- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dispare impozitul minim, apare forfetarul: Guvernul declanseaza prigoana coafezelor si chelnerilor

20 Jul, 12:00 • razvan.codorean
Guvernul va inlocui din toamna impozitul minim cu cel forfetar, pentru simplul motiv ca se asteapta sa incaseze mai multi bani din impozitarea restaurantelor, fast-food-urilor, frizeriilor si firmelor de pompe funebre. Expertii in fiscalitate se tem insa ca, si de aceasta data, calculele guvernantilor sunt gresite.
Dispare impozitul minim, apare forfetarul: Guvernul declanseaza prigoana coafezelor si chelnerilor

Cate saorme ati vandut in ultima luna? Dar cate inmormantari ati organizat? Cu astfel de intrebari vor veni inspectorii ANAF din toamna pentru a incasa noul impozit forfetar. Din care spera sa obtina mai multi bani.

Si asta pentru ca impozitul minim nu mai e de ajuns. Mentinerea lui ar fi o afacere paguboasa in conditiile in care numarul firmelor din Romania scade intr-un ritm alert.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele 6 luni, peste 165.000 de firme au fost dizolvate sau radiate, cu peste 50% mai multe decat in perioada similara a anului trecut. In 2009, introducerea impozitului minim a dus la ”curatarea” mediului de afaceri de peste 200.000 de IMM-uri.

Potrivit specialistilor, daca se va mentine ritmul actual pana la finele lui 2010, numarul firmelor inchise se va dubla. Iar daca acestea isi inchid portile, nici statul nu mai incaseaza impozitul minim.

”Declaratiile lui Boc legate de impozitul minim n-ar trebui sa bucure pe nimeni. Dimpotriva. Ne asteapta un nou impozit, forfetar, de care nu stie nimeni nimic concret”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

Un posibil raspuns vine chiar de la ANAF. Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedintele ANAF, afirma, recent, ca ”se intentioneaza ca in semestrul II sa transformam impozitul minim in impozit forfetar in zona unde este evaziune fiscala mare, precum saloane de frumusete, restaurante, unde nu se elibereaza bonuri, unde nu exista case de marcat”.

Finantele vizeaza 28 de domenii, de la transportul de calatori, la hoteluri si pensiuni, service-uri auto, spectacole artistice, spalatorii, saloane de coafura-frizerie, sali de fitness, firme de pompe funebre etc.

Dinamica incasarilor din impozitul minim poate fi privita ca un argument la decizia de modificare a impozitarii. Astfel, de la 1 mai 2009, de cand a intrat in vigoare si pana la jumatatea lunii iunie 2010, statul a incasat doar 1,1 miliarde de lei (aproximativ 262 de milioane de euro).

Daca in al doilea trimestru al anului trecut Fiscul raporta incasari de 287,3 milioane lei, in trimestrul IV incasarile au scazut la 89 de milioane de lei. In primul trimestru din 2010, din cele 504,2 milioane cat ar fi fost de incasat, statul nu a mai reusit sa adune decat 268,3 milioane lei.

Cum va arata noul impozit?

Daca in ceea ce priveste domeniile in care va fi aplicat, lucrurile par a fi destul de clare, in privinta valorii si criteriilor de calcul, apar numeroase semne de intrebare.

”Sunt foarte curios cum vor reusi sa impuna grile forfetare pentru aceste domenii. La cantaretii de manele, cum vor reusi sa ii impoziteze. Nu mai zic de salile de fitness, de frizerii etc. In acest moment este o greseala sa renunte la impozitul minim. Vor da si mai mult peste cap activitatea firmelor”, afirma consultantul fiscal Gabriel Biris, pentru DailyBusiness.ro.

Expertii asteapta cu interes sa vada solutiile Ministerului de Finante.

”Probabil vor stabili grile de calcul in functie de o medie calculata de ei la nivel de ramura”, estimeaza expertul Daniel Pandea, de la Global Consulting. ”Se vor lua statisticile legate de consum, vor aduna datele declarate de firme, cele rezultate din controale si vor face o medie. Pe baza acesteia, vor impune un impozit care va urca progresiv in functie de venituri”, crede expertul.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, spune ca ii este imposibil sa estimeze ce va face statul. ”Ar fi trebuit sa se consulte cu mediul de afaceri, sa le oferim solutii, idei, sa incercam sa venim cu propuneri. Din pacate, se actioneaza unilateral”, spune Nicolescu.

In opinia sa, impozitarea ar trebui facuta pe ramuri de activitate, proportional cu amploarea activitatii. ”De la sectoarele in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, ce declara un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului – industria chimica si petrochimica – pana la industria alcoolului, a tutunului si in domeniul jocurilor de noroc”, afirma acesta.

”Cand vom vedea criteriile, grilele, vom putea estima impactul. Pana atunci, nu putem spune decat ca anul 2010 va aduce maximul crizei in Romania”, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Autoritatile evita sa faca declaratii pe aceasta tema.

Dupa ce a anuntat vineri eliminarea impozitului minim ca pe un mare succes, un stimul pentru IMM-uri, premierul Boc a refuzat sa prezinte detalii. ”Veti afla la momentul oportun”, a spus seful Guvernului. Nici ministrul Economiei, Adriean Videanu, cel care l-a completat afirmand ca impozitul minim va fi eliminat „de la 1 octombrie sau 1 noiembrie”, nu a oferit alte detalii. Titularul de la Finante, Sebastian Vladescu, nu a putut fi contactat, fiind plecat din tara. Anterior insa, afirma ca se lucreaza la foc continuu la grila de impozitare forfetara.

”Va trebui gasit un parametru de impozitare si va mai trebui definita notiunea de vad comercial. Aici vom avea principala problema in opinia mea, nu daca impozitam suprafata, numarul de scaune, lungimea barului sau puterea boxelor dintr-un bar. La pompe funebre se poate discuta despre numarul de operatiuni”, afirma Vladescu, intr-o conferinta de presa.

Dincolo de metoda, de grila de calcul, va reusi statul sa incaseze mai multi bani din forfetar decat din impozitul minim?.

Specialistii sunt destul de sceptici. ”Nu vad cum vor reusi asta, mai cu seama ca in domeniile despre care se vorbeste, avem si cresterea TVA-ului. Un nou impozit va insemna, in fapt, o invitatie catre multi investitori in economia subterana”, spune consultantul Gabriel Biris.

”Impozitul forfetar va aduce, in prima faza, mai multi bani decat se incasa in mod normal de la firmele vizate, pentru ca ii vor prinde nepregatiti (pe oamenii de afaceri – n.r.). Guvernantii vor lansa impozitul ca majorarea TVA, peste noapte”, spune Daniel Pandea, de la Global Consulting.

”Pe termen mediu, multi vor cauta solutii sa il evite, indiferent de cum va evolua criza economica. Fie vor risca sa lucreze la negru, fie vor alege sa inchida business-ul si sa se apuce de alte activitati, aflate in afara sferei de aplicabilitate, daca impozitarea va fi foarte mare”, a spus expertul.

Potrivit consultantului fiscal Gabriel Biris, in loc sa tot schimbe impozitele, statul ar fi putut gasi solutii mai simple si mai eficiente pentru a creste gradul de colectare.

”Una dintre ele e de-a dreptul banala. De ce nu introduce Guvernul in Codul Fiscal obligativitatea ca firmele sa emita bonul fiscal inainte de plata prestatiei? Acum, ne obliga pe noi sa il cerem. De ce nu obliga firma sa il emita si sa ii sanctioneze dur pe cei care nu o fac? Mediatizate puternic, astfel de sanctiuni ar aduce mai multe castiguri decat forfetarul sau orice alte asemenea biruri”, a spus expertul.

Impozitul minim se plateste, in prezent, de toate firmele din Romania. In functie de venituri, acestea achita intre 2.200 de lei (aproximativ 500 de euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro), pentru venituri de peste 129 de milioane de lei. Firmele care au profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...