- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

In 6 luni toata lumea trebuie sa-si asigure locuinta. Cum alegi cea mai buna oferta?

16 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Peste 8 milioane de romani, adica fiecare proprietar de locuinta, trebuie ca in urmatoarele 6 luni sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor. Specialistii explica diferentele intre ofertele celor 13 asiguratori, cum se incheie polita si cum vor fi acordate despagubirile.
In 6 luni toata lumea trebuie sa-si asigure locuinta. Cum alegi cea mai buna oferta?

Dupa 8 ani de dezbateri, amanari, clarificari si controverse, legea asigurarii obligatorii a locuintei a intrat in vigoare. Incepand de pe 15 iulie, romanii au la dispozitie un termen de 6 luni pentru a contracta o asigurare obligatorie de la unul dintre cei 13 asiguratori membri ai PAID, Pool-ul asigurarii impotriva dezastrelor naturale. Cine nu va incheia o polita poate fi amendat de primarie cu 100 pana la 500 de lei.

Specialistii in asigurari spun ca decizia statului de a-si obliga cetatenii sa se asigure impotriva dezastrelor este normala, avand in vedere ca experienta trecutului arata ca multi dintre romani nu realizeaza pericolul prezentat de cutremure, alunecari de teren si inundatii. Potrivit asiguratorilor, numai inundatiile din aceasta vara, din Moldova, au generat pagube de 600 mil.euro, fiind afectate peste 3.500 de locuinte.

”Daca nu reusim sa educam cu vorba buna, se impune obligativitatea. Este la fel ca asigurarea auto”, explica Ovidiu Demetrescu, managing partner la firma de intermediere in asigurari London Brokers.
[quote=Ovidiu Demetrescu, managing partner London Brokers]Marele castig al acestui program este ca transfera din sarcina statului in sectorul privat presiunea daunelor. Privatul le va gestiona mai eficient[/quote]
Nu toata lumea este de aceeasi parere. Sunt multi cei care spun ca decizia statului de a-si obliga cetatenii sa plateasca o taxa anuala de risc poate fi asimilata unui impozit.

”Acesti bani se dau pentru ca asa vrea statul. Desi exista grade diferite de risc intre locuinte, statul impune o taxa fixa pentru toata lumea. Nu este corect. Chiar si la asigurarile auto, exista diferente intre ofertele firmelor care tin de niste criterii bine stabilite”, afirma analistul economic Cristian Paun.

”Statul se spala pe maini de problema dezastrelor. Nimeni nu pune problema de ce nu se iau masuri de prevenire, de la impaduriri la amenajari hidrotehnice, la obligarea celor care au case cu grad ridicat de risc sa le repare. E mai simplu sa faci un fond din care sa platesti daunele, decat sa le previi”, afirma analistul.

Autoritatile afirma, bineinteles, ca asigurarea nu trebuie privita ca o taxa, insistand pe caracterul social al programului. „Speram ca populatia va intelege ca produsul lansat nu este o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in cazul unui dezastru”, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Asiguratorii vin si ei cu argumente. ”Pana la urma, aceasta lege le garanteaza o protectie financiara de baza in schimbul unui pret foarte mic”, spune Marie Kovarova, directorul general al companiei Generali Asigurari.

Dincolo de controversele privind obligativitatea asigurarii, un lucru este sigur. Romanii vor plati 10 sau 20 de euro anual, in functie de tipul de cladire, pentru o valoare asigurata a locuintei de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Cum alegem cea mai buna oferta?

Romanii au de ales intre ofertele a 13 asiguratori, membri ai PAID – ABC, ARDAF, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum si Uniqa.

Specialistii spun ca, avand in vedere ca prima de asigurare este fixa, criteriile de selectie tin de pachetul facultativ asociat acesteia.

”Ofertele firmelor includ asigurari suplimentare. In primul rand, ofera valori asigurate mai mari decat cele oferite de PAID, de 10.000 si 20.000 de euro. Apoi vorbim si de alte riscuri asigurate, de la furt la incendiu etc. Pe de alta parte, ofera avantaje suplimentare ce includ asigurari medicale, casco etc.”, explica Ovidiu Demetrescu, managing partner la London Brokers.

Firmele si-au lansat deja ofertele. ”Pe langa RCA, putem oferi si o asigurare de protectie a locuintei si a familiei, la un pret modic, care poate deschide apetitul proprietarilor catre o asigurare facultativa prin care sa isi acopere si alte riscuri si pentru care sa fie despagubiti in cel mai scurt timp si la pretul real”, afirma, spre exemplu, Radu Mustatea, presedintele de la Astra Asigurari.

Nu este obligatoriu sa fie alese pachete suplimentare. Cert este ca, odata semnat contractul, plata va trebui facuta in termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului, la cursul euro al BNR din ziua respectiva.
[quote=Angela Toncescu, presedintele CSA] O prima universala va forta asiguratorii sa vina cu oferte adiacente tentante, pentru a se diferentia de concurenta[/quote]
Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor, a declarat ca cei care au deja asigurari impotriva calamitatilor nu vor fi obligati sa incheie noi polite decat atunci cand le vor expira cele actuale.

”Dupa expirarea perioadei de valabilitate a asigurarilor facultative, daca aceasta are loc dupa 15 ianuarie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare”, a declarat Bulugea.

Potrivit statisticilor oficiale, in prezent, peste 2 milioane de locuinte din cele 8,5 milioane din Romania beneficiaza de o asigurare de dezastre.

Autoritatile spera ca, in urmatoarele 6 luni, sa fie incheiate peste 1 milion de polite, ce sa acopere 10% din numarul total al locuintelor din Romania.

”Suma este una modica, nu cred ca va ridica probleme”, a declarat Bulugea.
Politele pentru persoanele asistate social vor fi acoperite de autoritati. Oficialul spera ca la sfarsitul anului 2011, numarul politelor nou emise sa ajunga la 2 milioane.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numarul total estimat de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65 la suta sunt de tip A, iar restul de tip B.

Despagubirile, platite in 15 zile

Semnarea politei de asigurare garanteaza clientului ca in cazul unui dezastru, va primi cei 10.000 sau 20.000 de euro. Bineinteles, o prima aditionala va aduce o despagubire mai mare, in functie de valoarea imobilului asigurat.

”Banii vor fi platiti in contul clientului sau in numerar. Ar trebui ca platile sa fie realizate in termen de 15 zile de la incheierea dosarului”, a explicat Ovidiu Demetrescu, managing partner la London Brokers.
[quote=Marius Bulugea, presedintele PAIS]Sumele pe care cei asigurati le vor primi vor putea fi folosite pentru reparatii la locuintele afectate sau reconstructia acestora, acolo unde va fi cazul[/quote]
Oficialii insista pe faptul ca, pentru o protectie corespunzatoare, aceasta polita obligatorie ar trebui suplimentata cu una facultativa, care poate acoperi diferenta dintre cei 10.000 sau 20.000 de euro si valoarea reala a unei locuinte.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, dintre care 4,5 milioane in orase si 3,8 milioane in mediul rural.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
O angajată de-ale lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...