- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

George Copos: Sunt un manager exagerat

06 Jul, 12:55 • Redactia DailyBusiness
Seful grupului Ana Holding a acordat reporterilor DailyBusiness.ro 5 minute, care s-au transformat in 30, pentru o discutie plina de pasiune despre starea economiei, masurile anti-criza, evolutia business-urilor proprii si stilul sau de management.
George Copos: Sunt un manager exagerat

Jucator pe Bursa, unde spune ca a pierdut bani, George Copos are pe birou un laptop „deschis intotdeauna pe site-ul BVB” si inca unul pentru operatiuni curente. Spune ca are in total 4 laptop-uri.

Pe birou tine cateva fotografii cu familia si una alaturi de Papa Ioan Paul al doilea.

DailyBusiness.ro: Ce parere aveti de masurile anti-criza ale guvernului?
George Copos: Programul Prima Casa este o initiativa excelenta, in timp ce impozitul forfetar nu este o masura foarte buna. In opinia mea, sunt doua ramuri ale economiei care pot sa scoata Romania din recesiune: agricultura si turismul. Ceilalti mari jucatori, Germania, SUA, China, India, nu ne vor lasa sa facem avioane supersonice, ne vor lasa sa facem agricultura, unde avem o bogatie fantastica – solul, cernoziom, si turismul, unde avem munte, mare si Delta Dunarii.

DB: Cat de grava credeti ca va fi aceasta recesiune?
GC: Va fi o recesiune mare si se va intinde pe o perioada de minim 3-4 ani. Niciodata nu ne vom mai intalni cu oportunitatile si situatia economica de dinainte de 2008.
[quote]Pamantul este aur. Tatal meu il lua in mana si-mi spunea: Uite George ce pamant gras[/quote]
DB: Ce masuri credeti ca ar trebui sa fie luate pentru dezvoltarea acestor doua domenii „salvatoare”?
GC: Noi am facut o mare greseala dupa 1990 si anume desfiintarea CAP-urilor. CAP-urile ar fi putut fi transformate in asociatii de productie pentru ca se pastrau terenurile concentrate. Pentru a-i determina pe cei care acum sunt proprietarii acestor terenuri sa le comaseze din nou ar trebui majorat impozitul pe terenurile agricole de cel putin 10 ori si in plus ar trebui sa fie pusa si o taxa dubla de impozitare pentru cei care nu-si cultiva terenurile.

DB: Vorbiti destul de patimas despre agricultura. Va tenteaza sa investiti in acest domeniu?
GC: Eu spun acum ce cred ca ar trebui sa se faca, pentru ca pamantul este aur. Eu vin de la tara. Tatal meu lua pamantul in mana si-mi spunea: „Uite George ce pamant gras”. Ma gandesc in felul urmator: Ce ma poate scoate pe mine din criza? Agricultura. Ce pot face? As majora impozitul pe terenuri agricole si i-as determina pe cei care nu cultiva sa se comaseze sau sa le vanda.
[img=276][/img]
In plus as merge pe un program Rabla pentru masini agricole, astfel incat omul sa poate sa imbunatateasca uneltele, iar apoi as veni cu irigatiile. Statul ar trebui sa irige gratuit terenurile.

As veni cu 4-5 astfel de masuri pentru a dezvolta agricultura, pentru ca nu ar trebui sa import din alte state in conditiile in care noi avem pamant si forta de munca, peste 40% din populatia tarii traind la sate, din contra am putea sa exportam, nu trebuie sa uitam ca am fost „Granarul Europei”.

DB: Si pe turism?
GC: Daca ne comparam cu Bulgaria, vedem ca ei au statiuni pe litoral cu o infrastructura foarte buna, statiuni montane cu zapada artificiala si asa mai departe, in timp ce in Romania nu exista nici o statiune montana la nivel european pentru ca nu avem infrastructura, zapada artificiala si locuri de petrecere a timpului liber. Avem nevoie de investitii in infrastructura turistica, faleze, marine si de investitii in statiunile balneo-climaterice, care acum sunt in paragina.

Poate ca nu poti sa termini autostrazile, dar poti face aeroporturi, poti dezvolta infrastructura de cale ferata. Un aeroport nu te costa mai mult de 20 mil. euro.
[quote]A fost cea mai mare greseala din viata mea ca am intrat in politica. Am pierdut timp, bani, imagine si continuitate[/quote]
DB: Ce parere aveti despre legea Tichetelor de Vacanta?
GC: Este o initiativa extrem de buna. In urmatorii ani, nu in 2009, poate nici in 2010, dar din 2011, datorita legii tichetelor de vacanta, Elena Udrea va putea fi considerata cel mai bun ministru pe care l-a avut Turismul.

DB: Pe langa investitii in infrastructura turistica, de care se vorbeste mult si de mult timp, ce mai lipseste pentru a vedea o dezvoltare a acestei ramuri a economiei?
GC: Trebuie sa scoatem turismul din zona necontabilizata. Pana la 40-50% din turismul din Romania este necontabilizat.

DB: Doriti sa ajungeti la putere?
GC: Nu, pentru ca am fost la putere si am gresit. As reduce cu 40% numarul functionarilor statului . Oamenii ar trebui platiti bine, dar redus numarul lor ar trebui redus cu 40%. A fost cea mai mare greseala a mea ca am intrat in Guvern, pentru ca noi in mediul privat avem cu totul alta filozofie.

DB: De ce? Ce ati pierdut?
GC: Am pierdut foarte mult, pe toate planurile – imagine, timp, bani, continuitate.
[quote]Succesul egal invidie, insuccesul egal singuratate[/quote]
DB:Pe blogul dvs. aveti ca motto „Un om de succes este cel care poate construi o fundatie solida din caramizile pe care altii le-au aruncat in el”.
GC: Asta mi se intampla mie. Succesul este egal invidie. Insuccesul, egal singuratate. Spre exemplu, mi-am luat niste vele noi si mi-am facut o barca de competitie extraordinara si inclusiv acolo toti erau invidiosi pe mine. Normal ca i-am batut, dar a doua zi mi s-a rupt tangonul (catarg cu funii si scara, folosit pe timp de furtuna pentru coborarea si urcarea oamenilor in si din barca – n.r.).

Nu-mi place sa semnez lunea dispozitii de plata

DB: Este adevarat ca nu face plati lunea? Cum gestionati situatiile care pot genera din aceasta superstitie?
Gc: Intr-adevar nu-mi place sa semnez lunea dispozitii de plata. E o chestiune de principiu si nu am intampinat dificultati din cauza asta pana acum.

DB:Ce fel de manager sunteti?
GC: Sunt exagerat. Ca zodie sunt berbec, vreau ca lucrurile sa fie facute bine in cel mai mic detaliu, asa cum le-as face eu.

DB: Va verificati des angajatii?
GC: Nu.

DB: Ati lucra pentru George Copos?
GC: Cu siguranta.

[quote]As privatiza companiile de stat cu datorii. Le-as vinde pe 1 leu[/quote]
DB: Ati intrat in afaceri cu 20.000 de dolari, acum aveti o avere de ordinul sutelor de milioane de euro. Care este – intr-o singura fraza – cel mai important sfat pe care l-ati putea da acum unui tanar astfel incat sa reuseasca in business un parcurs asemanator?
GC: Precautie si masura in tot ce face.

DB: A fost dificil acest inceput?
GC: A fost foarte greu, insa acum ar fi imposibil.

DB: De ce?
GC: Ganditi-va ca atunci, in 1990 piata era goala, nu erau produse de calitate pe piata industriei alimentare, noi am devenit in 4-5 luni de activitate una dintre cele mai bune cofetarii din tara. Dupa aceea am mers in electronice, si piata era la fel de goala.

Cum m-a influentat criza? Nu mai am concediu
[img=277][/img]
DB: Este o perioada economica dificila. Cum a fost influentate business-urile dumneavoastra?
GC: Cu totii trebuie sa recunoastem ca trecem printr-o mare recesiune, poate chiar mai mare decat cea din 1929-1933 si ca toate afacerile sufera foarte mult. Si noi am fost obligati sa disponibilizam angajati.

In schimb ma bucur ca aceasta criza a schimbat mentalitatea oamenilor, care nu era una sanatoasa in ceea ce priveste eficienta si performanta. Spre exemplu, in Romania, in anii trecuti, au crescut foarte mult salariile, de 3-5 ori, ajungandu-se si pana la 10.000 de euro, a crescut foarte mult consumul, insa nivelul productivitatii a stagnat.
[quote]Toate firmele din holding sufera in aceasta perioada o scadere de 20-30%[/quote]
DB: Aveti 2.800 de angajati. Cati ati disponibilizat?
GC:Categoric am disponibilizat, insa asta nu este foarte grav, pentru ca nu au fost disponibilizari in masa. Poate ca au fost 5 oameni de la Crown Plaza, 7 oameni de la Hilton, 7 de la Poiana Brasov, 7 de la Eforie.

DB:Cum v-a influentat criza activitatea de zi cu zi?
GC: Cum m-a influentat criza? Eu nu mai am concediu. Daca la final de saptamana plec intr-o vacanta, poate la Eforie, trebuie sa am si o misiune foarte clara in ceea ce priveste si business-ul.

DB: Ce scaderi au inregistrat firmele din holdingul Ana anul acesta?
GC: Toate business-urile din holding au inregistrat scaderi de 20-30%.

DB: Care este afacerea cea mai ferita de criza din portofoliul dumneavoastra?
GC: Nu trebuie sa ne „ascundem dupa cires”, toate afacerile sunt afectate. Scaderile sunt de 20-30% fara exceptie.

DB: Care este cea mai dura masura anti-criza pe care ati adoptat-o pana in prezent?
GC: Ne-am schimbat cu totii mentalitatea in sensul in care ne concentram pe eficienta. Suntem constienti ca perioada de crestere spectaculoasa ca 1990-2008 – nu o sa mai vina niciodata si trebuie sa fim mai eficienti, mai productivi. Drept dovada eu stau la birou de dimineata pana noaptea ca sa fiu mai eficient , mai productiv si mai creativ.

DB: Si propriu-zis ce masuri anti-criza ati adoptat?
GC:Am redus cheltuielile si am incercat sa facem o promovare mai buna a tuturor business-urilor pe care le avem. In ceea ce priveste industria hoteliera, am redus tarifele cu 10-15% la toate unitatile. Suntem eficienti in ceea ce priveste cheltuielile cu energia electrica, cu utilitatile, cu forta de munca si suntem mai atenti si cu investitiile pe care le derulam.
[img=275][/img]
DB:Ce investitii mai aveti in plan?
GC: Vom reface toata partea de parter de la Hilton, va fi finalizata in februarie 2010. Investitia nu este foarte mare, circa 1 mil. euro. Va fi in trei faze. Prima faza va fi partea de intrare, care va incepe in noiembrie si va fi finalizata in februarie. Apoi a doua faza este o sala mare de conferinte de 700 de locuri, atunci cand vom vedea ca si economia se misca. Faza a treia este un spatiu comercial. La fel vom proceda si cu Crowne Plaza, unde am inceput investitii in valoare de 1,5 mil. euro in modernizare.
[quote] Prin 2011, Elena Udrea va putea fi considerata cel mai bun ministru pe care l-a avut turismul datorita acestor tichete de vacanta[/quote]
DB: Merita Hilton sa intre in acest „scandal” privind declasificarea?
GC: Nu vreau sa comentez ce a facut Directia de Control, dar cred ca a fost o eroare din partea lor, eroare care va fi reparata. In acelasi timp suntem in negocieri cu Primaria Capitalei, care este obligata prin lege sa ne asigure acel spatiu de parcare, contra cost, evident.

Bilantul la Rapid pe 2008 va fi foarte prost

DB: Aveti biroul in culorile Rapidului, peretii visinii si tavanul alb.
GC: Trebuie sa recunosc ca Rapidul inseamna mult pentru mine. Chiar vorbeam cu fiica mea si imi spunea ca atunci cand aude imnul Rapidului, incepe sa planga. Starea noastra de emotie este puternica.

DB: Alan Sugar, unul din cei mai bogati britanici a achizitionat cu ceva timp in urma un club de fotbal si a spus ca este o investitie proasta. Ce parere aveti?
GC: Intr-adevar, foarte proasta. Categoric il aprob. Eu intr-un fel mi-am facut datoria fata de Rapid, 16 ani am tinut aceasta echipa, am castigat 10 trofee, primul titlu dupa 32 de ani, o cupa dupa 25 de ani. Anul trecut am spus ca vand si voi gasi o solutie sa vand, insa nu e usor. Acum trebuie sa reparam greselile unor oameni care au distrus clubul in 2008. S-au cheltuit peste 10 milioane de euro pentru niste contracte dezastroase.

DB: Ce fel de contracte?
GC: Au fost facute niste contracte de joc, de investitii si niste transferuri ale unor jucatori care nu aveau valoare de Rapid, care au fost dezastruoase pentru club.

DB: Ati spus ca vreti sa vindeti clubul pe 1 leu, plus datoriile (15 mil. euro – n.r.). Mentineti pretul?
GC: Pretul de vanzare va fi de 1 leu si nu glumesc in aceasta privinta. Saptamana viitoare (saptamana aceasta – n.r.) vom face niste oferte concrete pentru vanzarea Rapidului. Vom prezenta si bilantul pe 2008, care este unul foarte prost, asta e, nu avem ce face.

Pe scurt: Cele 10 masuri anti-criza ale lui George Copos

1. „Sunt doua ramuri ale economiei care trebuie sustinute pentru ca pot sa scoata Romania din recesiune, agricultura si turismul.

2. „Ar trebui un program Rabla pentru masini agricole, astfel incat omul sa poate sa imbunatateasca uneltele, iar apoi as veni cu irigatiile. Statul ar trebui sa irige gratuit terenurile”

3. „Avem nevoie de investitii in infrastructura turistica, faleze, marine si de investitii in statiunile balneo-climaterice, care acum sunt in paragina

4. „Statul ar putea sa cumpere locuinte de la companiile dezvoltatoare, care nu vand nimic, si le-ar putea inchiria tinerilor, cu o suma modesta”.

5. „Vom avea foarte multi someri, peste 10% in octombrie-noiembrie. La alimentele de baza, ca sa nu creasca infractionalitatea, as reduce TVA-ul, la 9%„.

6. „Companiile de stat cu datorii le-as privatiza. As vinde pe 1 leu, cum vreau eu sa fac cu Rapidul”.

7. „O alta masura importanta ar fi esalonarea datoriilor”.

8. „Taxa unica de 16% este in regula, este competitiva, atractiva pentru investitorii straini. Partea de taxa unica as incerca sa o mentin, iar partea de parafiscalitate, tot felul de alte taxe, le-as reduce”.

9. „Ar trebui se se mentina contributiile sociale la acelasi nivel, pentru ca angajatorii sa poata in continuare sa-si plateasca bine angajatii performanti”.

10. „Banca Nationala a luat o decizie inteleapta, a facut primul pas, a scazut dobanda de referinta de la 9,5%, la 9%. Probabil, daca inflatia va fi putin stapanita, dobanda de referinta ar trebui sa ajunga la 7% pana la finalul anului„.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Criză de personal în spitalele din România. Pacienții lăsați de izbeliste într-o situație disperată!
Criză de personal în spitalele din România. Pacienții lăsați de izbeliste într-o situație disperată!
Zona din România care ar putea suferi un mare cutremur! Ce trebuie să știi
Zona din România care ar putea suferi un mare cutremur! Ce trebuie să știi
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt prezenți la altă dezbatere prezidențială
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt prezenți la altă dezbatere prezidențială
Cât costă fasolea, sarmalele sau vinul fiert la Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețurile au explodat în ultimul an
Cât costă fasolea, sarmalele sau vinul fiert la Târgul de Crăciun de la Craiova. Prețurile au explodat ...
PPC, gigantul care a preluat Enel, raportează un profit uriaș de 305 milioane de euro
PPC, gigantul care a preluat Enel, raportează un profit uriaș de 305 milioane de euro
România în prag de colaps financiar în 2025. Avertismentul teribil al unui economist de renume
România în prag de colaps financiar în 2025. Avertismentul teribil al unui economist de renume
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi
Ludovic Orban se retrage din cursa electorală! Anunță că o susține pe Elena Lasconi
Confruntarea președinților la prezidențiale. Decizii esențiale privind cursa spre Cotroceni
Confruntarea președinților la prezidențiale. Decizii esențiale privind cursa spre Cotroceni
Leonardo Badea (BNR) anunță cum RoPay pune România în centrul Europei!
Leonardo Badea (BNR) anunță cum RoPay pune România în centrul Europei!
Cât primești la Loto 6/49 cu doar trei numere câștigătoare. Îți recuperezi investiția de câteva ori
Cât primești la Loto 6/49 cu doar trei numere câștigătoare. Îți recuperezi investiția de câteva ori
Devine obligatoriu în România, de la 1 ianuarie 2025. Anunțul momentului de la ANAF, cine sunt vizați
Devine obligatoriu în România, de la 1 ianuarie 2025. Anunțul momentului de la ANAF, cine sunt vizați
România, un pas mai aproape de Schengen! Întâlnire la Viena pentru aderarea la spațiul european
România, un pas mai aproape de Schengen! Întâlnire la Viena pentru aderarea la spațiul european
Cât este ajutorul de înmormântare după noua lege a pensiilor. Care sunt condiţiile de acordare
Cât este ajutorul de înmormântare după noua lege a pensiilor. Care sunt condiţiile de acordare
Bonusul de Crăciun pentru angajați. Care sunt condițiile impuse
Bonusul de Crăciun pentru angajați. Care sunt condițiile impuse
Un întreg sat din regiunea Toscana a fost scos la licitație. Cătunul italienesc costă cât un apartament în nordul Bucureștiului
Un întreg sat din regiunea Toscana a fost scos la licitație. Cătunul italienesc costă cât un apartament ...
Poșta Română își închide toate oficiile! Decizia radicală a șocat românii
Poșta Română își închide toate oficiile! Decizia radicală a șocat românii