- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

O afacere cu bataie lunga: De ce investesc indienii 150 mil. euro intr-un combinat siderurgic la Oltenita

21 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Indienii de la Liberty International incep miercuri constructia unei capacitati de productie a otelului la Oltenita, jud. Calarasi, cea mai mare investitie in sectorul siderurgic din ultimii 20 de ani. Noul combinat va produce 500.000 de tone metrice de produse din otel pe an. Va avea cui sa le vanda sau afacerea risca sa esueze, cum s-a intamplat si cu alte mega-investitii anuntate recent in Romania, dar suspendate?
O afacere cu bataie lunga: De ce investesc indienii 150 mil. euro intr-un combinat siderurgic la Oltenita

Cand auzi de faptul ca cineva, in plina criza, vine in Romania sa investeasca 150 milioane de euro in constructia unui combinat siderurgic, primul impuls este sa te intrebi: Inca unul? Nu avem destule? Pe criza asta, cui sa vinzi otel si fier beton?

Intrebari justificate, mai cu seama dupa experienta celor de la Voestalpine. Dupa ce au anuntat cu surle si trambite ca vor sa construiasca o otelarie gigant in Romania, cu o capacitate de 5 milioane de tone de otel anual, s-au retras discret, renuntand la investitie, cel putin pana in 2013.

Indienii de la Liberty International, un grup ce controleaza mai multe fabrici de otel in Nigeria, Sudan, Maroc si India, cu o capacitate anuala totala de un milion de tone, vad insa in criza in primul rand oportunitatea.

Miercuri dupa-amiaza, prin intermediul firmei Transdanube, incep oficial constructia unui combinat in Romania. Momentul va fi marcat festiv prin detonarea celor trei turnuri ale fostului combinat din Oltenita, pe ruinele caruia va fi construita o topitorie cu o capacitate de 500.000 tone/an de otel lichid si a unui laminor de 450.000 tone/an de fier beton pentru constructii si infrastructura. Suprafata de teren pe care se va desfasura proiectul este de aproximativ 21,4 ha.

Pentru specialisti, decizia familiei Gupta, proprietarii Liberty, nu este deloc intamplatoare. In conditiile in care piata mondiala a otelului da semne de revenire, sa construiesti acum o capacitate de productie inseamna ca peste 2 ani, cand economia mondiala isi va tura motoarele, vei fi prezent pe piata cu o oferta buna, la un pret competitiv. Si asta in conditiile in care, inainte de criza, economia mondiala trecea printr-o acuta criza de productie, cererea depasind cu mult nivelul productiei.

In plus, Romania are o pozitie geografica favorabila si este membra UE, deci productia pentru Europa ar fi scutita de taxe.

„Principalul atu al Oltenitei, de exemplu, este ca se afla langa Dunare, ca materiile prime si produsele finite pot fi transportate pe apa pana la Marea Neagra sau in inima Europei. La fel ca la Galati, exista facilitati portuare si astfel pretul de productie va fi unul competitiv”, a declarat Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.

Pariul pe revenirea economica

Decizia indienilor de a investi in Romania este cu atat mai interesanta cu cat acestia isi propun sa vanda jumatate din productie, adica peste 250.000 de tone de otel anual pe piata locala din 2012. Asta inseamna ca se asteapta ca economia sa isi revina, in special sectorul constructiilor care foloseste din plin fierul beton.

Restul va merge la export catre Uniunea Europeana, tarile din Nordul Africii si Orientul Mijlociu. Administratorul firmei Transdanube, Gheorghe Savulescu, a declarat ca fabrica din Oltenita ar urma sa aiba o cifra de afaceri in 2012 de 300 de milioane de euro.

”Avem incredere ca proiectul merge inainte. (..) Vor veni la Oltenita cei doi frati actionari, impreuna cu consultantii din Dubai, Elvetia, bancherii din Austria care vor da credite, pentru ca in septembrie sa cerem proiectul de constructie al viitoarei uzine. Toate echipamentele vor veni noi si nu second hand. Sunt unele voci carora le este teama de poluare, dar va asiguram ca Agentia de Mediu din Calarasi este foarte drastica”, afirma Gheorghe Savulescu, aministratorul firmei Transdanube.
[img=771]Cladirea fostului combinat va fi demolata[/img]

Indienii vor concura pe piata locala cu ArcelorMittal, Mechel si Tenaris Silcotub. Pentru a castiga piata, Liberty International a gasit o solutie optima – va produce fierul beton din peste 500.000 tone de fier vechi pe an. Asta inseamna costuri mai reduse decat in cazul productiei din minereu.

Liberty a investit deja la Oltenita 16 milioane de euro, prin Transdanube Industries. A cumparat firma Turol, care detinea combinatul din Oltenita, si a inceput modernizarea vechii turnatorii.
[img=772]Turnurile ce vor fi detonate miercuri[/img]
Odata cu demolarea celor trei cosuri, ce va avea loc astazi, a inceput si demolarea a circa 40% din cladirea veche. Pe locul acesteia va construi o noua facilitate de productie, noi birouri, laboratoare pentru incercarea otelului, vestiare, o cantina.

Gheorghe Savulescu, aministratorul firmei Transdanube, spune ca, in prima etapa, combinatul va crea 300 de locuri de munca, insa investitia va genera in oras alte peste 700 de joburi adiacente.

Statisticile justifica investitia

Indienii isi bazeaza investitia de la Oltenita pe anticipata revenire a cererii de otel la nivel mondial. Datele statistice comunicate de Asociatia Mondiala a Otelului vin sa le sustina asteptarile.

Ultimele date, comunicate marti, arata ca productia de otel la nivel mondial a crescut cu 18% fata de iunie 2009, la 119 milioane tone metrice. Asta dupa ce, in 2009, productia a scazut cu 6,7%.

Asia si Orientul Mijlociu s-au aflat in prim-plan in iunie, raportand cresteri intre 20 si 35%.China a ramas lider al pietei mondiale in iunie 2010, cu 53,7, milioane de tone, in crestere cu 9%, urmata de Japonia, cu 9,35 milioane de tone.

La nivelul Uniunii Europene, cel mai mare producator de otel a ramas, si in iunie, Germania, cu 3,85 milioane de tone metrice, in crestere cu 53,3%. Franta a produs 1,45 milioane de tone metrice, cu 31,4% fata de perioada similara din anul trecut, iar Spania 1,38 milioane de tone metrice, cu 16,7% mai mult decat in iunie 2009.

In Romania, productia de otel a crescut in luna iunie cu 0,8%, fata de perioada similara din 2009, la 340.000 de tone.

Pe ansamblul primelor 6 luni, productia de otel a Romaniei s-a majorat cu 64,5% fata de perioada similara din anul trecut, la 1,8 milioane de tone. Si asta dupa ce, anul trecut, a scazut cu 46,4%, la 2,7 milioane de tone.

Pentru Romania aceasta crestere inseamna locuri de munca, consum de energie electrica, consum de materiale, dar avand in vedere ca productia ia mai mult drumul exporturilor, productia de otel trebuie tratata mai cu rezerva in ceea ce priveste relansarea economica interna”, a declarat Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei.

Rusia a produs in iunie 5,43 milioane tone de otel brut, in crestere cu 6% fata de iunie 2009, iar Ucraina 2,47 milioane tone, cu 7,2% mai mult decat in intervalul similar din anul trecut.

Potrivit Asociatiei Mondiale a Otelului, cererea la nivel mondial va creste in acest an cu 10,7% ajungand la 1,24 miliarde tone metrice. In 2011, se estimeaza ca productia va avansa cu 5,3% pentru a ajunge la un istoric de 1,3 miliarde tone metrice.

Daniel Novegil, presedinte al Comitetului Economic al Asociatiei Mondiale a Otelului a declarat ca ”industria siderurgica pare acum bine fixata pe o cale de recuperare. Economiile emergente, care in total au mentinut o crestere pozitiva pe perioada crizei, vor continua sa arate o crestere puternica pentru cererea mondiala de otel. Cu toate acestea, recuperarea in curs in principalele economii dezvoltate este mai lenta si cererea de otel previzionata pentru ei in 2011 este cu mult sub nivelul din 2007”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la 10.000 de lei pe lună!
Meseria uitată, din timpul lui Ceaușescu, renaștere spectaculoasă în 2024. Salarii de până la ...
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile de la 1 ianuarie
Ședință decisivă pentru banii românilor. Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și alocațiile ...
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant transmis Pământului!
Cum au sărbătorit Crăciunul astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Mesajul emoționant ...
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit din calea flăcărilor!
Incendiu devastator într-un club din Sighișoara, în noaptea de Crăciun. Peste 150 de oameni au fugit ...
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele luni
Șoferii români în alertă! Prețurile RCA explodează. Cine va plăti peste 1000 de euro în următoarele ...
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Casa din filmul ”Home Alone”, vândută la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Horoscop 26 decembrie 2024. Zodia care primește o veste groaznică de la o rudă
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Crăciunul din 2025: 4 zile libere pentru români. Cum ne vom răsfăța cu vacanțe anul viitor!
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar ...
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică „damele de control” o căsnicie
Afaceri insolite care aduc profituri de 100%. Ce este „Terapia cu coșciuge” şi cum verifică ...
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
BMW confirmă vânzarea de automobile de lux rușilor, în ciuda sancțiunilor internaționale
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
Șase pietoni, printre care doi minori, izbiți de un șofer beat și posibil drogat în Argeș
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și interdicții
A doua zi de Crăciun: Ce e interzis să faci în ziua Soborului Maicii Domnului. Tradiții, superstiții ...
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un apartament”
Cum a pierdut Anamaria Prodan sume incredibile la jocuri de noroc, la 20 de ani: „Mi-am vândut un ...
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor oferă o sumă record persoanei ce o înapoiază
Geanta unei angajate de-a lui Pescobar și-a pierdut geanta în București. Patronul Tavernei Racilor ...
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti asupra lor
Horoscop. Cele trei zodii care vor străluci în noaptea de Revelion. Toate privirile se vor aținti ...
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se majorează considerabil
Proprietarii de mașini vor trebui să plătească mai mulți bani de la 1 ianuarie 2025. Tarifele se ...