Limitele cantitative vor fi introduse atat la tigari, cat si la bauturi spirtoase, vinuri si bere, conform proiectului de ordonanta de urgenta privind reducerea evaziunii fiscale.
Astfel, cantitatile maxime vandute unei singure persoane prin magazinele in regim duty-free vor fi limitate la 2 pachete tigarete/calator/zi, 100 bucati tigari (cu o greutate maxima de 3 grame/bucata), 20 bucati tigari de foi si 250 grame tutun de fumat, potrivit Mediafax.
In privinta bauturilor alcoolice, cantitatile maxime care pot fi vandute vor fi limitate la 1 litru bauturi spirtoase, 20 litri vinuri si bauturi fermentate, 25 litri bere si 2 litri produse intermediare.
Legislatia in vigoare stabileste ca marfurile duty-free sunt comercializate in „cantitati uzuale” comertului cu amanuntul, destinate consumului individual sau familial”, fara sa fie clar limitate.
Comparativ, in Ungaria este permisa achizitionarea tigarilor in regim duty-free in limita maxima de 40 bucati/persoana, in timp ce in Austria limitele pentru produse duty-free sunt fixate la 100 tigarete, 200 tigari, 50 tigari foi, 2 litri bauturi alcoolice, 2 litri vin nespumos.
Conform documentului, preturile vor fi exprimate in euro, iar marfurile vor fi comercializate numai pe baza de facturi sau bonuri, care vor include si identitatea cumparatorului si numarul cursei in cazul transportului aerian.
Aparatele de marcat electronice fiscale din dotarea magazinelor duty-free si duty-free diplomatice vor fi conectate on line la un server din cadrul biroului sau punctului vamal in a rarui raza de competenta se afla magazinul, dar cheltuielile aferente realizarii acestui sistem de monitorizare vor fi suportate de fiecare operator economic autorizat.
Comercializarea bauturilor distilate, rachiurilor, lichiorurilor si a altor bauturi spirtoase, precum si a produselor din tutun va fi posibila numai dupa marcarea specifica, respectiv aplicarea unui timbru cu inscriptia „Export”.
Proiectul majoreaza semnificativ taxa de autorizare a magazinelor duty free, stabilind ca pentru fiecare an de functionare a magazinelor duty-free se datoreaza o taxa anuala de 100.000 euro pentru fiecare magazin. Aceeasi taxa se datoreaza si in cazul comercializarii marfurilor in valuta, in regim duty-free, prin magazinele diplomatice sau la bordul aeronavelor care efectueaza curse directe avand ca destinatie un stat tert.
Taxa pentru fiecare an de functionare a magazinelor prin care se comercializeaza marfuri in regim duty-free prin magazinele duty-free, prin magazine duty-free diplomatice si, respectiv, de comercializare in regim duty-free a marfurilor la bordul aeronavelor va trebui achitata pentru urmatorii ani pana cel mai tarziu cu 10 zile calendaristice inainte de expirarea anului de functionare precedent.
In prezent, taxa anuala pentru eliberarea autorizatiei de functionare a magazinelor duty-free si de comercializare a marfurilor in regim duty-free la bordul aeronavelor este in valoare de 10.000 euro.
Proiectul mai stabileste ca operatorii economici vor introduce marfuri in vederea comercializarii in magazinele duty-free/duty-free diplomatic numai dupa plata accizei, taxei pe valoarea adaugata si taxelor vamale, dupa caz.
Conform OU 104/2002, marfurile provenite din import care se vand in valuta, in regim duty-free, prin magazinele autorizate situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale si in aeroporturi internationale sunt scutite de la plata taxelor vamale. Acelasi regim este aplicat marfurilor vandute la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, precum si marfurilor distribuite in mod gratuit pasagerilor si membrilor echipajului acestor aeronave.
Deoarece sunt plasate in regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiaza de scutirea speciala de TVA si accize.
La 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare si-au incetat activitatea, continuand sa functioneze cele aflate la granita cu statele noncomunitare.
In prezent functioneaza un numar de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate in 12 puncte de frontiera. Din analiza efectuata de Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor a rezultat ca, in 2008, peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free (18,4 milioane tigarete), tendinta care s-a manifestat si in primele luni ale acestui an (din 2,2 milioane tigarete confiscate, peste un milion provin din magazine duty-free).
Un studiu comandat si prezentat in urma cu un an de catre producatorii JTI si BAT releva ca nivelul de consum de tigarete contrafacute din Romania va creste pe termen mediu de la 8,5 miliarde tigari pe an in prezent la 12,9 miliarde, reprezentand 33,7% din piata de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.
In studiu se arata ca magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comertul ilicit de tigarete, iar cele mai afectate zone de comertul ilicit cu tigarete sunt cele invecinate cu granitele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova.