- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Niculae, Interagro: Statul pierde 1 miliard de euro din inchiderea combinatelor chimice

05 Jan, 00:02 • razvan.codorean
Statul roman va pierde peste un miliard de euro de pe urma inchiderii combinatelor Interagro, suma ce reprezinta atit taxe, impozite, TVA, alte contributii la buget ce nu vor mai fi incasate, cit si efectul pe care il produce pe orizontala in industrie, sustine Ioan Niculae, patronul Interagro.
Niculae, Interagro: Statul pierde 1 miliard de euro din inchiderea combinatelor chimice

„Poate cel mai mult pierde statul roman, cam 1 miliard de euro din taxe, impozite, TVA de la noi dar si din afacerile pe orizontala. Eu inchid combinatele, o sa ma coste cateva zeci de milioane sa le conserv, insa nu mai pot continua asa. Imi pare rau pentru angajati, insa nu am ce face „, a mai spus Niculae.

Decizia Guvernului de a suspenda furnizarea de gaze ieftine, din productia interna, pentru combinatele chimice a starnit furia omului de afaceri Ioan Niculae, care afirma ca este victima unei conspiratii.

„Guvernul vrea sa ingroape producatorii romani de ingrasaminte chimice pentru a favoriza importatorii care platesc bani grei cercurilor de interese „, acuza patronul Interagro, Ioan Niculae.

„Vor sa ne lichideze pe toti cei care facem afaceri legale in Romania. Prin aceasta decizie, m-a obligat practic sa inchid combinatele, pentru ca nu mai e rentabil sa produci in aceste conditii. Ne inchid pe noi, pentru a favoriza importurile si interesele marilor jucatori internationali”, afirma cel cotat ca fiind unul dintre cei mai bogati romani.

Reprezentantii guvernului nu au dorit sa comenteze situatia de la Interagro, respectiv acuzatiile aduse de omul de afaceri.

Interagro a primit, pana la finele anului trecut, de la Romgaz, gaze la un pret intre 150 si 200 dolari/1000 mc. Pretul era unul foarte bun, in conditiile in care media pietei raportata atit la pretul gazului din productia interna, cit si la cotatia cosului de gaze, unde intra si gazul de import, era la 300 dolari/1000 mc.

Din acest an, insa, Guvernul a renuntat la aceasta facilitate, astfel ca pretul gazelor a crescut la 400 dolari/1000 mc.

„Pretul gazului a crescut cu 30% din octombrie pana azi. La pretul asta, nu ne mai acoperim nici macar cheltuielile de productie”, afirma Niculae.

„In aceste conditii, mai bine inchid decat sa merg pe pierdere. Cat sunt pierderile ? Mi-e si frica sa ma gandesc. De ordinul zecilor de milioane de euro lunar”, spune omul de afaceri.

Pentru a limita pierderile, Niculae a trecut deja la fapte. A inchis deja combinatele NitroPoros Fagaras si Viromet Victoria si urmeaza sa sisteze productia si la celelalte 4 unitati – combinatul Ga Pro Co Savinesti va fi inchis la 15 februarie, iar 90% din angajati vor fi disponibilizati, Amurco Bacau va fi inchis in 1 martie, Donau Chem Turnu Magurele la 1 aprilie, iar Chemgas Slobozia la 30 aprilie.

Cine pierde din inchiderea combinatelor?

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 54/2009 si Legii 332/2009, companiile care au acceptat statulul de consumator interuptibil au primit dreptul de a folosi gaze exclusiv din productia interna. Prin aceste decizii, Guvernul s-a asigurat, la vremea respectiva, ca in cazul unei noi crize a gazelor sau in perioadele cu consum ridicat, in special iarna, va putea sa opreasca gazele la marii consumatori industriali pentru a asigura consumul populatiei.

Masura, dincolo de considerentele sociale, a avantajat in mod evident marii consumatori industriali, printre care Interagro, Azomures si Electrocentrale Bucuresti. Cele trei companii ard mai mult de jumatate din gazul de la Romgaz.

Cum legea si-a incetat efectele in octombrie 2010, toate facilitatile au fost suspendate, iar Interagro, principalul beneficiar, s-a vazut astfel nevoit sa plateasca gaze la un pret aproape dublu.

„Am incercat sa discutam cu cei din Ministerul Economiei, insa nimeni nu ne-a ascultat”, a declarat Ioan Niculae.

„Nu ne-a fost oferita nicio explicatie legata de neprelungirea acestor facilitati. Mai mult, am vrut sa renuntam la statutul de consumator interuptibil, insa nici la acest demers nu am primit un raspuns. Acum, practic, statul poate sa ne inchida cand vrea, invocand o lege care si-a incetat aplicabilitatea. Asta inseamna sa sprijini mediul de afaceri, industria autohtona? „, a declarat patronul Interagro.

Ioan Niculae spune ca din aceasta situatie pierde practic toata lumea. Interagro, pentru ca va suspenda productia si va pierde contracte comerciale, statul, pentru ca nu va mai incasa taxe si impozite de 1 miliard de euro si cei peste 5700 de angajati, care se vor trezi someri.

[quote=Ioan Niculae, patron Interagro]Statul roman n-are nicio strategie privind sustinerea economiei[/quote]

Comportament discriminatoriu?

Are sau nu dreptate Niculae atunci cand cere gaze ieftine pentru Interagro, invocand sustinerea industriei autohtone?

La prima vedere, demersul sau pare justificat. In conditiile in care Interagro este unul dintre principalii exportatori ai Romaniei, sustinerea acestuia de catre statul roman este normala.

Dacia, Ford, Nokia sau Mittal Steel Galati sunt doar cateva dintre marile companii care au primit facilitati din partea statului roman pentru a-si dezvolta afacerile.

Poate cel mai bun exemplu in acest sens il constituie cazul Alro Slatina, combinat care beneficiaza de curent ieftin din productia interna prin prisma faptului ca este considerata o companie strategica pentru economia romaneasca.

Niculae acuza aceste discriminari.

[quote=Ioan Niculae, patron Interagro]De ce unii primesc credite garantate de stat sau curent ieftin, iar noi, in industria chimica, desi sustinem jumatate din exporturile Romaniei, suntem tratati in mod diferit?[/quote]

Dincolo de aceasta realitate, nu trebuie uitat faptul ca Interagro a beneficiat pana acum de un statut privilegiat. A primit gaze mai ieftine decat ceilalti consumatori, fiind incalcate, in mod evident, regulile economiei de piata. Astfel, decizia Guvernului de a nu mai prelungi facilitatile oferite consumatorilor interuptibili acordate pare justificata.

In aceste conditii, decizia apartine Guvernului. Cum va rezolva aceasta problema ramane de vazut.

Intre timp, problema sociala se acutizeaza. Achille Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie a anuntat ca sindicalistii vor declansa noi proteste, dupa cele de la finele anului trecut, ramase fara rezultat.

„N-am inteles de ce in industria metalurgica se acorda facilitati, iar noi nu avem dreptul. Guvernul trebuie sa ia in calcul ca este vorba de 10.000 de salariati care vor ramane pe drumuri. Nu cerem decat un tratament egal pentru toti „, a mai spus sindicalistul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vouchere în valoare de 1.500 lei de la stat. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a încasa toţi banii
Vouchere în valoare de 1.500 lei de la stat. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a încasa toţi ...
Ce a discutat Marcel Ciolacu la întâlnirea cu Elena Lasconi: „Mă voi întâlni și cu liderii celorlalte formațiuni politice”
Ce a discutat Marcel Ciolacu la întâlnirea cu Elena Lasconi: „Mă voi întâlni și cu liderii ...
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: „Senzația de foame este absolut normală”
Câte mese să mănânci pe zi dacă ții postul de Crăciun. Mihaela Bilic, sfaturi pentru toți creștinii: ...
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare
Se scumpește vechimea pentru pensie. Cât vor plăti de la 1 ianuarie românii care vor să-și completeze ...
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Test pentru minte: Poți găsi litera diferită? Doar cei cu atenție deosebită reușesc!
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul este ambalat în 3 cutii separate”
Cât a ajuns să coste o jumătate de porc la Lidl. Cântărește în jur de 40-50 de kilograme: „Produsul ...
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Lansările lunii decembrie pe Disney+: Star Wars, Singur Acasă și multe surprize de neratat
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide viitorul președinte al României
Alegeri prezidențiale: Elena lasconi versus Călin Georgescu. Cum arată buletinul de vot care va decide ...
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mit sau adevăr: Este bine să bei apă în timpul mesei? Ce spun experții
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă crește substanțial din ianuarie 2025
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
4 tunsori bărbătești în trend și în 2025 – Secretul pentru un barbershop de succes
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă alegerile prezidențiale în aer!
Marcel Ciolacu o susține pe Elena Lasconi în turul al doilea? ui Declarația liderului PSD care aruncă ...
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Când este timpul să ceri ajutorul unui specialist în problemele pielii
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Concediul tău ar putea fi în pericol. Ce greșeală să eviți ca să nu-ți pierzi zilele libere
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii decembrie
Categoria de români care primește bani de la stat. Cererile trebuie depuse până la finalul lunii ...
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun de la Viena
Noua taxă introdusă de Austria. Cât va trebui să plătească românii care merg la târgul de Crăciun ...
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de unde vine
Care este originea expresiei ”mărul discordiei”. Mulți români o folosesc, dar puțini știu de ...