Judecatorii par sa nu vada nicio solutie. Cel putin asta reiese din corespondenta purtata de Reinvent Consulting cu reprezentantii magistratilor.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]CSM sa aduca judecatori din tara, pe casa si masa, ca sa rezolve problema. Este incredibil ca activitatea unei firme sa fie blocata din cauza acestui blocaj birocratic. Cine plateste pagubele?[/quote]
”Numarul de dosare raportat la fiecare sedinta de judecata nu se limiteaza la 100 (acestea fiind doar dosare nou inregistrate), deoarece la acestea se adauga dosarele amanate, dosarele repuse pe rol si cererile de preschimbare admise. Pentru a asigura un numar de judecator proportional cu numarul de dosare de la fiecare termen de judecata, ar trebui sa fie planificati zilnic un numar de cel putin 7-8 judecatori. Acest lucru este imposibil”, se precizeaza in scrisoarea transmisa de judecatorul Adina Cornea, presedintele Sectiei a VI-a Comerciala. Motivatia o puteti citi in detaliu in atach.
[gallery:25]
In timp ce judecatorii nu par sa gaseasca solutii, oamenii de afaceri le-au gasit deja.
”Solutii sunt, dar trebuie sa existe vointa pentru a fi puse in practica. Din totalul dosarelor aflate pe rolul tribunalului, o buna parte o reprezinta cele care vizeaza restituirile de proprietati. Am propus statului sa ofere titluri de stat pe 10 ani celor care revendica in instanta, pentru ca oricum retrocedarea in natura si plata cash a despagubirilor este imposibila”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
O alta mare parte din dosare ar trebui sa fie redirectionate catre curtile de arbitraj de pe langa camerele de comert, iar pentru dosarele clasice, cele ce vizeaza modificari si mentiuni, solutia ar fi detasarea la Bucuresti a unor judecatori din tara.
”As vrea sa vad o statistica cu dosarele aflate pe rolul tuturor instantelor comerciale din tara, a registrelor comertului. Sa vedem unde se munceste peste masura si unde se taie frunza la caini. Solutia ar fi sa detaseze temporar judecatori din tara pentru ca altfel blocajul va creste, iar efectele vor fi incalculabile”, a mai spus Parvan.
O solutie ar fi trecerea Registrului la Camerele de Comert
Problemele de la Registrul Comertului s-ar putea rezolva chiar mai repede daca presedintele Romaniei, indiferent cine va fi acesta, va promulga legea aprobata de Parlament ce vizeaza trecerea registrului in subordinea camerelor de comert, considera specialistii.
Hotararea este insa puternic contestata de Ministerul Justitiei, care a cerut presedintelui sa nu promulge legea.
”Un serviciu public poate fi concesionat doar prin licitatie publica si nu prin atribuire directa. Nu numai ca am cerut sa nu se promulge legea. Am sesizat si Curtea Constitutionala si ne-am adresat Avocatului Poporului”, a declarat Alina Bica, secretar de stat in Ministerul Justitiei.
Detalii despre proiectul aprobat de Camera Deputatilor puteti citi aici