1. Auto
Italienii de la Pirelli au anuntat recent ca investesc 160 milioane euro in extinderea capacitatii fabricii de anvelope de la Slatina, care va deveni astfel cea mai mare din cadrul grupului.
Si rivalii nemti de la Continental au anuntat la randul lor investitii de 20 milioane euro intr-un nou centru de inginerie la Timisoara.
Dealerul Autoklass a deschis la Timisoara un nou centru de vanzari si service Mercedes-Benz, dupa o investitie de aproximativ 2 milioane de euro. Aceasta este cea de-a 7 unitate din reteaua Autoklass si cel de al 24-lea centru autorizat de vanzari din reteaua Mercedes-Benz din Romania.
2. IT&C
Compania chineza ZTE, unul dintre cei mai mari producatori de echipamente telecom si solutii IT la nivel mondial, va infiinta la Bucuresti un centru de perfectionare a tinerilor in acest domeniu si studiaza piata pentru a deschide, intr-o zona defavorizata, o fabrica de asamblare a componentelor IT.
Centrul de perfectionare va fi deschis in noiembrie-decembrie 2011, in colaborare cu Universitatea Bucuresti, si va presupune o investitie initiala de 2,7 milioane euro, finantata de guvernul chinez.
Proiectul ar putea fi extins anul viitor si in alte centre universitare, precum Cluj-Napoca si Timisoara, cand investitia totala ar putea creste astfel la 5 milioane euro.
De asemenea, nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell si Ericsson, intentioneaza sa aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicatiilor o pregateste.
3. Retail
Pe langa investitorii romani precum Dinu Patriciu si Nicolae Sarcina, care dezvolta retelele Mic.ro, Macro si, respectiv Succes, exista retailerii straini care ar putea pompa aproape 300 milioane euro in extinderea afacerilor din Romania.
Topul investitorilor straini din retail este dominat de proprietarul retelelor Kaufland si Lidl, care ar putea investi pana la 100 milioane euro in total pentru cresterea numarului de magazine anul acesta.
La fel de activi sunt si retailerii de bricolaj sau de fashion. Dedeman este unul dintre cei mai dinamici jucatori din bricolaj, deschizand 3 magazine noi din 5, prevazute pentru 2011. Pe segmentul retailului de fashion, in Romania a intrat anul acesta H&M. Retailerul suedez de imbracaminte deschide pe 15 septembrie doua magazine in mall-urile Iulius din Cluj si Timisoara si mai are in plan inca doua unitati pentru aceasta toamna.
4. Tigarete
Dupa o perioada de criza, in care situatia producatorilor de tigarete parea mai degraba ca se inrautateste, din cauza contrabandei, apar insa si vesti bune.
Stimulata de scaderea drastica a contrabandei, JTI Romania a anuntat ca va investi circa 25 de milioane euro in extinderea fabricii si a capacitatilor de productie.
Proiectul, care va fi finalizat in prima parte a anului viitor, presupune dotarea cu o serie de utilaje suplimentare si, de asemenea, recrutarea a peste 140 de noi salariati.
Contrabanda a scazut de la 36,2% din piata totala in ianuarie 2010 pana la 15,7% in iulie 2011.
Nivelul ridicat al contrabandei din 2010 determinase scaderea continua a vanzarilor de produse legale pe piata din Romania. Din aceasta cauza, Philip Morris Romania decisese in ianuarie 2010 sa inchida fabrica de la Otopeni pentru o perioada de aproximativ 2 saptamani.
5. Sanatate
MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private din Romania, a anuntat la jumatatea lui august un program de investitii de peste 50 mil. euro pana in 2015, in urma contractarii unui credit sindicalizat de 40 mil. euro.
La sfarsitul programului de investitii anuntat, MedLife va avea in portofoliu o retea de 10 hyperclinici, 6 spitale de mari dimensiuni, 10 laboratoare, 12 farmacii. In prezent, compania detine 9 hyperclinici din Bucuresti, Timisoara, Brasov si Arad, 3 spitale si 8 laboratoare proprii de analize.
Si reteaua privata de sanatate Regina Maria, rezultata din fuziunea Centrului Medical Unirea (CMU) si Euroclinic, are un buget de peste 12 milioane de euro alocat investitiilor din acest an, in deschiderea de clinici si a unui spital de obstetrica-ginecologie.
Potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang Lasalle, activitatea de tranzactionare de spatii de birouri din trimestrul al doilea a fost din nou dominata de cererea provenita din partea clinicilor medicale, care au fost urmate de banci. Clinicile medicale private au inceput sa dea tonul pietei de birouri bucurestene inca din 2010, cand au inceput sa inchirieze si sa cumpere agresiv spatii pentru a deschide noi unitati.
Investitiile straine directe au totalizat in primele sapte luni 1,105 miliarde de euro, in scadere cu 30,5% fata de perioada corespunzatoare din 2010, in conditiile in care in luna iulie Romania a atras investitii de doar 90 milioane de euro.