„Lafarge a modificat preturile de mai multe ori pe parcursul anului 2008, in mod unilateral, in sensul majorarii acestora, obligand Prefab sa accepte asemenea preturi”, se arata intr-un comunicat al cabinetului de avocatura Irina Voicu, care va reprezenta Prefab in procesul intentat Lafarge.
„Prefab considera ca piata cimentului din Romania a fost si este afectata si controlata de intelegerile tacite ale cartelurilor formate in jurul Lafarge, care practica o politica de preturi abuziva. Majorarile succesive de preturi au intervenit pe fondul declansarii crizei economice, cand toate preturile la materialele de constructii erau in scadere accentuata”, mentioneaza comunicatul.
Actiunea Prefab impotriva Lafarge a fost inregistrata in data de 5 martie 2010 la Registratura Tribunalului Bucuresti, urmand ca prima infatisare sa fie pe data de 30 aprilie 2010.
„Lafarge a luat cunostinta din mass media de continutul comunicarii Prefab SA. Ne exprimam surprinderea in legatura cu modalitatea si momentul difuzarii acestei comunicari, deoarece litigiul se afla intr-o faza incipienta, aceea de a lua la cunostinta de cererea de chemare in judecata formulata de Prefab impotriva societatii noastre”, se arata intr-un comunicat de presa al Lafarge.
„Suntem, de asemenea, neplacut suprinsi de maniera si tonul in care Prefab incearca sa-si legitimeze eventualele pretentii pe care le are impotriva Lafarge pe care de astfel, le respingem in totalitate, urmand sa ne prezentam toate argumentele si apararile in acest sens in fata instantelor”,mentioneaza comunicatul.
Ca urmare a plagerilor facute impotriva Lafarge de catre Prefab, si Consiliul Concurentei a declansat o investigatie, dar care inca nu s-a finalizat.
Cifra de afaceri a Prefab a scazut cu 35% in 2009, pana la 84 milioane lei, in timp ce profitul s-a diminuat de 2,4 ori, pana la 1,97 milioane de lei.
Lafarge a inregistrat in 2009 un profit net de 736 milioane euro, in scadere cu 54% comparativ cu anul precedent, vanzarile diminuandu-se cu 17%, pana la 15,884 miliarde euro.
Principalii concurenti de pe piata locala de ciment sunt Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).