DailyBusiness.ro
:Am vazut multe declaratii de genul: Prabusirea leului va ajuta Romania sa exporte mai mult, adica sa aduca valuta in tara. Vorbim de realitate sau mai mult de teorie?
Mihai Ionescu:In teorie, da, exportatorii ar trebui sa fie avantajati. Numai ca, in contextul crizei economice, realitatea e cu totul alta. Cererea s-a redus puternic, iar exportatorii se afla in situatia de a nu avea cui sa isi vinda marfurile.
DB: Cat de grava este situatia?
DB:Fara sa exagerez, este o situatie dramatica. De la inceputul anului, nu avem practic nici un produs exportat. Iar la capitolul cerere, suntem tot pe zero. Anul trecut, pe vremea asta, aveam exporturi de otel, de produse chimice. Acum, pentru ca pietele de desfacere s-au blocat, toata lumea a intrat in regim de avarie.
DB: Datele INS arata ca exporturile Romaniei au scazut in noiembrie cu 9%, iar importurile s-au redus cu 17%. Ce s-a intamplat in decembrie?
M.I.: Nu avem inca datele finale, insa pot sa va spun ca ar fi trebuit sa avem importuri masive in perioada Sarbatorilor. Din pacate, nu a fost asa. Dimpotriva, importurile au scazut cu 30%, iar despre exporturi nu va pot spune decat ca s-au redus la minim, foarte mult.
DB: Datele economice arata, intr-adevar, foarte rau. In aceste conditii, ce sanse avem in actualul context economic international? In conditiile in care exporturile catre UE, principalul nostru partener comercial s-au redus puternic, exista nise pe care putem intra in 2009?
M.I.:Follow the money, spun englezii. Romania trebuie sa caute economiile care au bani, in genul celor din Orient, Asia. In tarile arabe putem vinde produse chimice, mobila etc. Exportatorii stiu de toate aceste oportunitati, numai ca, pentru a intra pe acele piete, trebuie rezolvata o alta mare problema, cea a finantarii exporturilor. Degeaba incercam sa ne adaptam noilor realitati, daca creditarea este blocata.
DB:Avem doua exemple de business-uri care vor primi ajutorul statului – Ford si Renault-Dacia. Vor accesa credite de la BEI de 500 mil.euro, garantate de statul roman.
M.I.:Din pacate, sunt niste exceptii. Guvernul trebuie sa inteleaga ca fara exporturi, Romania nu are practic nicio sansa in fata crizei economice. Le-am inaintat o serie de propuneri pentru a stimula exporturile. Din pacate, pana acum nu am vazut nicio masura concreta.
DB:Care ar fi urgentele?
M.I.:Capitalizarea Eximbank este fundamentala. Dupa ce, anul trecut, au taiat fondurile la jumatate, speram ca macar acum, in al 12-lea ceas, Guvernul trebuie sa inteleaga ca Eximbank, banca care a fost creata tocmai pentru a sustine exporturile, nu poate functiona fara bani. Pe de alta parte, este absolut necesar ca guvernul sa elaboreze o strategie de sustinere fiscala a productiei pentru export. In plus, trebuie sa faca ceva cu birocratia. Avem 615 de proiecte depuse pentru obtinerea de finantari externe. In prezent, niciunul dintre ele nu a fost finalizat, aflandu-se in diverse stadii de aprobare. O simplificare a procedurilor este absolut vitala, asta daca tot vrem sa atragem bani europeni.
DB:Criza isi arata tot mai pregnant efectele in economia romaneasca. Cum vedeti evolutia comertului exterior in acest an?
M.I.: Va fi cel mai greu an. In conditiile in care pietele nu isi vor reveni, va fi un an al falimentelor. Daca nu ai cerere, atat la export cat si la import, nu iti ramane decat sa inchizi fabrica si sa te apuci de altceva. In contextul blocadei din sistemul de creditare, exporturile vor depinde de ajutorul primit din partea statului, daca va veni. In ceea ce priveste importurile, acestea depind de consumul intern. Atata timp cat autoritatile vor ingradi consumul si in conditiile in care leul va continua sa se deprecieze, importatorii vor renunta sa mai aduca produse in tara. Vor rezista, probabil, doar cei care fac importuri alimentare pentru ca, indiferent de cat de rau va fi, oamenii vor trebui sa manance. Iar cum agricultura noastra e la pamant, importurile raman singura alternativa.