- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Febra jocurilor de noroc: 500.000 de romani, in goana dupa bani pe Internet

26 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Romania a devenit un adevarat "taram al fagaduintei" pentru gigantii gambling-ului mondial, care aici castiga anual peste jumatate de miliard de euro. Pana in 2013-2014, afacerea ar urma sa depaseasca miliardul.
Febra jocurilor de noroc: 500.000 de romani, in goana dupa bani pe Internet

Afacerile cu jocuri de noroc online au crescut spectaculos in ultimii ani, odata cu dezvoltarea retelelor de internet. Potrivit datelor Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR), 480.000 de romani s-au inregistrat, anul trecut, pe site-urile de gambling disponibile in Romania.

„Din datele estimative, putem vorbi de o piata de 500 milioane de euro in prezent, care creste cu procente importante de la an la an. In 2-3 ani, isi va dubla valoarea”, afirma Sorin Constantinescu, presedintele AOCR.

Un simplu calcul arata ca, in medie, suma jucata de un roman a fost de circa 80 de euro/lunar. „Asta nu inseamna ca toti au jucat la acest nivel. Clientii principali sunt patronii, angajatii cu salarii mari, din multinationale, care joaca sume de mii de euro”, afirma expertul.

Potrivit datelor AOCR, piata gamblingului online romanesc a crescut, anul trecut, cu 20%, iar in acest an ar putea inregistra un avans chiar mai puternic, pe masura publicitatii agresive facute in media.

„Sunt tot mai multi jucatori atrasi de perspectiva unor castiguri peste noapte. Multi sunt atrasi de succesul unor jucatori precum Daniel Negreanu, care a castigat 11 milioane de euro din poker. Este jucatorul cu cele mai mari castiguri din istorie”, a spus Sorin Constantinescu.

„Febra” gamblingului online a prins atat de mult la romani incat site-urile de profil au ajuns sa organizeze jocuri speciale adaptate fusului orar romanesc. „Multi dintre clienti joaca de la birou, astfel ca au aparut turnee de poker online special dedicate pietei est-europene”, a spus presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania.
Ce jocuri prefera romanii? Potrivit datelor AOCR, 40% dintre jucatori prefera pokerul, 20% pariurile online, iar restul celelalte jocuri de noroc.

Interesant este ca, fata de ceilalti europeni, stam inca destul de prost. In Franta, vanzarile site-urilor de profil se ridica la 2,7 miliarde de euro, in Marea Britanie de 3 miliarde, iar in Italia de 4,5 miliarde euro.

„Vorbim de tari in care gamblingul online este reglementat. La noi, inca nu avem o asemenea reglementare, astfel ca datele sunt estimative”, a precizat Constantinescu.

Cele mai multe multe dintre site-urile de gambling disponibile in Romania inregistrate in paradisuri fiscale astfel ca nu raporteaza rezultate financiare.

„Valoarea pietei ar putea fi chiar mai mare. Sunt sute de mii de jucatori online care platesc sume de ordinul milioanelor de dolari lunar pe jocurile online de poker, black-jack, ruleta etc. Este aproape imposibil sa aduni toate tranzactiile facute pe acest segment”, afirma Constantinescu.
[img=1414][/img]

Cat de profitabile sunt afacerile de acest gen poate fi insa usor observat din volumul mare de publicitate pe care aceste firme o fac in Romania.

„Au invadat televiziunile romanesti cu publicitatea lor agresiva, de sute de mii de euro. Se folosesc de glorii sportive, de personalitati, pentru a promova falsa impresie ca poti deveni bogat peste noapte”, afirma Dan Matei Agathon, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Cine ii protejeaza pe romani?

Dupa ce FBI a anuntat, zilele trecute, ca a inchis trei dintre cele mai mari site-uri de poker on-line din lume, PokerStars, Full Tilt Poker si Absolute Poker, proprietarii acestora fiind acuzati de frauda bancara si spalare de bani, au inceput sa apara si primele semne de intrebare in Romania.

Dan Matei Agathon, vicepresedintele ACPR, a lansat un comunicat de presa in care a cerut statului, in numele oamenilor de afaceri pe care ii reprezinta, sa intervina pentru a-i proteja pe romani de pericolul escrocilor internationali si a pune capat evaziunii fiscale din domeniu.
[img=1413][/img]

„Ancheta FBI ar trebui sa reprezinta un semnal de alarma pentru autoritati. La noi, firmele care dezvolta asemenea jocuri au ajuns sa invadeze televiziunile si atraga milioane de creduli”, a declarat Agathon.

„Dincolo de pierderile personale, ale celor care cred in iluzia castigurilor online, si statul pierde zeci de milioane de euro, pentru ca aceste firme nu platesc niciun fel de impozit in Romania, desi desfasoara afaceri infloritoare aici”, a adaugat acesta.

Sorin Constantinescu, presedintele AOCR, spune ca exista o lege care reglementeaza aceste jocuri online, care insa nu a fost pusa in practica.

„In decembrie a fost publicata, in Monitorul Oficial, Legea nr. 246/2010 ce reglementeaza organizarea si exploatarea jocurilor de noroc”, a afirmat Constantinescu.

„Din pacate, normele de aplicare nu au fost date nici pana acum. In cea mai optimista estimare, ar urma sa apara in doua saptamani. Motivul? Este dificil sa reglementezi desfasurarea unei asemenea afaceri pe internet”, a mentionat reprezentantul asociatiei.

Constantinescu da exemplu situatia din SUA, unde, desi gamblingul online a fost interzis din 2006, jocurile nu au putut fi oprite. „Chiar si americanii au fost pacaliti de aceste site-uri. Aceste firme au dezvoltat niste afaceri conexe, magazine virtuale, iar transferul de bani se facea prin intermediul acestora. FBI a aflat de afacere in urma unei delatiuni”, a precizat expertul.

„Vestea buna este ca, odata cu aplicarea legii, cel putin firmele care promoveaza la televiziuni astfel de servicii vor intra in legalitate”, a adaugat Constantinescu.

Dan Matei Agathon crede ca problema gamblingului online poate fi rezolvata prin obligarea firmelor care dezvolta astfel de servicii sa infiinteze puncte de lucru in Romania. „Sa isi deschida sediu social, sa raporteze date financiare si astfel sa plateasca impozit ca orice afacere din Romania. Acum statul pierde anual 50 de milioane de dolari din evaziunea fiscala facuta in acest sector”, a afirmat Agathon.

„Daca nu intra in legalitate, exista solutia blocarii site-urilor, a IP-urilor, pentru a nu putea fi accesate din Romania”, a precizat acesta.

In privinta jucatorilor, reprezentantul ACPR propune instituirea unei declaratii speciale, de venit, pe care acestia sa o interistreze la finele anului. „Declari cat ai castigat si platesti impozit. La fel ca la manelisti, ca sa va dau un exemplu”, a mai spus omul de afaceri.

Presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania sustine demersul patronatelor. „Asa cum noi, cazinourile, platim impozite statului, trebuie ca toata lumea sa le plateasca. In plus, odata intrate in legalitate, aceste firme vor putea fi trase la raspundere in cazul unor nereguli. Altfel, jucatorul roman va fi neprotejat, ca pana acum”, a spus Constantinescu.

„Online-ul poate fi controlat mai usor, pentru ca platile se fac online. Astfel, toate tranzactiile pot fi luate in calcul la impozitare”, a precizat expertul.

Potrivit datelor AOCR, statul a incasat, anul trecut, din piata de gambling romaneasca echilvantul a 250 de milioane de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!