Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea vinde la licitatie o parte din terenurile si cladirile combinatului, cu care va plati datoriile de 70 milioane de euro ale combinatului.
Restul banilor ar putea fi astfel folositi pentru investitii in vederea revitalizarii activitatii combinatului.
Astfel, cea mai importanta firma din Iasi, dupa active, va ajunge din nou in proprietatea statului, dupa a treia tentativa esuata de privatizare.
In mod paradoxal, aceasta decizie ar putea aduce renasterea CUG-ului din propria cenusa. Numai terenurile fabricii, situate intr-o zona cu potential rezidential ridicat, valoreaza minim 200 milioane de euro, conform agentilor imobiliari ieseni.
De altfel, AVAS a cerut in repetate randuri actionarului majoritar Metalexportimport sa vanda o parte din din terenurile combinatului. Statul incerca in acest fel sa incaseze macar o parte din datoriile companiei la buget, cifrate la 160 milioane lei (circa 45 mil. euro), adica cea mai mare parte din totalul datoriilor, de circa 70 mil. euro.
In conditiile in care a reziliat contractul cu Metalexportimport, AVAS devine actionar majoritar si poate decide vanzarea unei parti din terenuri, urmand ca apoi firma sa fie scoasa din nou la privatizare, fara datorii, dupa cum a declarat Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii.
Acesta a precizat ca statul va sprijini un plan de reorganizare a societatii, propus de sindicate, ce va duce la acoperirea creantelor.
Dumitru Mihailuc, liderul de sindicat de la Fortus Iasi, a declarat ca planul vizeaza vanzarea unei parti importante din activele pe care le detine fabrica, atat mobiliare, cat mai ales imobiliare.
„Fortus nu are nevoie, pentru procesul de fabricatie, decat de maximum jumatate din totalul activelor, restul bunurilor, fie ele mobile sau imobile, putand fi vandute. Fortus Iasi are in proprietate circa 150 de hectare de teren, iar pretul de vanzare este cuprins intre 150 si 200 de euro/mp. Cu banii obtinuti, se pot achita datoriile si sa se asigure un minim de capital de lucru”, a spus Mihaliuc.
Planul de restructurare este sustinut de creditori, care au avizat propunerea salariatilor. Adrian Ababei, reprezentantul Sigma IPURL, lichidator judiciar, a declarat pentru cotidianul iesean Evenimentul ca schimbarea actionarului majoritar nu va influenta procedura de insolventa.
„Din punct de vedere legislativ, acest lucru nu poate schimba cursul dosarului. Singura modificare va fi aceea de numire a unui nou administrator special, din partea AVAS”, a precizat Adrian Ababei.
Teremenul limita pentru achitarea datoriilor expira la jumatatea lunii septembrie.
Miza importanta in Iasi
Terenurile de la Fortus reprezinta o miza importanta in Iasi, interesul de cumparare fiind unul foarte mare, spun agentii imobiliari.
„Exista multe variante pentru terenurile din CUG. Este o suprafata care se preteaza constructiei unui complex imobiliar, dar si unor activitati comerciale”, a declarat expertul imobiliar iesean Marius Popescu.
„Exista destui dezvoltatori imobiliari si de retail care vor sa deschida business-uri pe acest teren, care acum costa probabil cel putin 150-200 de euro pe metru patrat. Daca vinde jumatate din teren, cel pretabil pentru constructii, se face lejer o afacere de minim 100 milioane de euro”, a adaugat Popescu.
Afacerea a fost anticipata inclusiv in mediul politic. Deputatul PD-L Petru Movila a afirmat recent ca decizia rezilierii contractului cu Metalexportimport ascunde, in fapt, interese imobiliare.
„Sunt acolo 150 de hectare de teren intravilan, cu toate utilitatile la indemana. Se vede clar care este interesul”, a declarat atunci Petru Movila.
Istoria unei afaceri controversate
In 2003, o firma bucuresteana, destul de putin cunoscuta, Metalexportimport, reusea sa cumpere 86% din actiunile Fortus, angajandu-se la un plan de retehnologizare de 2,5 milioane de euro.
Desi privita cu mult scepticism in mass-media si mediul de afaceri, business-ul a fost incheiat nu inainte ca AVAS sa isi ia niste masuri de siguranta, prin contractul de privatizare, in cazul in care firma nu se apuca de treaba.
Dupa 5 ani de scandaluri, amenintari, ultimatumuri si cereri de faliment, Metalexportimport nu reusise sa asigure decat 20% din investitiile propuse si sa duca datoriile Fortus la 75 de milioane de euro.
„Nu am tolerat si nu vom tolera rau-platnicii” a declarat Constantin Botez, vicepresedintele AVAS.
„Data de 11 august 2008 a reprezentat ultimul termen pana la care Metalexportimport mai putea sa-si respecte clauzele si investitiile asumate prin contractul de privatizare. Nu a facut-o, iar AVAS are responsabilitatea viitorului acestei societati si a oamenilor de acolo. Aplicam legea si ne asiguram ca statul roman nu va fi prejudiciat ca urmare a acestei situatii”, a mai spus Botez.
Pasii ce vor urma dupa reziliere vor fi stabiliti ulterior, propunerea sindicatului privind reorganizarea avand mari sanse de reusita.
Decizia fusese anticipata anterior, inclusiv de Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Intr-o conferinta de presa, el gasea si motivele pentru care firma bucuresteana nu a reusit sa isi indeplineasca obligatiile.
„Asa cum ii arata numele, Metalexportimport se ocupa cu comertul de metale. Prin achizitia Fortus a cautat sa-si asigure o baza de productie„, a declarat Varujan Vosganian.
„Compania a tinut cu dintii de acest combinat, dar nu a avut resurse de a investi acolo si a asigura productia pentru pietele lor de desfacere. O initiativa laudabila pentru ei, dar proasta pentru judetul Iasi. Neavand resurse, Metalexportimport trebuie fie sa se asocieze cu un alt investitor, fie sa vanda Fortus„, a precizat ministrul Finantelor.
Pe langa ca a ramas fara actiunile de la Fortus, firma bucuresteana va fi actionata in judecata de AVAS, care a anuntat ca ii va cere peste 700.000 de euro despagubiri pentru modul in care a tratat „privatizarea” Fortus.
Conducerea Metalexportimport nu a putut fi contactata.
Fortus va crea un precedent
Decizia statului in cazul Fortus ar putea crea un precedent, multe dintre privatizarile realizate in anii trecuti confruntandu-se cu probleme similare.
Teodor Atanasiu, seful AVAS, a declarat recent ca la nivel national exista numeroase astfel de cazuri, in care nu au fost respectate clauzele prevazute in contractele de privatizare, mai ales in cadrul unor societati unde statul are capital minoritar, de pana la 5%.
„Sunt sute, poate mii, care nu si-au respectat clauzele. Pentru intarzieri de cateva zile sau cateva luni nu sunt cazuri de executare a gajului pe actiuni, ci de penalitati si majorari de intarziere care sunt platite de investitori. Sunt mult mai rare cazurile in care se ajunge la executarea gajurilor pe actiuni, adica statul sa reintre in posesia pachetului majoritar de actiuni”, a spus Atanasiu.
Conform datelor prezentate de AVAS, in primul semestru, Autoritatea a incasat 72,5 miloane lei din valorificarea creantelor de la diferite societati.
„Pentru recuperarea acestor sume AVAS a aplicat proceduri specifice asupra unui numar de aproximativ 43.000 de debitori si garanti ai acestora, respectiv popriri de conturi, somatii si notificari sau executari silite (vanzari prin licitatie)”, se arata in comunicatul Autoritatii.
Cele mai mari sume au fost recuperate de la CN CFR Regionala Cluj – 5,097 milioane lei, Termoelectrica SA – 4,359 milioane lei, Contrasimex S.A. Bucuresti – 3,614 milioane lei, Laminorul Braila – 1,434 milioane lei, Prodexport SA Bucuresti – 1,102 milioane lei, World Trade Center – 940,563 lei, Umerva SA Ploiesti – 841.899 lei, Clubul Sportiv Gaz Metan Medias – 539.451 lei, Vranpan SA Focsani – 435.061 lei si Olimpia S.A. Oradea – 111.084 lei.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incheiat in perioada primului semestru 23 contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru un numar de 21 societati comerciale pentru care a incasat 115.508.152 de lei.
In prezent, actiunile Fortus Iasi sunt detinute de Metalexportimport, care controleaza 86,26% din capitalul social, SIF 2 Moldova (13,56%) si alti actionari (0,17%).