”A venit in sfarsit timpul ca bugetarii sa invete si ei ca, in economia de piata, nimic nu este sigur. Ca azi ai serviciu, iar maine te poate da afara. Ca nu poti sa ceri un salariu mai mare atata timp cat nu esti performant”. Opinia unui ”corporatist” la vreo 30 si ceva de ani care, din usa BCR-ului din Piata Victoriei, asista, impasibil la defilarea coloanelor de bugetari care, miercuri, au luat cu asalt Piata Victoriei.
”Acum vad si ei ce inseamna criza, ca anul trecut toti se bucurau ca nu lucreaza in privat. Ca au un serviciu sigur, un salariu fix care crestea odata cu campaniile electorale”, imi spune un altul. Il cheama Andrei, are 28 de ani, e absolvent de Transporturi si lucreaza ca agent de vanzari la o firma de medicamente.
[quote=Andrei, agent de vanzari]La noi, cum a venit criza, cum s-au taiat salariile. Trebuia sa taie si bugetarilor, inca de anul trecut, ca si asa se cheltuie banul aiurea[/quote]
Astfel de pareri au capatat, in ultima vreme, valoarea unui curent de opinie. Multi dintre angajatii din sectorul privat cred ca a sosit timpul ca si angajatii statului sa plateasca ”factura crizei”, si adesea se fac generalizari de genul „bugetarii taie frunza la caini, iau banii degeaba”. Iar argumentele sunt, cel putin partial, corecte . Aparatul bugetar s-a umflat peste masura in ultimii ani, cheltuielile la fel, iar birocratia a devenit un fel de marca inregistrata in orice institutie publica.
Bugetarii chestionati de DailyBusiness.ro afirmau, recent, ca in sectorul de stat, schimbarea nu poate veni din interior si asta pentru ca celor de la stat li s-a inoculat ideea ca orice depasire a atributiilor poate aduce mai mult rau decat bine. Cei cu care am stat de vorba la mitingul din Piata Victoriei, angajati simpli, din toata tara, pusi pe drumuri de sindicate, par sa confirme temerile. Prea putini sunt cei care vor sa se schimbe odata cu vremurile.
[gallery:87]
„Criza inseamna sa iti taie salariul”
I-am intrebat pe cativa dintre sindicalistii prezenti in piata ce a insemnat pentru ei criza, pana acum. Raspunsurile primite au fost, in general, evazive. Atata timp cat veniturile nu le-au fost afectate, criza s-a vazut mai mult la televizor sau la rudele angajate in sectorul privat. ”N-am mai putut sa luam credite de la banca. Si a mai fost o chestie, a scazut pretul la case si terenuri”, imi spune un sindicalist Cartel Alfa venit tocmai din Hunedoara. ”Va mai spun eu ce a insemnat. S-au scumpit toate, ca toti privatii si-au pus pierderile in pret”, imi spune un altul. Discutia se anima subit, tot mai multi fiind cei care vor sa isi dea cu parerea.
”Va zic eu ce inseamna cu adevarat criza. Criza inseamna sa iti taie salariul. Sa castigi mai putin. Ce ni se intampla noua astazi”, afirma un tip carunt, la vreo 50 de ani, functionar la Primaria din Ploiesti. ”Am o fata care a lucrat la privat si a dat-o afara, ca s-a inchis firma. Eu i-am spus sa nu mai umble dupa cai verzi pe pereti, ca salariu de la privat azi il ai, maine nu. N-a vrut sa lucreze la stat, ca cica nu suporta sistemul, si voia sa castige mai mult”, adauga el, cu toate ca nici bugetarii nu sunt acum intr-o situatie roz.
De altfel, teoria lui este arhicunoscuta. Multi s-au angajat la stat pentru ca statul le ofera un salariu sigur, platit la timp. ”Am vrut sa ma duc si eu in privat, ca am avut o cunostinta la o firma, dar mi-a fost teama ca nu prea aveam incredere ca o sa ma plateasca. Si aveam si rate la banca. Am preferat sa lucrez la stat pe mai putini bani, dar macar imi luam salariul intreg, la timp. Acum insa nici la stat nu mai e sigur”, afirma un alt sindicalist.
Isi aduc aminte imediat de ce au venit de fapt in Piata Victoriei. Sa forteze guvernul sa nu le taie salariile. Pentru ca, spun ei, nu angajatii sunt de vina ca au avut niste sefi incompetenti care nu au stiut sa gestioneze problemele, bugetele, criza.
[quote=functionar public din Ploiesti]Sa isi dea demisia toti, de la Boc in jos. La privat, daca gresesti, te da afara. Boc, care nu a facut nimic in 2009, de ce sa ramana in functie?. Sa plece, sa vina altul competent[/quote]
Au nevoie de un lider. De un personaj care sa ii conduca. Si asta pentru ca, chiar ei recunosc, sunt buni la pus in practica ordinele, nu la facut reforme. ”De aia avem sefi platiti cu milioane, sa se gandeasca, sa ia masuri. Noi ne facem treaba, sa fim platiti pentru cat muncim”, afirma sindicalistul din Hunedoara.
Speranta anti-criza: Simbolul Ceausescu
Multi dintre cei veniti la Bucuresti pentru a protesta in fata Guvernului au facut-o pentru ca deciziile lui Boc si Basescu i-au afectat direct, la buzunar. Prea putini stiu de solutii alternative la reducerea salariilor si pensiilor, la reducerea cheltuielilor. Reclama, in general, ce au auzit discutandu-se la televizor. Evaziunea fiscala, coruptia, proasta organizare etc. Prea putini vin cu idei originale.
Un profesor din Constanta ofera o solutie. ”N-am inteles niciodata de ce la noi scoala incepe la 15 septembrie. In multe tari din Occident, scoala incepe la sfarsitul lui august si se termina in iulie. Motivul? Mai multa scoala in timpul calduros, mai putina in timpul iernii. De ce sa cheltui o gramada de bani cu incalzirea scolilor iarna, cand poti sa profiti de anotimpul cald. E simplu, nu ?”, spune acesta.
Probabil sunt si altii cu idei, insa celor mai multi le e teama sa iasa in fata. In institutiile statului, sistemul e unul piramidal, iar seful, in general, isi priveste angajatii cu idei ca pe niste posibili rivali.
[quote=sindicalist Cartel Alfa]Majoritatea (sefilor de la stat – n.r.) sunt numiti politic, sau habar nu au sa conduca. Au ajuns in functii pe pile si tin cu dintii, cu orice pret, de functie. Cine cracneste, zboara[/quote]
Era mai bine in comunism? Pentru multi dintre cei veniti miercuri in Piata Victoriei, se pare ca da. Chiar daca nu aveau libertate, salariul pe care il primeau ii facea sa traiasca mai bine. Aveau un serviciu sigur, un salariu batut in cuie, biletele de vacanta prin sindicat, distractia insemna nunti, botezuri si cumetrii. Pentru multi, a avea o viata fericita a ramas la fel, chiar si acum. Si acesta este motivul pentru care regreta vremurile de atunci. ”Pai eu, ca asistenta medicala, castigam 1500 de lei in ’89. Aveam casa de la stat, mancarea o aveam de la tara, iar de cheltuit, mai mult pe vacante la mare si la munte. Eram multumiti. Romanul, stiti cum se spune, daca are minimul necesar, isi vede linistit de treaba”. Opiniile unei iesence la vreo 40 de ani, asistenta medicala.
La fel ca ea gandesc multi. Au ajuns sa il regrete pe Ceausescu, sa uite de privatiunile regimului comunist. La mitingul de miercuri, arborau cu mandrie tablouri cu fostul dictator.
Distractie la miting
Mitingul de miercuri a fost, pentru multi dintre cei veniti din piata, un fel de eveniment monden. Au venit la Bucuresti gratis, pe banii sindicatelor, s-au plimbat prin oras, au mancat la Mc Donalds, si-au facut poze la vila lui Becali, au dansat Pinguinul, si-au facut poze etc.
Incrancenarea liderilor sindicali urcati la tribuna nu s-a transmis inca in randul lor. Inca nu i-a ajuns cutitul la os. Inca spera ca guvernantii, asa cum ne-am obisnuit in ultimii 20 de ani, nu vor risca sa ia masuri anti-populare.
Sunt constienti insa ca s-ar putea sa fie nevoiti sa intre in greva generala.
[quote=sindalist CFR]Pe 31, gata, daca ne taie salariile, blocam tot. O sa inteleaga, poate, ca nu te poti juca cu viata oamenilor[/quote]
Este convins ca guvernul va ceda, pana la urma, si le va da salariile. N-are nicio indoiala.
Altii sunt ceva mai tematori. Cred ca ideea cu solidaritatea in fata crizei se va traduce in scaderea salariilor. ”Basescu e nebun, va spun eu. Asta s-a vazut cu sacii in caruta pentru 5 ani si acum putin ii pasa. O sa ne calce in picioare, ca sa ii fie lui bine. N-are mama, n-are tata”, spune asistenta medicala, de 40 de ani, din Iasi. „In loc sa isi taie lor salariile, sa nu mai dea banii la moguli, la alte Videanu si Berceanu, sa stranga ei cureaua. Ca ei sunt responsabili, nu noi”.
Indraznesc sa o intreb de ”vina” celor din sectorul privat, care s-au trezit inca de anul trecut cu salariile taiate. ”Cine i-a pus sa lucreze la patron? De ce nu si-au facut un sindicat puternic, sa lupte si ei in strada, asa cum facem noi?”, imi spune.
Intr-un fel, are dreptate. Privatii nu au iesit in strada sa isi ceara drepturile. Au acceptat efectele crizei. Bugetarii vor, acum, sa blocheze Romania. Avem de-a face, din ce in ce mai evident, cu doua realitati.