- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

O noua \’\’moda\’\’ in business: Vrei sa iti recuperezi banii? Accepta mai putin!

13 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Economia romaneasca breveteaza o noua solutie anti-criza. Dupa cecurile fara acoperire, firmele cesionate boschetarilor pentru a scapa de datorii sau intrarile voluntare in faliment, a aparut o noua moda - tot mai multe firme isi obliga partenerii sa accepte plata facturilor restante cu ''discount''.
O noua \'\'moda\'\' in business: Vrei sa iti recuperezi banii? Accepta mai putin!

In recesiune, supravietuirea este la ordinea zilei. Oamenii de afaceri spun ca sa incasezi o factura a ajuns un adevarat sport extrem. Blocajul financiar a crescut atat de mult, incat multe firme au ales sa lucreze la negru, cu sacosa de bani, pentru ca, daca lucrezi prin conturi, risti sa iti incasezi banii peste 6-9 luni, iar de la TVA poti sa iti iei adio. Statul va plati la Pastele Cailor.

Avocatul Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, spune ca de la amanarea platii facturilor cu luni de zile, o practica devenita uzuala in economie, s-a ajuns la o alta extrema.

”Sunt multe firme, in special cele mari, ce invart zeci de milioane de lei lunar, care profita de pe urma crizei pentru a-si reduce costurile si chiar, in unele cazuri, a face profit. Isi amana furnizorii la plata 6-9 luni, iar la final vin cu o oferta de nerefuzat – conditioneaza plata acestora de reducerea facturii cu cateva zeci de procente”, spune Piperea, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Gheorghe Piperea, vicepresedinte UNPIR]Ai o factura de 10 lei. Iti dau 8. Nu iti convine? Pana sa iti recuperezi banii de la mine, o sa intri in faliment. Cam asa lucreaza o serie de firme mari[/quote]
Multi dintre furnizori accepta pentru ca, la randul lor, au facturi de achitat, au furnizori de platit. In plus, daca ar apela la justitie, n-ar rezolva cine stie ce, cel putin nu pe termen scurt.

”La ce foame de bani este in economie, multe firme accepta orice conditie, numai sa incaseze ceva. Alternativa, sa dai in judecata partenerul de afaceri, inseamna sa astepti luni sau poate ani de zile sa iti primesti banii. Cine isi permite asa ceva?”, afirma Piperea.

Situatii de acest gen se intampla in special in retail, unde numarul furnizorilor este mare, iar banii se ruleaza cu viteza, spun specialistii.

Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, spune ca ”artificiile” de acest gen sunt folosite pentru simplul motiv ca legea permite astfel de negocieri.
[quote=Sorin Minea, presedinte ARC]As vrea sa vad o lege care sa ii sanctioneze foarte dur pe cei care nu isi achita la timp facturile. Acum, fiecare face ce vrea[/quote]
”Legea este atat de laxa incat iti permite orice. Atata timp cat nu te da in judecata, poti sa ii ceri partenerului orice. Sa ii platesti cand vrei, cat vrei etc. Asta pentru ca alternativa, un proces rapid urmat de o executare silita, nu functioneaza”, afirma Minea, care este si presedintele de la Angst, pentru DailyBusiness.ro.

Cum scapi de noua moda?

Potrivit specialistilor, noua ”moda” cu facturile la discount a prins in toate ramurile economiei.

Cum poti evita astfel de situatii? Minea spune ca trebuie sa deschizi bine ochii si sa te informezi din timp cu cine ai de-a face. ”Chestiile de genul asta se afla destul de repede in bransa, asa ca se cunosc cei care nu platesc la timp sau pun astfel de conditii”, spune directorul Angst.

”Cine nu a luat o teapa in Romania? Solutia e sa iti selectezi mai atent partenerii, sa faci contracte cu cei care stii sigur ca sunt seriosi, chiar daca profitul este mai mic, sa nu te arunci in contracte mari fara sa ai garantia ca iti vei recupera banii”, spune omul de afaceri. Bineinteles, distanta de la teorie la fapte tine de experienta omului de afaceri si de domeniul de activitate.

Avocatul Gheorghe Piperea, specializat in litigii comerciale, spune ca, din pacate, sunt tot mai putini cei care reusesc sa supravietuiasca blocajului financiar.

Insolventele au ajuns o adevarata pandemie. Atata timp cat, pe lantul economic, apare cineva care nu mai poate plati, e ca la un castel de carti de joc. Se prabusesc una dupa alta”, spune Piperea.

Specialistii spun ca, din pacate, oamenii de afaceri nu stiu sa trateze asemenea situatii de criza, iar asta se vede din numarul mare de cereri de insolventa. ”Cand ti-e lumea mai draga, vine un furnizor care iti cere insolventa, disperat sa nu intre la randul sau in faliment”, afirma avocatul.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in ultimii 2 ani, 13.500 de firme au intrat in insolventa, cu afaceri totale de 11,3 miliarde euro.

Insolventa Impact, intre nepriceperea avocatilor si lacunele legislatiei

Cazul Impact-Romconstruct este prezentat de specialisti drept un exemplu elocvent privind situatia din economie. Firma de constructii Romconstruct Ploiesti cere insolventa dezvoltatorului Impact pentru o datorie de numai 1,3 milioane de lei.

Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au acceptat solicitarea desi, potrivit CEO-ului Impact, Dan Ioan Popp, compania ar fi prezentat instantei dovezi ca au peste 10 milioane de lei in conturi.
[quote=Dan Ioan Popp, CEO Impact]Insolventa inseamna ca cineva iti cere niste bani si nu poti sa platesti. Nu suntem in aceasta situatie[/quote]
Cei de la Impact se scuza dand vina pe subcontractor si pe justitie. Nu ar fi achitat facturile pentru ca ar avea la randul sau de recuperat cateva milioane de la Romconstruct. De ce nu au rezolvat diferendul pana sa se ajunga la justitie? O intrebare ramasa fara raspuns.
[img=779]Dan Ioan Popp, CEO-ul Impact[/img]
”Noi nu am cerut nimanui insolventa, pentru ca incercam sa rezolvam problemele pe alta cai”, a afirmat Popp.

Dincolo de ”tainele” contractelor cu Romconstruct (cu care, in ciuda insistentelor, nu am putut lua legatura in cursul zilei de luni – n.r.), Dan Ioan Popp scoate insa in evidenta o alta fateta a isteriei provocata de blocajul financiar.

”Nu este primul caz cand firme foarte serioase sunt trase in acest joc de furnizor. E un fel de santaj de genul – nu imi platesti cand vreau eu, te chem in insolventa”, afirma CEO-ul de la Impact.

El remarca si un alt aspect interesant. Faptul ca Justitia ar lua prea usor decizii in asemenea dosare.

”Desi am prezentat in justitie documente financiare care atesta ca nu avem probleme de lichiditate si ca la mijloc este necesara o compensare, s-a acceptat solutia reclamantului – intrarea in insolventa. Din pacate, acest caz este si o atentionare care cei care arbitreaza (judecatorii -n.r.) sa foloseasca penseta cand e nevoie de penseta si maciuca, atunci cand trebuie”, afirma omul de afaceri.

Avocatul Gheorghe Piperea crede ca, cel putin in cazul Impact-Romcontruct, problema se datoreaza in mare parte avocatilor. ”Atunci cand ai avocati nepregatiti, poti ajunge si in astfel de situatii. Daca nu stii sa iti sustii cazul, judecatorul poate lua o astfel de decizie. Legea este buna, insa trebuie aplicata de profesionisti”, afirma Piperea.

Impact a anuntat ca va cere la Curtea de Apel suspendarea deciziei Tribunalului Bucuresti. Recursul la cererea de insolventa va fi judecat, insa, abia in toamna, dupa vacanta judecatoreasca.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Ce salariu primea în plic Nicolae Ceaușescu. Era cel mai mic venit al unui președinte din lume
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Cum a reușit Emil Mitrache să-și cumpere o proprietate impresionantă din câștigurile din „La Bloc”
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din lume și un centru financiar global de top
Orașul cu cei mai mulți milionari. Destinația exclusivistă unde se află cei mai bogați oameni din ...
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune tradiția creștină
Când se împodobește, de fapt, bradul de Crăciun. Tot mai puțini români mai țin cont de ce spune ...
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea costă fabulos de mult!
Substanța rară creată de om care valorează mai mult de 62 de trilioane de dolari. Un gram din ea ...
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Marea Piramidă din Giza nu are câte laturi se credea. Iluzia optică a bulversat mulți oameni
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se întinde pe o șină de 600 de metri
Restaurantul din Europa unde nu există niciun chelner. Mâncarea vine pe un trenuleț electric, ce se ...
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Prețurile explodează, iar România riscă să devină o țară de chiriași!
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Ordin UE: Devine interzis în România! Măsura se aplică în toate statele membre
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Doliu imens în muzica românească. Gabriel Cotabiță s-a stins din viață
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Noua taxă pentru proprietarii de mașini va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Schengen cu jumătate de măsură? România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni ...
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
A crescut din nou prețul motorinei! Diferența față de benzină atinge noi recorduri!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la nivel național!
Românii cu carduri și conturi bancare sunt în vizor! Băncile, obligate să aplice noile reguli la ...
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Autostrada Unirii face un pas uriaș. Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Concedieri masive înainte de sărbători! Două companii mari din România dau afară sute de angajați!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!
Românii, în vizorul legii. Amenzi de până la 1.000 de lei, începând cu 24 noiembrie!