„Anul 2008 a fost unul in care am inregistrat pierderi importante datorate diferentelor de curs valutar. Din estimarile noastre, profitabilitatea grupului Mobexpert din anul 2008 s-a situat undeva la 60% fata de cea din 2007”, a spus pentru DailyBusiness.ro Dan Sucu, presedintele retailerului si producatorului de mobila.
Pe de alta parte, Sucu a mentionat ca, in 2007, grupul Mobexpert a avut „avantaje solide” provenite din fluctuatia de curs valutar, datorita intaririi leului.
[quote=Dan Sucu, Mobexpert]Luam in calcul un impact negativ important al cursului de schimb asupra profitabilitatii companiei si in acest an[/quote]
„Plecam de la premisa ca orice afacere sanatoasa se poate dezvolta doar pe principiul servirii clientilor si a indeplinirii promisiunii pe care o faci acestora. Nu se poate construi o afacere pe termen lung avand drept singur scop profitul. Altfel spus, cand iti asumi constructia durabila, sunt de luat in calcul si castiguri dar si pierderi”, a explicat seful Mobexpert.
El a adaugat ca a mentinut neschimbate preturile produselor din magazinele proprii si ca nu a transferat catre clienti cresterile de costuri datorate fluctuatiilor de curs. „Ni le-am asumat noi, acceptand principiul ca afacerea este mai importanta decat conjunctura”, a precizat Sucu.
El a mai spus ca pentru primul trimestru din acest an, grupul a luat in calcul un curs mediu de 4,2 RON pentru 1 Euro si ca va mentine acest curs si pentru cel de-al doilea trimestru din 2009.
„Chiar daca, in primele trei luni din 2009, am reusit sa facem unele economii prin renegocierea contractelor cu furnizorii, asa cum evolueaza lucrurile in prezent, ne fac sa luam in calcul un impact negativ important al cursului de schimb asupra profitabilitatii companiei si in acest an”, anticipeaza seful liderului pietei de mobila din Romania.
Si cea mai mare companie din Romania, Petrom, preconizeaza pentru acest an o volatilitate ridicata a monedei nationale, caracterizata printr-o tendinta generala de depreciere fata de euro si dolar comparativ cu nivelul mediu din 2008, potrivit unui raport al companiei.
In ceea ce priveste expunerea la fluctuatiile dolarului, Petrom se caracterizeaza printr-un echilibru relativ al intrarilor si iesirilor de numerar in aceasta moneda, ceea ce confera companiei o protectie naturala contra riscului valutar, se mai arata in raportul companiei.
„Datorita acestui aspect si avand in vedere lichiditatea pietei romanesti, am decis sa nu apelam la instrumente specializate de acoperire a riscului valutar. Cu toate acestea, monitorizam constant atat riscul de piata, cat si cel de curs de schimb”, au spus reprezentantii Petrom.
Masuri de protectie contra riscului valutar
Operatorul retelei nationale de electricitate, Transelectrica, ia in calcul contractarea de credite noi doar in lei, pentru a se proteja de fluctuatiile cursului valutar si a preveni efectele unei eventuale deprecieri in raport cu euro, potrivit lui Razvan Purdila, director in cadrul companiei.
El a mentionat ca Transelectrica se confrunta in prezent cu o asimetrie, generata de faptul ca veniturile realizate de companie sunt in lei, iar obligatiile de rambursare pentru creditele deja contractate sunt in valuta.
O alta modalitate de protejare a companiei fata de volatilitatea cursului valutar este reconversia creditelor actuale din valuta in moneda nationala, sustine Purdila.
Transelectrica a raportat anul trecut pierderi financiare, majoritatea din curs valutar, de 150,53 mil. lei (41 mil. euro), in crestere cu 87% fata de anul precedent, cand a inregistrat un rezultat negativ de 80,63 mil. lei (24 mil. euro).
De asemenea, profitul operational al distribuitorului si retailerului de medicamente Farmaceutica Remedia din 2008 a fost anulat de diferentele de curs.
„Din pacate, in conditiile devalorizarii puternice a monedei nationale in a doua parte a anului, pierderile financiare din diferente de curs au anulat rezultatul pozitiv de 1,9 mil. lei (516.000 euro), aducand societatea in situatia de a raporta pierderi totale de 3 mil. lei (820.000 euro)”, a spus Robert Peloiu, directorul general al companiei.
Farmaceutica Remedia a incheiat anul trecut cu o pierdere neta de 3,02 mil. lei (820.000 euro), fata de profitul de 383.000 lei (115.000 euro), obtinut in anul precedent, pe fondul devalorizarii leului.
Pe de alta parte, cifra de afaceri a companiei a avansat cu 22%, pana la 134,56 mil. lei (36,5 mil. euro).
Si in industria berii, unde circa 70% din materia prima este importata, devalorizarea monedei nationale are un efect negativ puternic asupra companiilor de profil.
Dependenta producatorilor de bere care apartin de multinationale fata de evolutia cursului valutar este data si de faptul ca desi realizeaza profit in lei, trebuie sa-l raporteze in euro.
In plus, companiile platesc in euro si energia pe care o achizitioneaza de la furnizorii locali, dupa cum au explicat pentru DailyBusiness.ro unii reprezentanti din industrie, care prognozeaza ca si 2009 va fi un an dificil din perspectiva diferentelor de curs valutar.
Desi cunosc solutii impotriva riscului valutar, reprezentantii companiilor spun ca si acestea au costul lor si ca aplicarea acestora trebuie facuta doar in urma unei analize profunde.
In al patrulea trimestru al anului 2008, presiunile asupra monedei nationale s-au intensificat, ca urmare a incertitudinilor privind situatia economica a Romaniei, tendinta viitoare a politicii fiscale, precum si ca efect al reevaluarii riscurilor de investitie in regiune.
De-a lungul anului 2008, moneda nationala s-a depreciat fata de euro, cat si fata de dolar, cu 10%, respectiv 3%.
In ultimul trimestru al anului trecut, rata de schimb medie dolar/leu a fost cu aproximativ 22% mai scazuta comparativ cu valoarea medie inregistrata in acelasi trimestru din 2007, in timp ce rata de schimb medie euro/leu s-a depreciat cu 11%, fata de perioada similara din 2007.
Fata de trimestrul anterior, leul s-a depreciat fata de euro cu 7%, iar fata de dolar cu 22%.