- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Dezbinati, frustrati si fara tupeu: De ce nu reactioneaza oamenii de afaceri la deciziile Guvernului?

02 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Statul impune peste noapte taxe si impozite, iar mediul de business se conformeaza fara reactie. "Suntem prea dezbinati, avem mentalitati comuniste si ne e teama sa reactionam, pentru ca statul ne poate duce la faliment", spun oamenii de afaceri, chestionati de DailyBusiness.ro.
Dezbinati, frustrati si fara tupeu: De ce nu reactioneaza oamenii de afaceri la deciziile Guvernului?

Oamenii de afaceri au mai multe idei prin care s-ar putea protesta simultan la adresa masurilor guvernamentale.

Mugur Mihaescu, cunoscut opiniei publice mai mult ca ”Garcea”, insa un prosper investitor in comert si imobiliare (Magazinul Muzica, Saint Patrick etc.), a lansat miercuri pe blogul personal un apel la greva fiscala, ca reactie la decizia Guvernului de a modifica, practic peste noapte, TVA-ul de la 19 la 24%. In calitatea sa de vicepresedinte a nou infiintatei asociatii patronale a investitorilor din Centrul Istoric Bucuresti – ”Micul Paris”, Mihaescu a redactat o scrisoare in care isi expune argumentele.

”Pentru ei (guvernantii – n.r.) am fost oaia buna de muls, oaia cu care se puteau juca dupa cum li se nazarea, schimband peste noapte coduri fiscale, taxe, impozite, pentru ca acolo, la dansii in administratie, nu exista planuri de afaceri, ci doar spagi, interese si cine pe cine are pe postul nu-stiu-care”, scrie Mugur Mihaescu.

”Va propun declansarea acestei forme de protest nu prin neplata taxelor catre stat ci prin trecerea in inactivitate pe o perioada determinata a tuturor firmelor pe care le detinem”, afirma acesta. Intreaga scrisoare a omului de afaceri o puteti citi aici.

”Greva fiscala este o solutie, insa ar fi ultima care ar trebui pusa in aplicare”, spune Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor UGIR 1903.

”Vom incerca sa presam guvernul sa vina cu masuri alternative, sa scada povara pe piata muncii, ca sa putem suporta aceasta majorare de TVA. Daca nu o va face, se va ajunge si in situatia ca firmele, de exemplu, sa nu isi mai plateasca taxele timp de, sa zicem o luna de zile. Din pacate, consecintele ar fi extrem de grave si nu vrem asta”, spune Coraci, pentru DailyBusiness.ro.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu crede ca o asemenea solutie nu ar avea niciun efect. ”E o prostie. Nu mai poate statul ca facem noi greva. Ne va penaliza mai mult, va face controale peste controale. Nu aceasta este solutia”, spune Porumboiu.
[quote=Adrian Porumboiu, patron Racova Group]Mediul de afaceri este setat, in prezent, pe supravietuire[/quote]
La randul sau, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, crede ca sa faci greva fiscala inseamna, de fapt, sa iti sapi singur mormantul. ”In primul rand, greva fiscala este ilegala. Nu este prevazuta de lege. Apoi, tot tu vei plati oalele sparte”, spune Parvan.

”Bine, poti face greva la nivel individual, in sensul de a refuza sa iti mai platesti taxele si impozitele suspendand activitatea firmei. Insa atunci din ce traiesti? Ca doar nu ai facut o afacere pentru ca n-aveai ceva mai bun”, spune omul de afaceri.

Cert este ca nu este pentru prima data cand se vorbeste de greva fiscala. Insa de fiecare data, initiativa a ramas la nivel declarativ. De ce? Pentru ca, in Romania, legislatia este interpretabila, iar statul poate inabusi foarte usor orice erezie de ordin fiscal.
[quote=Expert in fiscalitate]Legislatia fiscala in Romania este atat de interpretabila incat poti fi sanctionat pentru orice nimic. E greu sa te pui cu statul[/quote]
”Cine are un business e obisnuit cu controalele autoritatilor. Vin zeci de inspectori, de la tot felul de institutii. La cat de interpretabila este legislatia romaneasca, daca cineva vrea sa te amendeze, va gasi cu siguranta nod in papura”, spune un reputat expert contabil, cu experienta in Guvernul Romaniei, in prezent antreprenor.

”In Germania, statul te controleaza o singura data pe an. La noi, nu exista sapatamana in care sa nu vina cineva sa iti spuna ca a aparut o noua ordoanta de urgenta, ca s-a modificat pe sest nu stiu ce lege, si ca nu o respecti, deci trebuie sa fii amendat”, mai spune expertul citat.

Cum pot fi atacate deciziile statului?

Oamenii de afaceri spun ca, dincolo de greva fiscala, o alta varianta ar fi actionarea in judecata a statului pentru nerespectarea Codului Fiscal.

”Guvernul ar trebui sa respecte acel termen de 6 luni intre anuntarea unei masuri si punerea sa in aplicare. Insa si aici sunt probleme. Chiar daca ii dam in judecata, sunt sanse infime de castig, pentru ca legea prevede ca nu este vorba de o obligativitate, ci de o practica de tipul ‘de regula'”, spune Cristian Parvan.

Potrivit art.4 din Codul fiscal, ”Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia. (..)(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege”.

”Codul Fiscal, ca de altfel intreaga legislatie romaneasca a fost facuta pe genunchi, de specialisti pregatiti in socialismul stiintific. Au luat cu copy-paste reguli din codurile din Occident si a iesit o varza`, spune expertul contabil citat de DailyBusiness.ro.

”Solutia nu sta in penalizarea cu orice pret a Guvernului”, spune omul de afaceri Adrian Porumboiu. ”Oamenii de afaceri trebuie sa inteleaga ca numai actionand unitar vor putea sa reprezinte o forta. Atata tip cat fiecare actioneaza de capul lui, Guvernul nu va vedea in mediul de afaceri un partener real de discutie, pe care sa-l respecte”, afirma patronul de la Racova Group.

De ce sunt atat de dezbinati oamenii de afaceri? ”E chestie, in primul rand, de mentalitate”, spune Cristian Parvan, secretarul general AOAR.

Dupa 50 de ani de comunism, toti credem ca ne putem descurca pe propriile picioare. Ceea ce este fals. Sa ne uitam in Franta, in Germania, in Spania, acolo unde guvernele nu isi permit sa ia decizii de ordin fiscal fara sa consulte mediul de afaceri. De ce la ei se poate si la noi nu? Pentru ca acolo business-ul a inteles ca reprezinta o forta si ca poate influenta deciziile statului. La noi, toti isi aduc aminte de asta doar cand se vad afectati de deciziile unor politicieni iresponsabili”, spune Parvan, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Suntem prea dezbinati, avem mentalitati comuniste si ne e teama sa reactionam, pentru ca statul ne poate duce la faliment[/quote]
Oamenii de afaceri cred ca, cel putin in momentul actual, business-ul romanesc va alege mai degraba sa se adapteze, decat sa protesteze. ”Unii vor trece la negru, altii vor inchide, vor fi firme care isi vor muta sediul in paradisuri fiscale”, spune Porumboiu.

”Cert este ca statul va vedea, estimam noi, in 3 luni, incasari mai mici din TVA decat incasa pana la 1 iulie. Nu cred ca a existat in lume o asemenea masura fiscala, sa cresti TVA-ul cu 5% peste noapte”, a declarat Cezar Coraci.

Cu un mediu de afaceri setat pe supravietuire, romanii nu vor avea de ales decat sa suporte din propriul buzunar TVA-ul perceput de stat. Iar efectele se anunta cel putin alarmante. Preturile au crescut deja, inflatia risca sa atinga 7-8%, iar leul se depreciaza, ceea ce ii face pe unii analisti sa creada ca abia acum va incepe adevarata criza economica.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...