Acestea au adaugat ca statul trebuie sa accepte ca decizia apartine investitorului strain, in functie de interesele economice ale acestuia, si nici nu poate activa clauze speciale din contractul de vanzare.
„Au fost initiate discutii pentru a determina OMV Petrom sa reporneasca activitatea rafinariei Arpechim Pitesti, insa decizia finala apartine investitorului, care se bazeaza pe propriile interese economice. La un moment dat, a aparut si ideea activarii clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pietei romanesti de petrol, dar s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi folosita, deoarece are efecte doar in cazul unei penurii de durata de petrol, au declarat surse oficiale, pentru Mediafax.
Potrivit acestora, autoritatile cauta in continuare solutii prin care sa convinga investitorul sa reporneasca rafinaria de la Pitesti.
Clauza privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania, inclusa in contractul de privatizare a Petrom, prevede ca pe perioada in care statul continua sa detina mai mult de 10% din actiunile companiei, investitorul este obligat, in cazul unei crize, sa se consulte cu autoritatile cu privire la „actiunile rezonabile” care trebuie luate pentru asigurarea in continuare a unei aprovizionari adecvate a pietei din Romania.
Grupul austriac OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea detine 20,11% din actiuni, Banca Europeana pentru
Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
Premierul Emil Boc a declarat, duminica, la Pro TV, ca pachetul de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) pe care statul il va scoate la vanzare pe bursa nu va fi vandut la un pret mai mic decat cel platit in 2004 de investitorul strain, in mandatul Guvernului Nastase, pentru intregul pachet majoritar de actiuni, de 600 milioane euro.
Seful Guvernului a precizat ca nu va accepta o vanzare „smechereasca” a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directa in loc de vanzarea la bursa.
„Din vanzarea a 9,4% din actiuni vom obtine mai mult decat suma primita de Nastase pentru intreg Petrom-ul. Nu vom vinde sub acest pret, de 600 milioane euro”, a spus Boc.
Premierul a precizat ca banii astfel obtinuti vor fi varsati la bugetul de stat.